Pearson Clinical is een onderzoeksbureau dat bekend is om hun Differentiële Aanleg Test (DAT), die je cognitieve vermogens test. Op deze pagina vind je specifieke informatie voor de Pearson Clinical DAT, DAT Next Gen en DAT toelatingstest.

Wat is een Pearson test?

Pearson is een testontwikkelaar, waarvan de tests worden gebruikt als selectiemiddel in recruitment. De meest bekende Pearson test is de Differentiële Aanleg Test (DAT). Bij deze test word je vanuit verschillende invalshoeken op je capaciteiten beoordeeld. Jouw cognitie wordt gemeten op de onderdelen <Figuurreeksen (Abstract redeneren), Analogieën (Verbaal Redeneren) en Rekenvaardigheid (Numeriek Redeneren). Deze drie onderdelen samen geven een inschatting van jouw cognitieve vermogens.

Sindskort is er een nieuwe test van Pearson gelanceerd, dit is de Pearson Differentiële Aanleg Test – Next Gen (DAT Next Gen). De DAT Next Gen kent substantiële verschillen ten opzichte van de reguliere DAT. De Next Gen is een adaptieve test van 15 vragen per subtest die je zonder tijdsdruk kunt maken.

Daarnaast heeft Pearson een DAT toelatingstest ontwikkeld. Je moet dus weten welke test je moet maken, voor een correcte voorbereiding.

Er zijn dus drie type testen in omloop van de Pearson DAT. Dat betekent dat je heel goed moet opletten welke voorbereidingen je treft. De variaties van de Pearson test zijn:

 • Reguliere DAT (Differentiële Aanleg Test) – dit is de meestgebruikte Pearson test.
 • Pearson Next Gen DAT (Differentiële Aanleg Test) – dit wordt bij enkele bedrijven gebruikt.
 • Pearson DAT (Differentiële Aanleg Test) Toelatingstest – dit wordt voornamelijk gebruikt bij testen die bedoeld zijn voor een opleiding.
Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het Pearson assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan Pearson Clinical. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Waarom een Pearson assessment?

Een Pearson test wordt vaak gebruikt als selecterend onderdeel in een recruitmentproces. Met de Pearson test wordt ingeschat of jij voldoet aan de eisen voor de betreffende functie. Voldoe je niet aan de eis, dan val je direct af voor de betreffende functie. Daarom is het belangrijk om te oefenen voor de Pearson Clinical test.

Hoe ziet een Pearson Clinical assessment eruit?

Pearson Clinical biedt vier type testen aan, de Pearson Clinical DAT, de DAT Next Gen, de DAT toelatingstest en de Pearson Talentlens. Hieronder zullen we de verschillen uitleggen tussen deze vier Pearson tests.

Pearson DAT (Differentiële Aanleg Test)

De Pearson DAT test bestaat uit drie onderdelen; de figuurreeksen, analogieën en rekenvaardigheid. De test bestaat uit zeer veel vragen die in een korte tijd moeten worden beantwoord. Dit leidt er toe dat vrijwel niemand de test af krijgt binnen de tijd. Ook zijn de vragen allemaal van een gemiddeld niveau.

Figuurreeksen (bewegend) – Logisch of abstract redeneren

Het onderdeel figuurreeksen van het Pearson assessment focust zich op jouw vermogen om visuele informatie op een correcte manier te interpreteren. Hiermee wordt jouw abstract redeneervermogen en analytisch denken gemeten. Het type figuurreeksen dat wordt gebruikt, focust zich op patronen. Op basis van een aantal figuren zul je in dit onderdeel van de Pearson evaluation de onderliggende principes moeten herleiden om het volgende figuur in de reeks te bepalen. Figuurreeksen worden in veel assessments gebruikt en kennen daarom veel varianten. Onderliggend zijn er echter maar een beperkt aantal principes die de logica van een figuurreeks bepalen. Ken je deze principes? Dan ben je klaar voor het onderdeel Figuurreeksen van de Pearson Clinical Differentiële Aanleg Test.

Analogieën – Verbaal redeneren

Het tweede onderdeel van de Pearson test, zijn de analogieën. Analogieën zijn een veelgebruikt onderdeel in assessments. Zo ook in de Differentiële Aanleg Test. Een analogie is een methode om relaties tussen woorden te leggen. Jouw vermogen om snel en goed deze analogieën op te lossen is afhankelijk van de mate waarin je in staat bent om de relaties tussen woorden te herkennen. Analogieën zijn onder te delen in een beperkt aantal categorieën. Zodra je deze categorieën snel leert herkennen en toepassen ben je in staat om een goede score te halen. Daarbij geldt natuurlijk wel dat hoe meer analogieën je hebt gezien en geoefend, hoe sneller en beter je zult scoren in de Pearson Clinical test.

Rekenvaardigheid – Numeriek redeneren

Het laatste onderdeel van de Pearson Clinical test is numeriek rekenen. Het onderdeel rekenvaardigheid wordt in veel assessments gebruikt. Echter zijn er wel veel variaties op ontwikkeld. Voor de Pearson Clinical Differentiële Aanleg Test focust het onderdeel rekenvaardigheid zich op rekenkundige taken. Dit kan bijvoorbeeld het oplossen van sommen, rekenen met breuken, toepassen van formules en het juist schatten van informatie zijn.

Pearson DAT (Differentiële Aanleg Test) Next Gen

De Pearson DAT Next Gen is een adaptieve test van 15 vragen per subtest die je zonder tijdsdruk kunt maken. Wat het grootste verschil met de reguliere DAT test van Pearson is, is dat je de reguliere DAT test niet adaptief is. Als je de DAT test maakt maar de vragen zijn boven je niveau, zal bijna elke vraag te moeilijk zijn. De Next Gen test is adaptief, waardoor de moeilijkheidsgraad gedurende de test wordt aangepast op jouw niveau. De volgende onderdelen kun je tijdens de Pearson DAT Next Gen test verwachten:

Dubbele Analogieën

Bij de DAT Next Gen test wordt gebruikgemaakt van dubbele analogieën, in tegenstelling tot de reguliere DAT test waar gebruik wordt gemaakt van enkelvoudige analogieën. Een voorbeeld van een dubbele analogie is “… staat tot vinger als voet staat tot …”. Het goede antwoord is: “hand staat tot vinger als voet staat tot teen”. De relatie is daarmee in beide analogieën gelijk.

Figuurreeksen (Matrixen)

In de uitnodiging van de DAT Next Gen staat hoogstwaarschijnlijk dat je figuurreeksen moet maken, maar dit zijn echter matrixen. Een matrix kent wel veel logische overlap met de figuurreeks, maar ook erg veel verschillen.

Bij matrixen is het belangrijk om te realiseren dat er zowel statische als bewegende verbanden zijn. Daarnaast heb je horizontale en verticale verbanden. Bijzonderheid is dat je moet kiezen uit acht antwoordmogelijkheden. Je hebt bijna elk informatiestuk uit de opgave nodig om telkens antwoorden uit te sluiten die niet correct zijn.

We adviseren je om de matrixen te oefenen. Het oefenen van de figuurreeksen kan wel een goede aanvulling zijn ter voorbereiding.

Rekenvaardigheid

De rekenvaardigheid in de Pearson DAT Next Gen test is grotendeels onveranderd ten opzichte van de reguliere DAT test. Omdat de test met een rekenmachine mag worden gemaakt, zul je wat moeilijkere berekeningen tegenkomen ten opzichte van de reguliere DAT test. Je kunt daarom ter aanvulling de Redactiesommen Algemeen oefenen.

De Pearson DAT Toelatingstest

De DAT Toelatingstest heeft veel overlap met de reguliere DAT test, maar bevat meerdere assessment onderdelen. De DAT Toelatingstest bevat de volgende onderdelen:

 • Enkelvoudige Analogieën
 • Rekenvaardigheid
 • Figuurreeksen
 • Verschillen / snelheid en nauwkeurigheid
 • Kubussen
 • Woordbeeld
 • Grammatica

Deze onderdelen kun je oefenen met ons uitgebreide Pearson oefenpakket.

Pearson Talentlens is niet per se één test; het is een productgroep aan tests die gericht zijn op het voorspellen van motivaties, prestaties en gedrag voor HR doeleinden. Een deel van deze tests zijn afgeleide en/of aangepaste tests uit de productgroepen Klinisch en Onderwijs van Pearson. Een tiental tests wordt zo onder de verzamelnaam Talentlens assessment aangeboden en online afgenomen via Pearson Online.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Wat meet een Pearson test?

De Pearson Clinical tests meten je capaciteiten en cognitieve vermogens. Zo wordt een duidelijk beeld geschetst van hoe goed jij kunt redeneren en of jouw capaciteiten en vaardigheden geschikt zijn voor een bepaalde baan.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De tijdsduur van de Pearson assessments is afhankelijk van het type test dat je krijgt. De reguliere DAT test duurt namelijk ongeveer 60 minuten, terwijl de DAT Next Gen test geen tijdslimiet heeft. De Pearson test wordt vaak op locatie afgenomen waardoor je de test maakt op een ter plaatse beschikbaar gemaakte werkplek. Naast pen en papier is het gebruik van een rekenmachine niet toegestaan.

Welke vaardigheden heb je nodig om een Pearson Clinical assessment te maken?

Bij het maken van een Pearson assessment worden meerdere vaardigheden van je gevraagd. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden:

 • complexe informatie kunnen verwerken
 • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
 • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven

Omdat elke test een zeer specifieke aanpak nodig heeft, is het erg belangrijk om bekend te raken met de vragen die Pearson Clinical je kan stellen. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden, neem deze van tevoren goed door.

Hoe moet ik een Pearson Clinical test oefenen?

Door goed te scoren op de Pearson test, maak jij meer kans op jouw droombaan. Oefen dus het Pearson Clinical assessment door ons Pearson DAT Oefenpakket aan te schaffen. Dit oefenpakket zorgt ervoor dat jij goed voorbereid bent op de Pearson test. Onze ervaring leert dat de onderdelen van Pearson goed te oefenen zijn en het effect van voorbereiding erg groot kan zijn op je score. Oefen dus naar hartelust op de assessment onderdelen. Ons op maat gemaakte pakket bestaat uit verschillende oefenvragen inclusief uitleg en Pearson Clinical assessment antwoorden.

Pearson online oefenen, doe je met Hellotest!

Wat meet de Pearson persoonlijkheidstest?

Pearson hanteert meerdere persoonlijkheidstesten, namelijk de Golden Personality Type Profiler en de Personality for Professionals Inventory. De Golden Personality Type Profiler, ook wel GPTP, is een Big Five persoonlijkheidstest met een aanvullende schaal voor Kalm versus Gespannen. De Personality for Professional Inventory, ook wel de PfPI, is ook gebaseerd op de Big Five persoonlijkheidstest, maar deze test meet daarnaast nog 21 werkgerelateerde persoonlijkheidstrekken.

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor Pearson:

 • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
 • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
 • 19 lessen.
 • 94 testen.
 • 1805 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat meet de Dat HRM?

De DAT HRM is ontwikkeld door Pearson en wordt o.a. gebruikt als selectieassessment voor kandidaten. De DAT HRM meet jouw intellectuele capaciteiten op abstract, verbaal en numeriek gebied.