CEB (Corporate Executive Board) is een assessmentbureau uit de Verenigde Staten. Dit assessmentbureau maakt sinds 2017 deel uit van Gartner. CEB ontwikkelt assessments en capaciteitentesten, waarmee bedrijven kunnen toetsen of jij de kennis en vaardigheden in huis hebt waar ze naar op zoek zijn. Een CEB assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan. Al deze onderdelen van het CEB assessment kun je oefenen met het oefenpakket van Hellotest. Met ons oefenpakket voor de assessments van CEB bereid jij je optimaal voor, zodat jouw kans van slagen wordt vergroot.

Wat is een CEB assessment?

Een CEB assessment test welke vaardigheden en kennis jij in huis hebt met betrekking tot verbaal redeneren, abstract redeneren en numeriek redeneren. Er zijn verschillende assessments van CEB, die allemaal op hun eigen manier testen welke kennis en vaardigheden jij in huis hebt. Het is dus belangrijk dat jij in de uitnodiging van het assessment controleert welke onderdelen jouw assessment precies bevat. Alleen op die manier kun jij je optimaal voorbereiden.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het CEB assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan CEB. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Waarom een CEB assessment?

Door een assessment van CEB in te zetten, kan het bedrijf waar jij solliciteert onderzoeken of jij de kennis en vaardigheden in huis hebt die ze zoeken. Zo kunnen ze bepalen of je geschikt bent voor de functie waarvoor je solliciteert. Omdat CEB een groot aantal vragen heeft voor alle drie de onderdelen, kunnen bedrijven je op het gebied van abstract redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren optimaal testen. Check wel goed welke onderdelen op jouw assessment gevraagd zullen worden. Het is zonde om veel tijd in het oefenen te stoppen, als de onderdelen niet getest worden.

Hoe ziet een CEB assessment eruit?

Hoe het CEB assessment er precies uitziet, is afhankelijk van de onderdelen die getoetst zullen worden. De CEB test kan bestaan uit onderstaande onderdelen. Het is belangrijk dat je goed in je uitnodiging kijkt welke onderdelen jij krijgt:

 • Cijfermatig / numeriek redeneren – tabellen en grafieken
 • Deductief redeneren – syllogismen
 • Inductief redeneren – figuurreeksen
 • Numeriek redeneren – redactiesommen
 • Numeriek redeneren – rekenvaardigheid
 • Verbaal redeneren – teksten analyseren

Over het algemeen krijg je in ieder geval de volgende onderdelen bij een CEB assessment:

 • Cijfermatig / numeriek redeneren – tabellen en grafieken
 • Inductief redeneren – figuurreeksen
 • Verbaal redeneren – teksten analyseren

Staat er niet in de uitnodiging welke onderdelen er getoetst worden? Dan kun je dit altijd vragen aan de recruiter of potentiële werkgever. Dat is jouw recht als assessment kandidaat, dus je hoeft je niet bezwaard te voelen.

Wat meet het CEB assessment?

De verschillende onderdelen van het CEB assessment testen verschillende kennis en vaardigheden. Wij leggen graag uit wat er op het CEB assessment precies wordt gemeten, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden.

Cijfermatig/numeriek redeneren – tabellen en grafieken

De tabellen van CEB zijn behoorlijk pittig. Helemaal als je geen bedrijfskundige / economische achtergrond hebt, kunnen de tabellen lastig zijn. CEB heeft een enorme variëteit in de tabellen en grafieken, dus het is verstandig om veel te oefenen zodat je de verschillende soorten tabellen kan herkennen. Daarnaast krijg je door veel te oefenen een voorsprong op je concurrentie en dat is een vaak een vereiste; bij veel selectieprocedures is het vereist dat jouw score hoger is dan de normgroep.

SHL numeriek redeneren oefenen
LTP syllogismen oefenen

Deductief redeneren – syllogismen

Met deductief redeneren op het CEB assessments krijg je syllogismen. Bij dit onderdeel krijg je twee stellingen te zien. Het is vervolgens aan jou om een conclusie te trekken over deze twee stellingen óf om te bepalen of de getrokken conclusie juist is. Er zijn dus twee soorten syllogismen:

 1. Conclusie vaststellen
 2. Conclusie beoordelen

Door goed te oefenen voor dit onderdeel van het CEB assessment wordt het makkelijker om het juiste antwoord te geven. Ook kun je het juiste antwoord sneller geven, zodat je tijd overhoudt voor de vragen die je moeilijk vindt.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Inductief redeneren – figuurreeksen

De figuurreeksen van CEB zijn zeer verschillend. Omdat er heel veel variatie is, is het lastig om goed te scoren. De figuurreeksen van het CEB assessment zijn in principe bewegend, maar er zijn ook vragen die niet binnen deze logica passen. Zulke uitzonderingen maken een CEB assessment extra lastig. Bij een CEB assessment weet je van tevoren hoeveel vragen je moet maken; dit staat bij het assessment aangegeven. Het is belangrijk dat je minimaal 70% van de vragen goed beantwoordt. Kom je een moeilijke vraag tegen? Dan kun je deze het beste gokken en verdergaan. Zo kun je zoveel mogelijk vragen maken en is de kans dat je slaagt groter.

SHL Inductief redeneren oefenen
SHL verbaal redeneren oefenen

Verbaal redeneren – tekst analyseren

Krijg je het onderdeel tekst analyseren – ook wel tekstverklaren genoemd – op het CEB assessment? Dan is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Bij tekstverklaren krijg je een paar paragrafen tekst te zien, waar vervolgens vragen over worden gesteld. Let op: het is belangrijk dat je enkel de informatie uit de tekst gebruikt. Ook al weet jij bijvoorbeeld dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is, als dit niet in de tekst staat, kun je deze kennis niet gebruiken. Waar de grens precies ligt tussen de kennis die je moet meenemen en niet moet meenemen, moet je uit de context van de tekst opmaken. Best lastig, dus oefenen is aan te raden!

Numeriek redeneren – redactiesommen

Krijg je redactiesommen op het CEB assessment? Bij dit onderdeel (dat ook wel bekendstaat als verhaalsommen) krijg je een aantal regels te zien met gegevens erin. Vervolgens moet je een vraag beantwoorden over deze gegevens. Het lastige aan redactiesommen is dat je eerst moet bepalen wat er berekend moet worden, vervolgens dien je te bepalen welke gegevens relevant zijn en als laatste moet je de berekening nog uitvoeren.

Pearson rekenvaardigheid
LTP rekenvaardigheid

Numeriek redeneren – rekenvaardigheid

Het laatste mogelijke onderdeel van het CEB assessment draait om jouw rekenvaardigheid. Dit onderdeel lijkt op de redactiesommen, maar met één groot verschil: je krijgt nu een som te zien zonder een verhaal eromheen. Het is aan jou om één van de cijfers aan te vullen en dat is niet altijd het “antwoord” van de som. Het kan ook een ander getal in de berekening zijn. Je moet de gegevens dus compleet maken.

Welke vaardigheden heb je nodig om een CEB assessment te maken?

Een CEB assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan. Welke vaardigheden je nodig hebt om het CEB assessment succesvol af te leggen, is daar afhankelijk van de onderdelen die je op het assessment krijgt. Het is in ieder geval belangrijk dat je goed kunt omgaan met tijdsdruk. Dit kun je gemakkelijk verbeteren door veel te oefenen. Ook je vaardigheden met betrekking tot tabellen en grafieken, figuurreeksen en tekstverklaren dienen op orde te zijn; deze onderdelen krijg je vrijwel altijd op een CEB assessment. Controleer wel goed welke onderdelen je krijgt op jouw assessment, anders oefen je voor niks.

Hoe moet ik het CEB assessment oefenen?

Je kunt je goed voorbereiden op het CEB assessment door veel te oefenen. Door voor de verschillende onderdelen veel vragen te maken, raak je bekend met de module waarin je straks je capaciteitentest moet maken. Je kunt met een goede voorbereiding alle typen vragen doorgronden, zodat je optimaal bent voorbereid. In het CEB oefenpakket van Hellotest komen alle onderdelen van het echte assessment aan bod. Zo kom je dus nooit voor verrassingen te staan en laat jij je concurrentie achter je!

Wat meet de CEB OPQ?

CEB gebruikt de OPQ, Occupational Personality Questionnaire, om jouw persoonlijkheid te meten. Je krijgt bij de OPQ telkens drie stellingen te zien. Van deze stellingen moet je er één kiezen die het minst bij je past en één kiezen die het meest bij je past. Er blijft dus altijd één optie over. Dit is een zogenaamde Big Five persoonlijkheidstest. De Big Five meet de volgende vijf persoonlijkheidsdimensies:

 1. extraversie
 2. zorgvuldigheid, ordelijkheid, gewetensvolheid of plichtsgetrouwheid
 3. emotionele stabiliteit
 4. vriendelijkheid, servicegerichtheid, behulpzaamheid, inschikkelijkheid, onbaatzuchtigheid of mildheid
 5. openstaan voor ervaringen, openstaan voor verschillende ideeën of openheid

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor CEB:

 • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
 • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
 • 32 lessen.
 • 120 testen.
 • 2.293 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers