Wat is een EPSO assessment?

De naam EPSO is een afkorting voor European Personnel Selection Office. Alle sollicitaties voor de Europese Unie verlopen via EPSO. Als je van plan bent om voor de Europese Unie te werken, kan Hellotest jou helpen bij de ideale voorbereiding.

EPSO heeft géén eigen test ontwikkeld, maar maakt gebruik van het assessmentbureau SHL. SHL heeft afgelopen jaren meerdere namen gehad en is ook bekend onder de namen Gartner of CEB. De samenstelling van testen voor toelating bij de Europese Unie via EPSO is uniek. Daarom is het belangrijk je specifiek voor te bereiden op deze test.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het EPSO assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan EPSO. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Waarom een EPSO assessment?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die relatief hoog scoren op een assessment ook succesvol zullen zijn in een werksituatie. Dit geldt voor alle assessments in het algemeen en natuurlijk ook voor de EPSO test.

Als je de EPSO test oefent voordat je gaat solliciteren, betekent dit dat je optimaal bent voorbereid. Dan hoef je niet halsoverkop te gaan oefenen zodra je een uitnodiging hebt ontvangen. Het assessment van EPSO wordt afgenomen door de Europese Unie.

Hoe ziet een EPSO assessment eruit?

De EPSO test kan in meerdere samenstellingen worden afgenomen. In de meeste gevallen worden drie onderdelen gevraagd. Dit zijn numeriek redeneren, verbaal redeneren en logisch redeneren. Als de test in het Engels moet worden afgenomen wordt dit numerical, verbal and logical reasoning genoemd.

Tabellen en grafieken – Numeriek redeneren

EPSO test het vermogen om complexe, numerieke informatie te verwerken aan de hand van tabellen en grafieken. Er worden meerdere tabellen en grafieken getoond waarbij telkens enkele vragen moeten worden beantwoord.

Doordat er veel variatie zit in de mogelijkheden, is het goed om gericht te oefenen voor de tabellen en grafieken van EPSO. Het is belangrijk bekend te zijn met het type tabellen en grafieken die gevraagd kunnen worden tijdens het assessment. Op die manier voorkom je vervelende verrassingen tijdens het maken van de test. Ook worden veel instinkers voorkomen.

Het Hellotest oefenpakket geeft een duidelijke uitleg over de optimale strategieën en tactieken voor het oplossen van grafieken en tabellen. De tabellen die het meest voorkomen worden apart geanalyseerd. Daarnaast is het mogelijk om via de oefentoetsen de ervaring van het assessment zo veel mogelijk te benaderen.

SHL numeriek redeneren oefenen
SHL verbaal redeneren oefenen

Teksten analyseren – Verbaal redeneren

De capaciteitentest verbaal redeneren van EPSO meet het vermogen om complexe verbale informatie correct te analyseren. Dit wordt gemeten door middel van stellingen die met ‘waar’, ‘niet waar’, en ‘niet te beoordelen’ moeten worden beantwoord. Per tekst moeten meerdere stellingen worden beantwoord.

Veel capaciteitentesten toetsen vaardigheden die zelden in de dagelijkse praktijk worden gebruikt. De intelligentietest voor verbaal redeneren meet of jij een tekst goed kunt lezen en analyseren. Dit zijn vaardigheden die jij in de dagelijkse praktijk ook nodig zult hebben. Wel hebben sommige beroepsgroepen een voorsprong, bijvoorbeeld advocaten.

Omdat vrijwel iedereen direct begrijpt hoe deze specifieke capaciteitentest van EPSO werkt, is het extra belangrijk om dit goed voor te bereiden. Aangezien de uitslag wordt vergeleken met een normgroep van mensen met een vergelijkbare achtergrond is het lastig die te verslaan. Je moet immers hoger scoren dan een vastgesteld percentage van alle kandidaten.

Het Hellotest oefenpakket helpt bij het doorgronden van het analyseren van teksten. Aan de hand van een duidelijke uitleg en representatieve oefenvragen van een vergelijkbaar niveau als het echte assessment is het mogelijk om dit toch goed voor te bereiden.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Figuurreeksen – Logisch redeneren

De EPSO test gebruikt figuurreeksen voor het meten van het logisch redeneervermogen. Dit is een veelgebruikt onderdeel van capaciteitentesten. Aangezien alle assessmentbureaus zich moeten onderscheiden van de concurrentie zit hier ook veel verschil tussen.

Figuurreeksen bestaan uit een reeks figuren waartussen een opeenvolgend onderliggend verband is te herleiden. Figuurreeksen kennen een dynamische logica. Als de dynamiek van de opeenvolgende figuren gevonden is, valt het volgende figuur in de reeks te voorspellen.

De figuurreeksen van EPSO worden als lastig ervaren vanwege de grote variëteit aan onderliggende variabelen die geanalyseerd moeten worden. Daarnaast zijn er nog een flink aantal uitzonderingen mogelijk. Dat maakt de figuurreeksen van de EPSO test tot een erg lastig onderdeel.

Het Hellotest oefenpakket introduceert de onderliggende variabelen van een figuurreeks aan de hand van lessen. Hierbinnen wordt de complexiteit opgebouwd om de juiste structuur voor het oplossen van figuurreeksen aan te leren. Daarna wordt er geoefend aan de hand van oefentoetsen die vergelijkbaar zijn met het niveau van vragen van een echt assessment.

SHL Inductief redeneren oefenen

Wat meet het EPSO assessment?

De door EPSO ontwikkelde testen worden voornamelijk gebruikt voor het beoordelen van individuele werknemers en het ontwikkelen van talent. Daarnaast zetten sommige bedrijven deze testen in hun assessment centers om de redeneringscapaciteiten van de kandidaten te evalueren, en om kandidaten te selecteren die het meest geschikt zijn voor de vacatures.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

Bij EPSO krijg je onderdeel één tijd voor alle vragen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het is mogelijk om meer tijd te besteden aan een moeilijke vraag. Ook kan er tijd worden gewonnen met een makkelijke vraag. Het is niet mogelijk om terug te keren naar eerder gemaakte vragen.

Het is echter belangrijk om niet te lang bij een te moeilijke vraag stil te staan. Op die manier raakt de kans verkeken om vragen verderop in de test met de juiste aandacht te maken. Bepaal vooraf hoeveel tijd er per vraag kan worden besteed en wijk hier niet te veel van af tijdens het maken van de test. Bekijk dit bijvoorbeeld elke vijf vragen, of elke nieuwe tekst en tabel. Op die manier kun je globaal je voortgang het beste bijhouden.

Welke vaardigheden heb je nodig om het EPSO assessment te maken?

Bij het maken van een EPSO test worden meerdere vaardigheden van je gevraagd. De belangrijkste vaardigheden zijn:

  • complexe informatie kunnen verwerken;
  • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven;
  • logische, verbale en numerieke problemen oplossen.

Omdat elke test een zeer specifieke aanpak nodig heeft, is het erg belangrijk om bekend te raken met de vragen die EPSO je kan stellen. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden, neem deze van tevoren goed door.

Hoe moet ik het EPSO assessment oefenen?

Als je binnenkort een assessment van EPSO moet maken, is het handig om je hierin goed te verdiepen. Elke test en elk onderdeel heeft namelijk een hele eigen aanpak. Daarom is het belangrijk om je assessment op maat voor te bereiden met de juiste oefeningen.

Zoals je hierboven al hebt gelezen, bestaat EPSO uit drie onderdelen. Voor elk onderdeel geldt een andere voorbereiding. Het is verstandig om het EPSO oefenpakket aan te schaffen. Daarin komt elk onderdeel aan bod met een uitgebreide theorie en voldoende oefenvragen. Met een EPSO training kun je je optimaal voorbereiden op het assessment.

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor EPSO:

  • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
  • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
  • 13 lessen.
  • 34 testen.
  • 658 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers