De afkorting TMA staat voor Talent en Motivatie Analyse. De TMA methode (ook vaak TMA analyse genoemd) bestaat uit een analyse van de cognitieve capaciteiten en een persoonlijkheidstest. Aan de hand van deze combinatie kan een bedrijf een goede inschatting maken voor de geschiktheid voor een functie.

TMA is een assessmentbureau dat ervoor kiest om weinig testen onder de eigen naam af te nemen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanleveren van tools voor assessmentbureaus. Deze bedrijven gebruiken dan de TMA methode en ontwikkelen geen eigen test.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het TMA assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan TMA. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Wat is de TMA methode?

De TMA methode bestaat uit de Capaciteiten Analyse en persoonlijkheidsanalyse. Met de Capaciteiten Analyse worden de cognitieve capaciteiten gemeten, bijvoorbeeld met rekenvaardigheden en cijferreeksen. De persoonlijkheidsanalyse meet daarentegen de voorkeur voor gedrag. De combinatie tussen de twee testen is de TMA methode.

De testomgeving waarbinnen de TMA methode (ook wel TMA analyse genoemd) wordt afgenomen, wordt Online Talent Manager genoemd. Binnen dit systeem worden jouw resultaten opgeslagen en kunnen ook teamsamenstellingen worden weergegeven. De Online Talent Manager omgeving kan dus worden genoemd in de uitnodiging voor de test. Ook maak je de testen van de TMA methode in de online module Online Talent Manager.

Waarom de TMA methode?

Met de TMA methode kunnen bedrijven onderzoeken waar jouw talenten liggen en welke kennis en vaardigheden je in huis hebt. Er wordt onderzocht hoe jij scoort op het gebied van rekenvaardigheid, statistische figuurreeksen, cijferreeksen en analogieën. Zo kan een bedrijf goed bepalen of jij geschikt bent voor de functie waarvoor je solliciteert.

De combinatie van de Capaciteiten Analyse en Persoonlijkheidsanalyse van de TMA methode is uniek. Daarom kiezen veel bedrijven voor deze methode.

Hoe ziet de TMA eruit?

De TMA methode bestaat uit verschillende onderdelen, waar de Capaciteiten Analyse een belangrijk onderdeel van is. Met Hellotest kun je oefenen voor deze Capaciteiten Analyse, die bestaat uit rekenvaardigheid, statistische figuurreeksen, cijferreeksen en analogieën.

Rekenvaardigheid

Het onderdeel rekenvaardigheid bevat zowel eenvoudige rekensommen als complexe redactiesommen. Voor beide onderdelen zijn algemene rekenvaardigheden vereist. Naast hoofdrekenen is ook kennis van breuken en machten belangrijk. Redactiesommen vereisen ook algemene kennis over oppervlaktes, inhoud en basale natuurkundige begrippen van snelheid en energie.

Om dit goed voor te bereiden biedt het oefenpakket van Hellotest een overzicht van de algemene rekenvaardigheden. Aan de hand van een duidelijke uitleg en veel oefenvragen wordt het benodigde niveau van rekenvaardigheden bijgebracht. Aan de hand van oefentoetsen met uitleg wordt duidelijk of je klaar bent voor de test.

HFM rekenvaardigheden oefenen
HFM figuurreeksen oefenen

Statistische figuurreeksen<

Het onderdeel statische figuurreeksen wordt slechts in enkele assessments gebruikt. Aan de hand van een getoonde set figuren moeten één of meerdere onderliggende verbanden worden vastgesteld. Uit de antwoordopties moeten twee figuren worden gekozen die voldoen aan dezelfde onderliggende verbanden.

Hellotest is de enige partij die het mogelijk maakt om statische figuren online te oefenen. Dit onderdeel wordt aangeleerd aan de hand van een duidelijke uitleg en strategie. Daarna wordt met oefentoetsen met duidelijke uitleg het assessment zo goed mogelijk evenaren.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Cijferreeksen

Een cijferreeks toont overeenkomsten met een dynamische figuurreeks. Er wordt een reeks getallen getoond die een onderling verband hebben. Door snel en nauwkeurig deze reeks te analyseren is het mogelijk om het volgende getal in de reeks te voorspellen.

Cijferreeksen worden door veel bureaus gebruikt. Daarmee zijn er ook ontelbare varianten op cijferreeksen ontstaan. In het Hellotest oefenpakket raak je bekend met de beste manier voor het oplossen van cijferreeksen. Daarna oefen je alleen met het type vragen wat je kunt verwachten tijdens de Capaciteiten Analyse van de TMA methode.

