Wat is een LTP assessment?

LTP (Laboratorium voor de Taste Psychologie) is een van oorsprong Nederlands psychologisch adviesbureau, opgericht in 1927. Daarmee is dit één van de oudere HR-adviesbureaus van Nederland. Naast psychologische testen doet assessmentbureau LTP ook veel onderzoek naar leiderschap, verandermanagement en ontwikkelingen in arbeidspsychologie.

Deze test wordt door veel andere bedrijven gebruikt bij het afnemen van de capaciteitentest, om op die manier kandidaten te kunnen toetsen. Door de lange geschiedenis en de vele klanten bestaan er ook meerdere varianten van het assessment. Zorg daarom goed dat je weet welke onderdelen worden gevraagd. Hiermee voorkom je verrassingen tijdens het assessment zelf. Bij Hellotest kun je specifiek voor capaciteitentest oefenen om jouw beste resultaat te halen.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding voor LTP, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan LTP. Al het oefenmateriaal is onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld voor selectiedoeleinden.

Waarom LTP assessment?

Deze test wordt zeer veel gebruikt. Ook zijn de verschillende oefeningen toepasbaar op sommige andere testen. Daarmee heeft het veel zin om vroegtijdig te oefenen voordat je gaat solliciteren. Op die manier ben je optimaal voorbereid voor je iedere sollicitatieprocedure! Bedrijven die bij ons bekend zijn, zijn onder andere De Rechtspraak, TUI en KPN.

De reden dat bedrijven een assessment laten afnemen, kan erg verschillend zijn. In sommige situaties is het onderdeel van de selectieprocedure. Haal je de test niet, dan val je af voor de vacature. In andere gevallen is het onderdeel van een adviserend rapport. Dan is het niet noodzakelijk om de test te halen.

Hoe ziet het LTP assessment er uit?

De onderdelen in het assessment kunnen per bedrijf verschillen. De meest gebruikte onderdelen zijn:

LTP figuurreeksen (statisch) – Abstracte test

Bij figuurreeksen moet je bepalen welk figuur logisch de volgende in de reeks moet zijn. De statische figuurreeks focust op gemeenschappelijke eigenschappen van figuren. Die gemeenschappelijke eigenschappen kunnen bijvoorbeeld zijn;

 • het aantal figuren
 • de vorm van de figuren (symmetrisch of asymmetrisch)
 • grootte van de vormen (klein, middel of groot)
 • de vulling
 • hoeken (45 of 90 graden)
LTP figuurreeksen oefenen
LTP analogieën

LTP analogieën – Verbaal redeneren H

De test maakt gebruik van dubbele analogieën. Een voorbeeld daarvan is: “…. staat tot vinger als voet staat tot …”. Het goede antwoord is “hand staat tot vinger als voet staat tot teen”. De relatie is daarmee in beide analogieën gelijk. Daarnaast werkt LTP met analogieën waarbij niet wordt gekeken naar de betekenis van het woord maar naar de eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een letter: “Kas en kaas tegenover los en loos”. In beide gevallen zorgt één extra letter voor het volledig maken van de analogie.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

LTP matrixen – Matrix M/H

Bij matrixen is het belangrijk om te realiseren dat er zowel statische als bewegende verbanden zijn. Daarnaast heb je horizontale en verticale verbanden. Bijzonderheid is dat je moet kiezen uit acht antwoordmogelijkheden. Je hebt bijna elk informatiestuk uit de opgave nodig om telkens antwoorden uit te sluiten die niet correct zijn. Wij hebben een training opgebouwd waar je stapsgewijs bekend wordt met het proces van uitsluiten en daarmee in principe elke vraag moet kunnen beantwoorden. Daarmee kun je perfect deze matrix oefenen.

LTP matrix oefenen
LTP tabellen oefenen

LTP rekenen met tabellen – NIT H

Rekenen met tabellen is een alternatief voor cijferreeksen om numeriek inzicht te meten. Deze test is relatief vriendelijk voor mensen die weinig affiniteit hebben met rekenen met tabellen. Als je goed bent in hoofdrekenen, heb je hier een streepje voor. Dan kun je vaak snel antwoorden uitsluiten, voor de overige opties gebruik je een rekenmachine. Ook moet je stellingen beantwoorden over de tabel. Dan is zowel interpreteren als rekenen belangrijk. Met enige oefening is dit onderdeel goed voor te bereiden.

