Wat is inductief redeneren?

Inductief redeneren is het trekken van conclusies op basis van waarnemingen. De term inductief redeneren vindt zijn oorsprong in wetenschappelijk onderzoek. Inductief redeneren is één van de twee hoofdvormen van het trekken van conclusies. Het vindt plaats op basis van waarnemingen, waarna een nieuwe theorie kan worden gevormd.

Inductief redeneren wordt vaak in een adem genoemd met deductief redeneren. Inductief redeneren is gericht op het voorspellen van de toekomst waar deductief redeneren zich richt op het beschrijven van het heden. Vaak wordt bij wetenschappelijk onderzoek een combinatie tussen inductief en deductief redeneren toegepast. Het belangrijkste doel van inductief redeneren is het voorspellen van de toekomst op basis van eerdere waarnemingen.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten inductief redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Verschillende type inductief redeneren

Abstract Inductief Redeneren

Abstract inductief redeneren bestaat uit verschillende onderdelen. Zo kun je visuele analogieën krijgen. Visuele analogieën lijken qua principe op verbale analogieën. Verbale analogieën bestaan uit woordparen. Een visuele analogie werkt op een vergelijkbare manier, maar hier worden twee figuren getoond die een relatie/onderliggende verandering hebben. Die verandering moet vervolgens op een nieuw figuur worden toegepast.

Onder abstract inductief redeneren vallen ook figuurreeksen en matrixen.

Cubiks figuurreeksen oefenen

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.
HFM analogieën oefenen

Verbaal Inductief Redeneren

Verbaal inductief redeneren wordt ook wel het oplossen van analogieën genoemd. Een analogie is een methode om relaties tussen woorden te leggen. Jouw vermogen om snel en goed deze analogieën op te lossen is afhankelijk van de mate waarin je in staat bent om de relaties tussen woorden te herkennen. Analogieën zijn onder te delen in een beperkt aantal categorieën. Zodra je deze categorieën snel leert herkennen en toepassen, ben je in staat om een goede score te halen.

Numeriek Inductief Redeneren

Als onderdeel van numeriek inductief redeneren vallen cijferreeksen. Cijferreeksen worden vaak in assessments gebruikt. Het idee van een cijferreeks is dat je een aantal getallen te zien krijgt om vervolgens het laatste getal te bepalen. Om het laatste getal te bepalen zul je vaak eenvoudige berekeningen moeten uitvoeren.

NOA cijferreeksen oefenen

Hoe kun je inductief redeneren oefenen?

In vrijwel ieder assessment wordt er een vorm van inductief redeneren gebruik. Daarom is het ook goed om deze te oefenen. Zo kun je cijferreeksen bijvoorbeeld oefenen in verschillende oefenpakketten, zoals het Eelloo oefenpakket, NOA oefenpakket en SHL oefenpakket. Wil jij al de soort inductief analogieën oefenen? Kies dan voor het totaalpakket van Hellotest. Met het totaalpakket wordt je klaargestoomd voor verschillende assessments. Handig als je bij verschillende bedrijven een sollicitatieproces ingaat.

Welke assessmentbureaus maken gebruik van inductief redeneren?

Inductief redeneren wordt bij assessments in allerlei vormen gebruikt. Omdat inductief redeneervermogen een generieke beschrijving is, kan het zowel bij numeriek, verbaal als abstract redeneren worden gebruikt. De term zelf zegt dus vrij weinig, bekijk hieronder wat voor onderdelen binnen inductief redeneren vallen.

Analogieën komen terug in vrijwel alle assessments, zo ook in die van HFM, GITP, Berenschot en Leeuwendaal. Cijferreeksen komen dan weer terug in de assessments van Eelloo, NOA en SHL. Het onderdeel matrixen van inductief redeneren komt terug in de PiCompany assessments en de assessments van LTP en Talent Q.

Inductief redeneren oefenen

Inductief redeneren komt in verschillende soorten onderdelen terug in vrijwel ieder assessment. Heb jij binnenkort een assessment en wil je jezelf hierop goed voorbereiden? Oefen dan op inductief redeneren. Onze lesplannen zijn inclusief testen en super uitgebreid. Zo kun jij jezelf volledig voorbereiden op het assessment. Met een inductief redeneren oefenpakket scoor jij op het assessment!

Andere assessments

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat is inductief logisch denken?

Bij inductief redeneren moet je op basis van de waarnemingen een theorie of regel bepalen. Dit zie je veel terug bij figuurreeksen. Je krijgt een aantal figuren te zien en moet vaststellen wat de regel is dat deze figuren verbindt. Vervolgens kies je zelf een figuur wat erbij past.

Wat betekent inductief onderzoek?

Een inductief onderzoek, ook wel bottom-up onderzoek, begint met waarnemingen om vervolgens een algemene regel of theorie te formuleren. Dat doe je bijvoorbeeld door van alle raven de kleur te onderzoeken. Als alle raven die je ziet zwart zijn, concludeer je dat alle raven zwart zijn.