Alles over het politie assessment

Werken bij de politie? Dan moet je rekening houden met een sollicitatieprocedure waarbij er strenge toelatingseisen gelden. Daarnaast moet je tijdens de procedure ook een capaciteitentest maken, waarvoor je moet slagen om door te kunnen. Op deze pagina lees je alles dat je moet weten, als je wilt werken bij de politie.

Werken bij de politie? Bereid je voor op het politie assessment!

Als je wilt werken bij de politie, moet je tijdens de sollicitatieprocedure een cognitieve capaciteitentest maken. Deze test wordt ook wel de politietest of ‘kom bij de politie test’ genoemd.  Dit is een adaptieve test, dat betekent dat als je een vraag goed hebt beantwoord, je daarna een moeilijkere vraag krijgt. Als je een vraag fout hebt, krijg je een makkelijkere vraag. Hierdoor kan de politie test jouw beste resultaat bepalen.

De uiteindelijke score van het politie assessment wordt bepaald op basis van het aantal vragen dat je goed hebt. De uitslag wordt vervolgens vergeleken met kandidaten met dezelfde achtergrond. Solliciteer je op een functie met MBO 2 niveau? Dan wordt je vergeleken met kandidaten met dezelfde achtergrond. Dat geldt natuurlijk ook voor functies op MBO 3, MBO 4 en HBO niveau.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op de cognitieve capaciteitentest, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Politie assessmentWelk assessment kun je als politieagent verwachten?

Wil jij werken bij de politie? Om te worden aangenomen bij de politie moet je tijdens de sollicitatieprocedure onder andere een cognitieve capaciteitentest doen. Deze test bestaat uit de volgende assessment onderdelen:

 • Letterpatronen
 • Woordrelaties
 • Cijferpatronen
 • Taaltoets

Letterpatronen

Bij letterpatronen (letterreeksen) krijg je een aantal letters te zien. Jij moet vervolgens de juiste letters aanvullen die logisch volgen op de gegeven letters. Het lastige hieraan is dat je niet precies wat voor verband je moet zoeken. Soms gaat het op alfabet, soms wisselen letters af. Door veel te oefenen, kom je verschillende verbanden tegen en wordt dit makkelijker.

Woordrelaties

Bij woordrelaties krijg je twee woordparen te zien. Jij moet het tweede woordpaar aanvullen met een nieuw woord. Door het goede woord te kiezen, bestaat hetzelfde verband tussen woordpaar 1 en 2. Het lastige hieraan is dat je woordkennis belangrijk is. Als jij meer woorden kent, wordt dit makkelijker. Door veel te oefenen kom je veelvoorkomende woordparen tegen.

Cijferpatronen

Bij cijferpatronen (cijferreeksen) krijg je een aantal cijfers te zien en moet je zelf het laatste cijfer bepalen. Dat doe je door eenvoudige berekeningen uit te voeren zoals: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Het lastige is dat je moet leren zien welke berekening toegepast moet worden. Cijferreeksen oefenen voor het politie assessment is daarom erg verstandig.

Taaltoets

Bij de taaltoets krijg je een aantal zinnen te zien. In deze zinnen is bij een aantal woorden de helft of meer van een woord weggelaten. Jij moet vervolgens het ontbrekende deel van het woord invullen. Als je dit nooit hebt gedaan, kan dit erg lastig zijn. Door te oefenen wordt dit een stuk makkelijker.

Ons Politie Cognitieve Capaciteitentest CCT oefenpakket bevat lesmateriaal en oefentoetsen voor al deze onderdelen.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Welke toelatingseisen moet je voltooien bij het politie assessment?

Om bij de politie te kunnen werken, moet je een aantal selectie onderdelen doorlopen. Deze selectie onderdelen bestaan uit:

 • Intakegesprek
 • Tests en psychologisch onderzoek
 • Medische keuring
 • Screening

Bij de tests en psychologisch onderzoek kun je onder andere de politie test verwachten en een rollenspel. Het rollenspel politie is onderdeel van het psychologisch onderzoek om erachter te komen hoe jij met lastige situaties omgaat.

Ook zijn de toelatingseisen bij de politie streng. Dit zijn de toelatingseisen:

 • Diploma vooropleiding afhankelijk van de functie
 • Cognitieve Capaciteitentest (CCT)
 • Taaltoets
 • Eigenschappen en competenties
 • Mentaal fit zijn
 • Fysieke test
 • Integer en betrouwbaar zijn

Met ons oefenpakket bereid jij je optimaal voor op de politie capaciteitentest, voor zowel de cognitieve capaciteitentest als de taaltoets.

Hoe kun je je voorbereiden op het politie assessment?

Het is een heel goed idee om je voor te bereiden op het politie assessment. De politie capaciteitentest bestaat namelijk uit vragen die je (normaal) in het dagelijks leven niet tegenkomt. Tijdens je studie of werk krijg je weinig te maken met bijvoorbeeld letterpatronen of cijferpatronen. Het oefenen met ons oefenpakket heeft drie grote voordelen:

 1. Per onderdeel krijg je lessen met uitleg, trucs, tips en specifieke oefenvragen.
 2. Door te oefenen weet je wat je kan verwachten en ben je minder gespannen.
 3. Dankzij onze oefenvragen fris je oude kennis op en verbeter je cognitieve vaardigheden.

Voor een goede voorbereiding adviseren we je om ons Politie Cognitieve Capaciteitentest CCT oefenpakket aan te schaffen. Met dit oefenpakket bereid je je optimaal voor op de cognitieve capaciteitentest (CCT) en taaltoets van de politie. Aan de hand van meer dan 1300 oefenvragen kun je je op de test voorbereiden.

Naast de capaciteitentest adviseren we je ook om je voor te bereiden op het politie rollenspel. Allereerst adviseren we je natuurlijk ook om goed uitgerust dit rollenspel in te gaan. Daarnaast kun je ook met een vriend of familielid hiervoor oefenen. Verzin een situatie of laat iemand anders die verzinnen en doorloop het hele gesprek. Hierdoor voel je je alvast iets comfortabeler met het voeren van een politie rollenspel.

Succes met het maken van het politie assessment!

Andere assessments

Start jouw capaciteitentest voorbereiding!

Als je binnenkort een CCT hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor het politie assessment.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat is de cognitieve test politie?

De cognitieve test van de politie wordt gebruikt om jouw cognitieve vaardigheden vast te stellen en maakt onderdeel uit van de selectieprocedure. De cognitieve test van de politie bestaat uit letterpatronen, cijferpatronen, woordrelaties en een taaltoets.

Hoe lang duurt rollenspel politie?

Het rollenspel politie duurt tussen de 45 minuten en een uur. Tijdens het rollenspel moet je een lastige situatie oplossen met een acteur. De lastige situatie is er eentje die je kunt verwachten in jouw werk als politieagent.

Wat is een Letterpatroon?

Een letterpatroon is een onderdeel van de cognitieve test van de politie. Bij een letterpatroon krijg je een aantal letters te zien, dat kan in een reeks zijn of in een ander figuur. Vervolgens moet je het juiste antwoord geven. Letterpatronen kunnen vrij ingewikkeld zijn maar zijn heel goed te oefenen met het oefenmateriaal van Hellotest.