Het assessment heeft een veel grotere afwisseling in niveau, zowel makkelijker als moeilijker. Ook de manier van vragen kan afwijken. Op de oefensite worden analogieën bijvoorbeeld alleen in de enkele vorm getoond. Terwijl op het assessment de dubbele variant wordt gebruikt.

Verschillende vormen van de LTP test

LTP heeft in theorie de mogelijkheid om figuurreeksen, analogieën, syllogismen, rekenen met tabellen, cijferreeksen en matrixen te toetsen. In de praktijk wordt dit alleen bij de test voor de Nyenrode Business School gevraagd. Er bestaan grofweg twee varianten van de test die het meest worden gevraagd. In de ene heb je analogieën, rekenen met tabellen en statische figuurreeksen. In de andere zijn de statische figuurreeksen vervangen door matrixen. Wil je optimaal de test voorbereiden? Dan is het raadzaam om het hele oefenpakket af te nemen. Daarmee voorkom je verrassingen!

Wat is de G-test van LTP?

LTP gebruikt in sommige gevallen de G-test. Deze test is nog vrij nieuw en heeft een andere opzet dan de oude testen.

Bij de G-test van LTP krijg je één grote toets waarin alle vragen door elkaar worden gesteld. Je krijgt 20 minuten om 50 vragen te maken. Je zult dus heel goed en snel door de vragen heen moeten.

De test bestaat uit de volgende onderdelen:

 • figuurreeksen,
 • figuuranalogieën,
 • matrixen,
 • cijferreeksen,
 • cijferanalogieën,
 • patronen vouwen.

Wat meet het assessment?

Jouw score voor de test wordt vergeleken met mensen met eenzelfde achtergrond. Als de groep groot genoeg is zal er een normale verdeling ontstaan. Voor selectieprocedures word je vaak geacht bovengemiddeld te scoren. Dat wil zeggen dat je het beter doet dan 50 procent van een vergelijkbare groep.

Bedrijven gebruiken het assessment vaak voor specifieke functies, zoals leidinggevende functies of andere belangrijke rollen. Ook bij traineeships of startersfuncties in professionele organisaties wordt het (online) assessment gebruikt. Deze functies kennen vaak veel aanmeldingen vanuit diverse achtergronden. Om dan een goede objectieve vergelijking tussen een diverse groep mensen te maken, wordt een assessment ingezet.

Tijdens dit assessment word je geconfronteerd met situaties waar je in je toekomstige functie ook te maken krijgt. Zo krijg je vaak vragen met complexe numerieke en verbale informatie. Dit zijn onderdelen waar achtergrond een grote rol speelt. Daarom is vaak ook het logisch redeneren toegevoegd voor de objectieve vergelijking.

Een voorbeeld van de impact van je achtergrond op je assessment score is dat iemand die accountancy heeft gestudeerd veel sneller kan rekenen met percentages of het interpreteren van tabellen. Daarentegen heeft iemand met een juridische achtergrond meer oefening op het verbale onderdeel gehad.

Daarnaast geldt de tijdsdruk als een belangrijke factor bij het maken van het assessment. Doordat je een beperkte tijd krijgt voor het maken van de vragen kom je onder druk te staan. Jouw vermogen om hiermee om te gaan is een belangrijk aspect van je totaalscore.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

Afhankelijk van het aantal onderdelen ben je korter of langer met de test bezig. Meestal worden drie onderdelen getoetst. Hou gemiddeld rekening met twee uur tijd die je nodig hebt om alle opgaven te kunnen maken. Bij die twee uur hoort ook de tijd om de instructie te lezen en de oefenopgaven te maken. Je krijgt namelijk telkens een aantal oefenopgaven om duidelijk te maken hoe het onderdeel werkt. Bij het maken van de test kan je gebruikmaken van een rekenmachine en natuurlijk pen en papier. Zorg ervoor dat je bekend bent met de rekenmachine die je gebruikt.

Je strategie moet per onderdeel worden verfijnd. Je krijgt een vaste tijd per aantal vragen. Bereken dus de gemiddelde tijd die je hebt om elke vraag te beantwoorden. Uit ervaring van kandidaten blijkt dat je de test (in veel gevallen) niet in de gegeven tijd kunt afkrijgen. Het advies is dus om niet zo veel mogelijk vragen te gokken als je in tijdnood zit. Daarmee verhoog je alleen maar de kans op een slechte score. Je kunt vragen overslaan, doe dit dan ook bij moeilijke vragen die veel tijd kosten. Op die manier maak je zoveel mogelijk vragen zo goed mogelijk.

Welke vaardigheden heb je nodig om het assessment te maken?

Bij het maken van een LTP assessment worden meerdere vaardigheden van je gevraagd. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden:

 • werken onder tijdsdruk
 • balans vinden tussen snelheid en nauwkeurigheid
 • >goede woordkennis (vooral bij analogieën)
 • hoofdrekenen (vooral bij de tabellen)

De onderdelen matrixen en statische figuurreeksen vereisen geen specifieke voorkennis. Wel kun je alle onderdelen verbeteren met een goede voorbereiding. Elk assessmentbureau heeft een specifieke aanpak. Het goed oplossen van alle onderdelen vereist dan ook maatwerk per onderdeel.

Hoe moet ik het LTP assessment oefenen?

Je LTP assessment oefenen, is een slimme zet. Een goede voorbereiding heeft namelijk een positief effect op je resultaten van het echte assessment! Op de site kun je enkele oefenvragen inzien. Zo raak je bekend met het type en de manier van vragen. Je krijgt ook een introductie over elk type vraag. Wat je niet moet onderschatten is dat het daadwerkelijke niveau van de vragen afwijkt van wat je in de echte test gaat krijgen.

Wel is het goed om de LTP test te oefenen, je raakt namelijk bekend met de interface en hoe je de tijd kunt indelen.

Ga je oefenen? Dan is het het beste om dit specifiek voor elk onderdeel te doen. Ook als een onderdeel je goed ligt, is het aan te raden daarvoor te oefenen. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je een hoge score haalt, maar ook dat je een hogere score dan je medekandidaten haalt. Met een hogere assessment score val je namelijk meer op bij de recruiters.

Capaciteitentest oefenen met Hellotest

Een goede voorbereiding? Dat begint met het assessment oefenen! Wij hebben per onderdeel een lesprogramma opgesteld, waarbij je via uitleg bekend raakt met de manier van vragen. Veel lessen hebben een basis en een complexe les. Zo werk je toe naar het niveau wat je moet hebben. Daarnaast zijn er enkele oefentoetsen van volle lengte te maken.

Wat meet de persoonlijkheidsvragenlijst?

De persoonlijkheidsvragenlijst is een Big Five test. Daarbij wordt een profiel van jouw persoonlijkheid opgesteld aan de hand van vijf dimensies. De dimensies die hierbij gebruikt worden, zijn:

 1. extraversie
 2. zorgvuldigheid, ordelijkheid, gewetensvolheid of plichtsgetrouwheid
 3. emotionele stabiliteit
 4. vriendelijkheid, servicegerichtheid, behulpzaamheid, inschikkelijkheid, onbaatzuchtigheid of mildheid
 5. openstaan voor ervaringen, openstaan voor verschillende ideeën of openheid

LTP assessment oefenen? Dat doe je met Hellotest! Ontdek ons LTP oefenpakket en profiteer van een perfecte voorbereiding van het assessment.

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor LTP:

 • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
 • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
 • 27 lessen.
 • 79 testen.
 • 1605 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Hoe lang duurt LTP test?

De onderdelen voor de LTP test kunnen wisselen afhankelijk van jouw opleiding en de functie waarop je solliciteert. Maar het is goed om van 2 uur uit te gaan als je de test moet maken. Je ziet altijd vooraf en tijdens het maken van de test hoeveel tijd je nog hebt.

Hoe lang duurt een assessment LTP?

De test van LTP duurt zo’n twee uur als je de capaciteitentest en persoonlijkheidstest moet maken. Voor het hele assessment inclusief interview en eventueel een groepsopdracht en praktijksimulatie ben je ongeveer een werkdag bezig.

Hoe lang duurt LTP assessment?

De onderdelen voor de LTP test kunnen wisselen afhankelijk van jouw opleiding en de functie waarop je solliciteert. Maar het is goed om van 2 uur uit te gaan als je de test moet maken. Je ziet altijd vooraf en tijdens het maken van de test hoeveel tijd je nog hebt.

Wat is Matrix H?

Matrix H is een onderdeel van de LTP test. Matrixen zijn een vorm van abstract redeneren waarbij je telkens een figuur moet invullen in een raster. De H staat voor niveau Hoog.

Wat is een nit H test?

De NIT H is een onderdeel van de LTP test. NIT staat voor de numerieke test waarbij je tabellen en grafieken moet oplossen. H staat voor niveau Hoog.