Wat is een Berenschot assessment?

Berenschot is een groot bedrijf dat actief is in de publieke sector en bedrijfsleven in grote delen van de wereld. Het bedrijf heeft diverse organisatieonderdelen, zoals advies strategie en prestatieverbetering van een bedrijf.

Berenschot is in 1938 opgericht door Berend Berenschot. Zijn naam is dus nog altijd verbonden aan het bedrijf. Berend Berenschot is tevens ook één van de oprichters van de Universiteit Twente. Naast activiteiten ter ondersteuning van bedrijfsvoering is Berenschot ook adviseur in werving- en selectietrajecten.

Berenschot heeft géén eigen test ontwikkeld, maar maakt gebruik van de test van een ander assessmentbureau. De samenstelling van de testen die Berenschot gebruikt voor de intelligentietest zijn uniek. Daarom is het belangrijk om zeer gericht deze onderdelen te oefenen.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het Berenschot assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan Berenschot. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Waarom een Berenschot assessment?

Het Berenschot assessment wordt door bedrijven ingezet om meer zekerheid over kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden te werven tijdens de selectieprocedure van kandidaten voor een bepaalde functie. Na het assessment is voor het bedrijf bekend wat je talenten zijn, wat je drijft in je werk en welk ontwikkelpotentieel aanwezig is.

Een aantal bedrijven die gebruikmaken van het Berenschot assessment zijn: Kadaster, Markenheem en VGZ.

Hoe ziet het Berenschot assessment eruit?

Cijferreeksen – Numeriek Redeneren

Het onderdeel numeriek redeneren van het Berenschot assessment bestaat altijd uit het oplossen van cijferreeksen. Cijferreeksen bestaan uit een rij van getallen die een onderling verband hebben. Door het analyseren van de bestaande cijfers kan dit verband herkend worden. Daarmee kan het volgende getal in de reeks worden voorspeld.

Cijferreeksen worden veel gebruikt in intelligentie- en capaciteitentesten. Doordat assessmentbureaus zich moeten onderscheiden in de markt zijn er veel verschillende soorten cijferreeksen. Het Berenschot assessment heeft hier een unieke selectie in type cijferreeksen in gemaakt. Het is daarom belangrijk om specifiek voor te bereiden op het type vragen wat je kunt verwachten in plaats van lukraak cijferreeksen te oefenen.

Het oefenen van de juiste type vragen voor het assessment van Berenschot is niet het enige wat belangrijk is in de voorbereiding. Ook de juiste strategie en aanpak voor het oplossen van cijferreeksen is nodig. Tot slot zijn ook vaardigheden als hoofdrekenen, breuken en machten nodig voor het halen van een hoge score op cijferreeksen.

Het oefenpakket van Hellotest biedt de perfecte voorbereiding op het assessment van Berenschot. Door de stapsgewijze opbouw van de lessen wordt een steeds hoger niveau van het oplossen van cijferreeksen behaald. De daaropvolgende oefentoetsen behandelen een diverse groep cijferreeksen met duidelijke uitleg per vraag.

Na afloop van de oefentoetsen is het mogelijk om een oefenassessment te maken waarbij het niveau en de structuur van de test zo goed mogelijk aansluit bij het type vragen en niveau van het echte assessment. Hiermee is het Hellotest oefenpakket de beste voorbereiding op het onderdeel Numeriek Redeneren.

ACT cijferreeksen oefenen
ACT analogieën oefenen

Analogieën – Verbaal Redeneren

De meting van verbaal redeneren door Berenschot verloopt altijd via een dubbele analogieën test. Een dubbele analogie is de lastigste variant van het oplossen van analogieën. Een analogie is een verbale vergelijking tussen zaken. Een voorbeeld is een lamp die zo fel schijnt als de zon. Iedereen begrijpt dat de lamp niet fel kan zijn als de zon, maar de analogie verklaart dat het een hele felle lamp is.

Analogieën worden tijdens assessments getoetst via woordparen. Zo valt er tussen het woordpaar voet en schoen een relatie uit te leggen. Een schoen is kleding voor de voet. Tussen hand en handschoen valt echter ook exact dezelfde relatie te leggen. Bij het oplossen van enkele analogieën wordt er al één woordpaar gegeven waarbij het andere woordpaar moet worden aangevuld. Het oplossen van dubbele analogieën is nog een stap complexer. Hierbij moeten twee woordparen worden aangevuld. Voor de dubbele analogie … staat tot schoen als hand staat tot … moeten de woorden voet en handschoen worden aangevuld om de analogie compleet te maken.

De dubbele analogieën van Berenschot zijn ontwikkeld door een ander assessmentbureau. Dit is een zeer specifieke manier voor het uitvragen van dubbele analogieën. Er wordt een tabel getoond met daarin vier mogelijke posities. Hiermee zijn veel meer variaties mogelijk dan met reguliere dubbele analogieën.

Het oefenpakket van Hellotest legt duidelijk uit hoe analogieën werken en welke meest voorkomende variaties er zijn. Dit bouw je op door eerst met enkele analogieën en daarna met dubbele analogieën te oefenen. Daarna wordt uitgelegd welke variaties er mogelijk zijn met de unieke manier van dubbele analogieën toetsen. Met oefentoetsen raak je bekend met het niveau en manier van uitvragen die zo veel mogelijk lijkt op het echte assessment.

Na afronding van het oefenpakket voor numeriek redeneren ben je goed voorbereid op het echte assessment.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Figuurreeksen – Abstract Redeneren

Figuurreeksen bestaan uit een groep figuren die een onderling verband kennen. Door de verschillen tussen de opeenvolgende figuren te bepalen kan dit onderlinge verband vastgesteld worden. Het juiste antwoord is te vinden door het logisch volgende figuur te bepalen.

Figuurreeksen worden veel gebruikt voor intelligentie- en capaciteitentesten. Elk assessmentbureau wil zich onderscheiden van de markt. Dat verklaart het grote aantal verschillen tussen figuurreeksen tijdens het maken van capaciteitentesten.

Het oefenpakket van Berenschot figuurreeksen is opgebouwd met lessen en oefentoetsen. Aan de hand van simpele en complexe figuurreeksen wordt de basis aangeleerd voor het doorgronden van de onderliggende logica. Daarna kunnen met oefentoetsen, en ook een oefenassessment, worden geoefend met vragen die een vergelijkbare moeilijkheid hebben als het echte assessment.

ACT figuurreeksen oefenen
ACT matrixen oefenen

Matrixen – Abstract Redeneren

Een matrix wordt getoond als een raster van drie bij drie. Eén van de negen figuren ontbreekt. Matrixen kunnen zowel statische als bewegende verbanden bevatten. Om het negende figuur te bepalen moet je de verbanden vinden. Als deze zijn vastgesteld, is er slechts één antwoord mogelijk dat aan deze logica voldoet.

In het Hellotest oefenpakket worden matrixen uitgelegd aan de hand van eenvoudige en complexe voorbeelden. Daarna kun je aan de slag met oefentoetsen waarin je bekend raakt met vragen van een niveau wat vergelijkbaar is met het echte assessment.

Wat meet een Berenschot assessment?

Met een Berenschot assessment wordt het werk- en denkniveau van kandidaten in een sollicitatieprocedure gemeten. Verschillende Berenschot onderdelen worden ingezet om te meten op aangeboren en verworven intelligentie. Hierdoor kan een bedrijf het meest betrouwbare beeld van een kandidaat verkrijgen.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

In de tijdsbesteding wijkt het Berenschot assessment af van andere bureaus. Elke vraag heeft een eigen specifieke maximumtijd. Daarnaast zijn er verschillende categorieën in niveau en tijdsverdeling. Zo kent elk onderdeel makkelijkere vragen met een korte tijd en moeilijkere vragen met een lange tijd om te beantwoorden. Houd de maximumtijd dus goed in de gaten om hierin fouten te voorkomen.

Een maximumtijd per vraag wordt als lastig ervaren, omdat er weinig flexibiliteit is per vraag. Sommige vragen zijn makkelijk binnen de gestelde tijd op te lossen, maar de tijd die je over hebt, kun je niet in een andere vraag steken. Gelukkig geldt dit voor iedereen die de test moet maken en vindt iedereen dit lastig.

Welke vaardigheden heb je nodig om een Berenschot assessment te maken?

Ga je binnenkort een Berenschot assessment maken? Dan worden er meerdere vaardigheden van je gevraagd. Natuurlijk moet je matrixen, figuurreeksen, cijferreeksen en analogieën kunnen oplossen, maar daarnaast worden de volgende vaardigheden van je gevraagd:

  • complexe informatie kunnen verwerken
  • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
  • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven

Elke test heeft een zeer specifieke aanpak, zo ook Berenschot. Daarom is het erg belangrijk om bekend te raken met de vragen die Berenschot stelt. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden. We adviseren je om deze van tevoren goed door te nemen.

Hoe moet ik het Berenschot assessment oefenen?

Hellotest is de enige plek waar geoefend kan worden met de unieke manier van uitvragen van Berenschot. Hellotest is het enige bedrijf dat specifiek per assessmentbureau, en dus ook voor Berenschot, de beste voorbereiding op een assessment biedt.

Wil je het Berenschot assessment oefenen? Dat kan met ons Berenschot oefenpakket. Deze training bestaat uit 475 oefenvragen, inclusief uitleg en antwoorden, om je voor te bereiden op de test. Het oefenpakket bestaat uit de onderdelen cijferreeksen, figuurreeksen, matrixen en analogieën.

Ook kun je het Berenschot assessment oefenen door ons Hellotest totaalpakket te kopen. Met het Hellotest totaalpakket krijg je toegang tot al het cursusmateriaal op de website, waaronder dus ook Berenschot.

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor Berenschot:

  • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
  • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
  • 12 lessen.
  • 49 testen.
  • 1110 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat is Berenschot?

Berenschot is een onafhankelijk, zelfstandig organisatieadviesbureau.