Wat is een GITP assessment?

Het assessmentbureau GITP (Gemeenschappelijk Instituut voor Toegepaste Psychologie) bestaat al sinds 1947. Het bedrijf is oorspronkelijk gestart om een bijdrage te leveren aan Nederland voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is de doelstelling bijgesteld naar het beter laten functioneren van individuen en bedrijven. Het bedrijf is 100% eigenaar van het assessmentbureau PiCompany. Dit betekent echter niet dat de assessments hetzelfde zijn. Waar PiCompany zich richt op online assessments, vindt het assessment van GITP vaak op locatie plaats.

Informeer voordat je het assessment afneemt goed of je een PiCompany of GITP test moet afnemen, zodat je kunt oefenen voor het juiste assessment.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het GITP assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan GITP. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Waarom een GITP assessment?

Een GITP assessment wordt door bedrijven ingezet tijdens een selectieprocedure. GITP biedt opdrachtgevers meer zekerheid over kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden van de sollicitant. Na het GITP assessment is bekend wat je talenten zijn, wat je drijft in je werk en welk ontwikkelpotentieel aanwezig is.

Het heeft veel zin om het GITP assessment vroegtijdig te oefenen, voordat je gaat solliciteren. Op die manier ben je optimaal voorbereid voor je gaat solliciteren! Een aantal bedrijven die de GITP inzetten, die bij ons bekend zijn, zijn: Abeos, CMS Law, Gemeente Heerhugowaard en Obvion Hypotheken.

Hoe ziet een GITP assessment eruit?

Het GITP assessment heeft over het algemeen drie onderdelen. Dit zijn de figuurreeksen, analogieën en cijferreeksen. Hieronder zullen we deze onderdelen toelichten.

Figuurreeksen (bewegend) – Logisch of Abstract Redeneren

Met de figuurreeksen van GITP wordt jouw abstract redeneervermogen getoetst. Figuurreeksen zijn een veelgevraagd onderdeel in capaciteitentesten. Bij GITP wordt een reeks van vier figuren getoond. Deze reeks heeft een logisch patroon. Als je dit logische patroon weet te achterhalen, kun je het vijfde figuur kiezen uit de multiple choice antwoorden.

Door dit goed te oefenen kun je snel leren hoe je de onderliggende regels herkend. Figuurreeksen worden in veel assessments gebruikt. Er zit dan ook veel verschil tussen de capaciteitentesten onderling. Het is daarom ook erg belangrijk om specifiek de figuurreeksen van GITP te oefenen.

PiCompany figuurreeksen oefenen
PiCompany analogieën oefenen

Analogieën – Verbaal Redeneren

Een analogie is een overeenkomst tussen twee termen die de basis vormen voor een nieuwe redenering. Zoals A staat tot B, zo staat C tot D. In assessments wordt vaak een voorbeeld analogie getoond in combinatie met een onvolledige analogie. Je moet dan de analogie compleet maken om de vraag te beantwoorden. Met analogieën wordt het verbaal redeneervermogen getest.

De analogieën van GITP zijn dubbele analogieën. Hierbij worden twee onvolledige analogieën getoond die aangevuld moeten worden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om analogieën te maken. Wel zijn er een aantal basisvormen te herkennen. Bijvoorbeeld: overtreffende trap, synoniemen, tegenstellingen, eigenschappen, etc.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Cijferreeksen – Numeriek Redeneren

Bij het onderdeel cijferreeksen wordt een aantal cijfers getoond. De cijfers volgen een onderliggend patroon. Door goed te analyseren welk patroon deze cijfers volgen kun je het volgende cijfer voorspellen. Hiermee wordt het numeriek redeneervermogen getoetst. Er is veel variatie mogelijk in cijferreeksen. Dit is een van de oorzaken dat er een groot verschil tussen de assessmentbureaus zit.

De cijferreeksen van GITP hebben verschillende berekeningen, bijvoorbeeld: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarnaast is er verschil tussen enkele cijferreeksen of dubbele cijferreeksen. Daarbij neemt de toename bijvoorbeeld telkens toe. Door de juiste cijferreeksen te oefenen, voorkom je onnodig extra werk en haal je een betere score.

PiCompany cijferreeksen oefenen

Wat meet het GITP assessment?

Het GITP assessment is een cognitieve vaardigheidstest die de algemene intelligentie van een kandidaat voor een vacature meet.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De GITP test bestaat uit drie onderdelen (figuurreeksen, analogieën en cijferreeksen). Elk onderdeel heeft een eigen beschikbare tijd om alle vragen te maken. Daarnaast heeft elke vraag binnen dit onderdeel ook een maximale tijd die je kan besteden. Dit betekent dat je continu een afweging moet maken hoeveel tijd je aan een vraag wilt besteden. Dit gaat namelijk af van de tijd die je voor de overige vragen beschikbaar hebt. Na een goede voorbereiding kun je goed inschatten hoe lang je over een makkelijke, normale en moeilijke vraag doet. Verder kent eigen elk type vraag een eigen strategie om op de beste manier tot een oplossing te komen.

Welke vaardigheden heb je nodig om een GITP assessment te maken?

Bij het maken van het GITP assessment worden meerdere vaardigheden van je gevraagd. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden:

  • complexe informatie kunnen verwerken
  • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
  • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven

Omdat elke test een zeer specifieke aanpak nodig heeft, is het erg belangrijk om bekend te raken met de vragen die GITP je kan stellen. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden, dus het is belangrijk om de onderdelen van de GITP test goed te oefenen.

Hoe moet ik het GITP assessment oefenen?

GITP biedt zelf enkele oefentesten aan op hun eigen site. Hier kun je van elk onderdeel enkele vragen van het GITP assessment oefenen. Onze ervaring leert dat dit vaak makkelijkere vragen zijn dan die je op het echte assessment krijgt. Daarnaast bestaat het echte GITP assessment uit meer gevarieerde vragen. De oefensite van GITP biedt een aardig inzicht in wat je kunt verwachten. Om echt uitgebreid te oefenen en je goed voor te bereiden op de GITP test, adviseren we je om een GITP Oefenpakket van Hellotest te kopen. Deze online training bestaat uit meer dan 1.000 oefenvragen, inclusief uitleg en antwoorden om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Je kunt bij het GITP oefenpakket inloggen wanneer je zelf wil, zodat je je kunt voorbereiden wanneer het jou uitkomt.

GITP assessment oefenen, doe je met Hellotest!

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor GITP:

  • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
  • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
  • 9 lessen.
  • 48 testen.
  • 1008 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Waar staat GITP voor?

GITP staat voor Gemeenschappelijk Instituut voor Toegepaste Psychologie.

Wat betekent GITP?

GITP betekent Gemeenschappelijk Instituut voor Toegepaste Psychologie.