Wat is een Cut-e assessment?

Cut-e is een zeer groot assessmentbureau en actief in meerdere landen. Cut-e levert de basis voor veel assessments van andere bureaus. Bijvoorbeeld HRorganizer. Slechts weinigen zullen direct een test van Cut-e ontvangen. Vrijwel altijd wordt een tussenliggend bureau gebruikt. Bij Hellotest is enkel RFC een bekend bedrijf dat rechtstreeks gebruikmaakt van Cut-e.

Dankzij het distributienetwerk van Cut-e wordt de test toch bij veel bedrijven gebruikt. Via HRorganizer worden de testen ingezet bij bedrijven als FrieslandCampina en Leger des Heils. Check ons bedrijvenoverzicht voor alle bedrijven die gebruikmaken van Cut-e of HRorganizer.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het Cut-e assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan Cut-e. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Waarom een Cut-e assessment?

Assessment van Cut-e wordt door bedrijven ingezet tijdens een selectieprocedure. Het biedt opdrachtgevers meer zekerheid over kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden van de sollicitant. Na het assessment is bekend wat je talenten zijn, wat je drijft in je werk en welk ontwikkelpotentieel aanwezig is.

Hoe ziet het Cut-e assessment eruit?

De volgende drie onderdelen kom je tegen bij een Cut-e test:

 • Numeriek redeneren: rekenen met tabellen
 • Verbaal redeneren: teksten analyseren
 • Logisch redeneren: ontdekken van regels en relaties

Rekenen met tabellen – Numeriek redeneren

Als je een test krijgt van Cut-e, bevat deze vrijwel altijd de meting van numeriek redeneren. Deze test wordt als erg lastig ervaren. De capaciteitentest bestaat uit meerdere tabbladen met visuele en numerieke informatie.

De tabbladen beschrijven samen één onderwerp maar elke pagina bevat ook unieke informatie. Zo kan bijvoorbeeld over één bedrijf de jaarrekening, een overzicht van de producten en een voorspelling van de komende groei worden getoond. De meest complexe toetsen bevatten tot wel zes verschillende tabbladen. De vragen over deze tabbladen volgen altijd dezelfde vorm. Naar aanleiding van een stelling over de informatie in de tabbladen moet deze beoordeeld worden met ‘waar’, ‘niet waar’, en ‘niet te beoordelen’.

De specifieke manier van uitvragen van numeriek redeneren is erg bijzonder. Bij veel andere assessments moeten er berekeningen worden gemaakt of formules worden opgelost. In het geval van Cut-e is dat bij numeriek redeneren niet altijd nodig. Zo kan een vraag ook vaak niet beantwoord worden, deze is dan ‘niet te beoordelen’. Bijvoorbeeld als de vraag over twee boekjaren gaat die niet worden genoemd. Omdat de moeilijkste testen ruim 30 vragen in 12 minuten uitvragen, is dit een zware test.

In het oefenpakket van Hellotest wordt duidelijk uitgelegd hoe de verschillende tabbladen kunnen worden geïnterpreteerd. Denk aan het herkennen en interpreteren van indexcijfers, wisselkoersen en andere type grafieken. Daarnaast worden daar overzichtelijk de meest gangbare type vragen getoond. De oefentoetsen bouwen op in niveau en aantal tabbladen. De eerste toetsen bestaan uit drie tabbladen wat minder vragen.

HRorganizer meting van numeriek redeneren
HRorganizer meting van verbaal redeneren

Teksten analyseren – Verbaal redeneren

De meting van verbaal redeneren is een erg lastig onderdeel. Je moet een zeer groot aantal vragen in korte tijd beantwoorden. Daarnaast gaan de vragen over meerdere teksten. In de meeste gevallen krijg je zes tabbladen te zien met daarop relevante informatie. Omdat er zeer veel informatie in de vragen verwerkt zit is het echt belangrijk dat je snel herkent in welk tabblad je het juiste antwoord kunt vinden.

Het vinden van het juiste tabblad kan vaak aan de hand van de vraagstelling. Je kunt bijvoorbeeld meerdere tabbladen zien over één bedrijf. In het ene tabblad wordt dan genoemd wie er in de raad van bestuur zit, en op een ander tabblad wordt de strategie uitgelegd. De stelling bevat bijvoorbeeld een naam of juist een strategisch uitgangspunt. Dat geeft een goede indicatie op welk tabblad de juiste informatie kan worden gevonden.

In ons cursusmateriaal wordt er ingegaan op het behandelen van stellingen met ‘waar’, ‘niet waar’, en ‘niet te beoordelen’. Daarnaast oefen je stapsgewijs met steeds meer tabbladen en complexe vragen. Zo krijg je bij de eerste toetsen slechts drie tabbladen te zien met wat minder vragen. Na afloop van het oefenen kun je een oefenassessment doen waarbij je 36 vragen in 12 minuten over een tekst met zes tabbladen moet beantwoorden. Hiermee is het oefenpakket van Hellotest de beste voorbereiding op de meting van verbaal redeneren van Cut-e.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Regels en relaties ontdekken – Logisch redeneren

Het ontdekken van regels en relaties van Cut-e is een uniek onderdeel binnen de capaciteitentesten. Veel capaciteitentesten bestaan uit verbaal, numeriek en logisch redeneren. Het onderdeel ontdekken van regels en relaties is de variant van logisch redeneren voor Cut-e.

Bij het onderdeel ontdekken van regels en relaties, worden vier ruiten getoond die gevuld zijn met allerlei letters en cijfers. De vier ruiten zijn verdeeld in twee paren. Elk paar deelt één of meerdere eigenschappen die het paar verbindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat alle letters bestaan uit klinkers of juist medeklinkers. Of dat er vier keer dezelfde letter wordt getoond.

Zodra je dit hebt vastgesteld, moet er worden gekozen of een aantal nieuwe ruiten of die tot categorie A of B behoren. Doordat dit een uniek onderdeel is, wordt ook het ontdekken van regels en relaties als lastig ervaren. Ons cursusmateriaal legt uit wat de meest voorkomende varianten zijn in dit type capaciteitentest. Aanvullend zijn er een aantal oefentoetsen om de manier van uitvragen te testen. Daarmee is het oefenpakket de beste voorbereiding op het assessment van Cut-e.

HRorganizer regels en relaties

Wat meet het Cut-e assessment?

Het Cut-e assessment is een vaardigheidstest de de algemene intelligentie van een kandidaat voor een vacature meet. De meest gangbare onderdelen voor de capaciteitentest van Cut-e zijn het meten van verbale en numeriek redeneren en het ontdekken van regels en relaties.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

Cut-e heeft een aantal kenmerken die het Scales assessment uniek maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om terug te keren naar eerder gemaakte vragen. Cut-e hanteert per onderdeel één tijd voor alle vragen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het is mogelijk om meer tijd te besteden aan een moeilijke vraag. Ook kan er tijd worden gewonnen met een makkelijke vraag.

Het is echter belangrijk om niet te lang bij een te moeilijke vraag stil te staan. Op die manier raakt de kans verkeken om vragen verderop in de test met de juiste aandacht te maken. Bepaal vooraf hoeveel tijd er per vraag kan worden besteed en wijk hier niet te veel van af tijdens het maken van de test. Bekijk dit bijvoorbeeld elke vijf vragen, of elke nieuwe tekst en tabel. Op die manier kun je globaal je voortgang het beste bijhouden.

Daarnaast mag in veel gevallen bij het Cut-e assessment na afloop het minst sterke onderdeel opnieuw worden gemaakt.

Wat betekenen Test-drive en Scales bij mijn Cut-e test?

De naam Test-Drive is de benaming die Cut-e gebruikt bij het testen van kandidaten. Cut-e heeft tientallen instrumenten ontwikkeld voor het testen van kandidaten op allerlei eigenschappen. Dit gaat verder dan de reguliere capaciteitentest met verbaal, numeriek en logisch redeneren. Dit kan ook gaan over ontwikkelpotentieel, leiderschapsstijlen, loopbaankeuzes, etc. Elke test is gekenmerkt door de naam Scales. Dit is de merknaam die Cut-e gebruikt om elk type test aan te duiden.

Welke vaardigheden heb je nodig om het Cut-e assessment te maken?

Een Cut-e assessment maken, vraagt meerdere vaardigheden van je. De belangrijkste vaardigheden zijn:

 • complexe informatie kunnen verwerken;
 • logische, verbale en numerieke problemen oplossen;
 • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven.

Elke test heeft een zeer specifieke aanpak nodig en daarom is het belangrijk om bekend te raken met de manier waarop Cut-e vragen stelt. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden, neem deze van tevoren goed door.

Hoe moet ik het Cut-e assessment oefenen?

Een goed begin is het halve werk! Daarom wil je je goed voorbereiden, voordat je een Cut-e assessment gaat maken. En Cut-e oefenen, doe je bij Hellotest! Hiervoor hebben we het Cut-e oefenpakket samengesteld. Daarin komt elk onderdeel aan bod met een uitgebreide theorie en voldoende oefenvragen.

Moet je de komende tijd meerdere assessments maken, bij diverse bureaus? Dan adviseren we je het Hellotest totaalpakket te kopen. Dit is de ultieme voorbereiding op assessments. Met het Hellotest totaalpakket krijg je toegang tot al het cursusmateriaal op de website. Het totaalpakket geeft 60 dagen toegang tot ruim 10.000 vragen. Daarmee ben je perfect voorbereid op ieder type assessment!

Wat meet de Cut-e shapes?

De persoonlijkheidstest van Cut-e heet de shapes test. Deze test is ontwikkeld door Aon en is een adaptieve persoonlijkheidstest. Uit deze test komen ook competenties naar voren en kan daarom ingezet worden op verschillende functieniveaus. De shapes is gebaseerd op een 18 dimensioneel persoonlijkheidsmodel.

Er bestaan verschillende soorten shapes testen, namelijk:

 • basic, 15 schalen met elk 6 items.
 • graduate, 18 schalen met elk 6 items, bedoeld voor pas afgestudeerden.
 • sales: 24 schalen met elk 6 items, bedoeld voor sales.
 • expert: 18 schalen met elk 8 items, voor experts zonder management en sales functies.
 • management: 18 schalen met elk 8 items, geschikt voor middle en senior management.
 • executive: 25 schalen met elk 8 items, geschikt voor senior management / directie.

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor Cut-e:

 • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
 • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
 • 700+ vragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers