Alles over verbaal redeneren

Als je gaat solliciteren kan het zijn dat je een assessment moet maken. In veel van deze assessments moet je verbaal redeneren (verbal reasoning); je moet laten zien dat je goede conclusies kunt trekken uit de gegeven tekstuele informatie. Natuurlijk wil je dit zo goed mogelijk doen en optimaal presteren. Daarom is het belangrijk om je voor te bereiden voor het assessment en verbaal redeneren te oefenen. Dat kan met de oefenpakketten van Hellotest! Zo vergroot je de kans op succes en laat je je concurrentie achter je.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten verbaal redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Wat is verbaal redeneren?

Het vermogen om snel de juiste conclusies te trekken op basis van verbale (geschreven) informatie is en wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven. Hoe sneller en nauwkeuriger je dit doet hoe groter je intelligentie en dat laatste draagt bewezen bij aan carrièresucces. Je kunt je ook wel voorstellen dat met de groeiende hoeveelheid e-mails en rapporten, het steeds lastiger wordt om snel de juiste conclusies te trekken. Het vermogen om dit goed te doen, geeft ook een indicatie hoe goed jij je kunt uitdrukken. Dat is ook een vaardigheid die essentieel is in je verdere loopbaan.

Hoe kun je verbaal redeneren oefenen?

Verbaal redeneren bestaat, net als abstract redeneren en numeriek redeneren, uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen kun je oefenen met de oefenpakketten van Hellotest. Zo kun je je goed voorbereiden op je sollicitatie en wellicht wel jouw droombaan krijgen!

Analogieën

Analogieën zijn een onderdeel van verbaal redeneren. Analogieën worden in veel capaciteitentesten gebruikt. Bij een analogie krijg je maximaal vier woorden te zien. Deze woorden vormen twee paren. Het is de bedoeling om de ontbrekende woorden in te vullen. Om de woorden te bepalen, zul je de onderliggende relatie moeten vaststellen. Een aantal veelgebruikte relaties zijn:

 • Functie: een hamer gebruik je om te slaan
 • Overtreffende trap: heet en heter
 • Antoniem: sterk en zwak
 • Synoniem: mooi en prachtig
 • Eigenschap: oranje en wortel
 • Categorie: een poedel is een hond
LTP analogieën
Classificeren oefenen

Classificeren

Classificeren is een onderdeel van verbaal maar deels ook cijfermatig redeneren. Er zijn verschillende vormen van classificeren maar de meest voorkomende versie is de verbale variant. Bij classificeren moet je in een lijst woorden of getallen aangeven welke er niet bij hoort. Je kunt de volgende vier vormen tegenkomen:

 • Woordenschat
 • Analogieën
 • Letters
 • Cijfers

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Syllogismen

In de basis krijg je bij een syllogisme twee stellingen (ook wel premissen) te zien. Vervolgens moet je of de juiste conclusie bepalen of aangeven of de gegeven conclusie juist is. Er zijn dus twee soorten syllogismen:

 • Conclusie vaststellen
 • Conclusie beoordelen
LTP syllogismen oefenen
HRorganizer meting van verbaal redeneren

Teksten analyseren

Vrijwel elk assessment bestaat uit drie onderdelen: verbaal, numeriek en abstract redeneren. Tekstverklaren is onderdeel van verbaal redeneren. Vaak wordt dit ook teksten analyseren genoemd of gewoon verbaal redeneren.

Bij tekstverklaren krijg je een tekst te zien van meestal enkele paragrafen. Over deze tekst worden dan vragen gesteld. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat je de informatie gebruikt uit de tekst. Ook al weet jij bijvoorbeeld dat Nederland aan de Noordzee ligt, kan het zo zijn dat dat in de tekst niet zo is. Waar de grens precies ligt tussen de kennis die je moet meenemen en niet moet meenemen, moet je uit de context van de tekst opmaken.

Er zijn twee soorten tekst verklaren:

 • Stelling beoordelen
 • Vraag beantwoorden

Woordrelaties

Woordrelaties maken deel uit van verbaal redeneren. Bij woordrelaties moet je aangeven of twee woorden hetzelfde betekenen of het tegenovergestelde betekenen. Het is dus een combinatie van antoniemen en synoniemen.

Antoniemen:

Antoniemen zijn woorden met een tegengestelde betekenis. Denk aan:

 • Star tegenover flexibel

Synoniemen:

Synoniemen zijn woorden met eenzelfde betekenis. Denk aan:

 • Zwier en draai
NOA woordrelaties oefenen

Welke assessmentbureaus hebben tests voor verbaal redeneren?

Wil je specifiek oefenen voor verbaal redeneren (verbal reasoning)? Dan hebben we bij Hellotest verschillende oefenpakketten voor je. We hebben specifieke oefenpakketten voor verschillende assessmentbureaus, zoals het HRorganizer Oefenpakket. Veel assessmentbureaus hebben tests die de onderdelen verbaal redeneren, numeriek redeneren en abstract redeneren combineren. Zo heeft Eelloo analogieën verwerkt in hun test, terwijl je met SHL teksten moet analyseren.

Verbaal redeneren oefenen met Hellotest

Omdat jij je natuurlijk zo goed mogelijk wilt voorbereiden op je assessment, kun je bij Hellotest oefenen met verbaal redeneren! Je kunt bij ons verschillende oefenpakketten aanschaffen waarmee je kunt oefenen voor de assessments in verbaal redeneren van verschillende assessmentbureaus. Uiteraard behandelen veel van deze oefenpakketten meerdere onderdelen, net zoals je echte assessment waarschijnlijk zal doen. Zo kun je met Hellotest oefenen voor bijvoorbeeld verbaal redeneren (verbal reasoning) in combinatie met onderdelen uit numeriek redeneren en abstract redeneren. Wil je alle oefenpakketten kunnen bekijken? Schaf dan het Hellotest Totaalpakket aan en bereid je optimaal voor!

SHL verbaal redeneren

Moet je een assessment van SHL maken? Dan zul je ontdekken dat dit assessmentbureau verbaal redeneren op een andere manier toetst dan andere bureaus. De verbaal redeneren test (verbal reasoning test) van SHL meet jouw vaardigheid om in een beperkte tijd complexe verbale informatie juist te interpreteren. De moeilijkheid is dat de informatie vaak over onderwerpen gaat waar je niet dagelijks mee in aanraking komt. Ook maak je de (verbal reasoning) test onder tijdsdruk. Daardoor wordt dus ook je vermogen te presteren onder druk getoetst.

Hoe ziet SHL verbaal redeneren er uit?

Verbaal redeneren van SHL bestaat uit een test van ongeveer 30 vragen. Voor elke vraag krijg je ongeveer 45 seconden. In die tijd moet je dus de vraag lezen en beantwoorden.

Opbouw van een vraag:

Je krijgt een tekst te zien over een onderwerp waar je niet dagelijks over nadenkt. Deze tekst kan wel zo uit een actualiteitenrubriek van een krant komen. Per tekst krijg je enkele stellingen over die tekst. Deze stelling zul je moeten beoordelen met ‘waar’, ‘niet waar’ of ‘niet te beoordelen’.

Hieronder tref je een kort voorbeeld aan:

“Rusland heeft recent in het geheim een nieuwe kruisraket opgesteld. Het gaat om een raket die vanaf de grond afgeschoten kan worden. Dit gaat tegen het verdrag in wat de Amerikanen met Rusland hebben afgesloten in 1994.”

Stelling: De nieuwe kruisraket kan alleen van de grond worden afgeschoten.

Is deze stelling ‘waar’, ‘niet waar’ of ‘niet te beoordelen’?

Als we de vraag goed analyseren, zou dit best waar kunnen zijn. Wat niet genoemd wordt is of een raket ook van andere locaties kan worden afgevuurd, bijvoorbeeld een schip. “Een raket niet vanaf een schip kan worden afgevuurd”. Daarmee zou de stelling ook niet waar kunnen zijn. Omdat er niet specifiek staat of iets alleen vanaf het land kan worden geschoten is de stelling daarmee ‘niet te beoordelen’.

Vaardigheden die je nodig hebt voor SHL verbaal redeneren

Het onderdeel verbaal redeneren wordt in eerste instantie door veel kandidaten als makkelijk ervaren. Dit komt doordat vrijwel iedereen in het dagelijks leven en tijdens de studie ook veel bezig is met taal.

Daarom spreekt dit onderdeel meer aan dan bijvoorbeeld figuurreeksen. Toch zitten er bij verbaal redeneren test (verbal reasoning test) veel addertjes onder het gras.

Zo worden er bijvoorbeeld erg vaak synoniemen gebruikt. Of juist woorden die synoniemen lijken zoals bellen en telefoneren.

Zo kan de tekst over de auto-industrie gaan en de vraag over autoproducenten. Auto-producenten maken natuurlijk deel uit van de auto-industrie. Andersom is het niet zo dat alle bedrijven in de auto-industrie ook een autoproducent zijn, zoals autodealers.

Let daarom goed op bij het lezen van de vraag, lees deze meerdere keren en leer kritisch te zijn op je intuïtieve antwoord. Je moet echt zeker weten of iets letterlijk wel of niet in de tekst staat.

Succes met je verbal reasoning test!

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat is verbale aanleg?

Verbale aanleg geeft wat jouw verbale intelligentie is en hoe goed jij bent om verbale relaties te leggen. Een onderdeel wat dit goed meet is analogieën.

Wat is verbaal redeneervermogen?

Verbaal redeneervermogen geeft aan hoe goed jij conclusies kan trekken op basis van verbale informatie. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld via analogieën, maar ook via teksten verklaren.

Wat is verbaal inzicht?

Hoe goed je in staat bent om de essentie van de boodschap in een stukje tekst of andere verbale informatie te begrijpen.

Wat is verbaal kritisch denken?

Als je op basis van een tekst enkele stellingen moet beantwoorden met “Waar”, “Niet waar” of “Niet te beoordelen” geef je blijk van verbaal kritisch denken. Je moet namelijk bepalen of de stelling allereerst te beantwoorden is en vervolgens of die juist of onjuist is.