HFM cijferreeksen oefenen
HFM analogieën oefenen

Analogieën

Een analogie is een verbale relatie tussen twee woorden. Analogieën worden vaak als woordparen gebruikt tijdens assessment. Zo is een lont onderdeel van een kaars en een lade is onderdeel van een kast. Beide woordparen delen exact dezelfde relatie.

Het onderdeel analogieën van de Capaciteiten Analyse van TMA is een zogenaamd dubbele analogie. Hierbij worden twee incomplete woordparen getoond. Beide woordparen moeten gecompleteerd worden aan de hand van de antwoorden.

Het Hellotest oefenpakket voor de Capaciteiten Analyse van TMA legt duidelijk uit hoe analogieën werken en hoe dubbele analogieën moeten worden opgelost. Vervolgens wordt je getest aan de hand van oefentoetsen op vergelijkbaar niveau en lengte van het echte assessment.

Wat meet de TMA methode?

De TMA methode meet of jij geschikt bent voor een functie en brengt talenten, competenties en ontwikkelingen in kaart. De Capaciteiten Analyse van de TMA methode is een belangrijk onderdeel, die door veel assessmentbureaus wordt gebruikt. De Capaciteiten Analyse van de TMA methode (ook wel eens de TMA analyse genoemd) meet jouw kennis en vaardigheden op het gebied van analogieën, cijferreeksen en statistische figuurreeksen en test je rekenvaardigheid.

Aan de hand van de TMA methode kan een bedrijf bepalen of jouw kennis en vaardigheden voldoende zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Met Hellotest kun je gelukkig oefenen voor de TMA methode, wat je een voordeel biedt ten opzichte van je concurrenten.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

De Capaciteiten Analyse van TMA heeft een aantal unieke eigenschappen. Het is niet mogelijk om terug te keren naar eerder gemaakte vragen. TMA hanteert per onderdeel één tijd voor alle vragen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Zo is het mogelijk om meer tijd te besteden aan een moeilijke vraag en kan er tijd worden gewonnen met een makkelijke vraag. Het is echter belangrijk om niet te lang bij een te moeilijke vraag stil te staan. Op die manier raakt de kans verkeken om vragen verderop in de test met de juiste aandacht te maken.

Bepaal vooraf hoeveel tijd er per vraag besteed kan worden en wijk hier niet te veel van af tijdens het maken van de test. Bekijk dit bijvoorbeeld elke vijf vragen, of elke nieuwe tekst en tabel. Op die manier kun je globaal je voortgang het beste bijhouden.

Welke vaardigheden heb je nodig om de TMA te maken?

Als je de Capaciteiten Analyse van de TMA succesvol wilt maken, heb je een aantal vaardigheden nodig. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je goed kunt presteren onder tijdsdruk en niet in de stress raakt. Daarnaast is het belangrijk dat je rekenvaardigheden zo optimaal mogelijk zijn en je vaardigheden met betrekking tot analogieën, cijferreeksen en statistische figuurreeksen zo ver mogelijk ontwikkeld zijn. Gelukkig kun je hier met het oefenpakket van Hellotest goed voor oefenen!

Hoe moet ik de TMA oefenen?

Je kunt goed oefenen voor de Capaciteiten Analyse van de TMA. De combinatie tussen onderdelen van de TMA methode is uniek. Juist daarom is het erg belangrijk om het juiste materiaal te oefenen om goed voorbereid te zijn. Alleen op die manier is het halen van jouw optimale persoonlijke score mogelijk. Met het TMA Capaciteiten Analyse Oefenpakket van Hellotest kun je je goed voorbereiden op de echte test. Het oefenpakket bestaat uit figuurreeksen, cijferreeksen, analogieën en redactiesommen en rekenvaardigheid.

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor TMA:

  • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
  • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
  • 23 lessen.
  • 79 testen.
  • 1698 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat is een TMA?

TMA betekent Talent en Motivatie Analyse. Met deze test worden jouw cognitieve capaciteiten en persoonlijkheid gemeten. Daardoor ontstaat een goed beeld van jouw talenten en motivatie.

Wat is talent tma?

De TMA talentenanalyse brengt 22 drijfveren, 44 talenten en 53 competenties in beeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen sociale talenten, beïnvloedende talenten, leidinggevende talenten en organisatorische talenten.

Wat zijn competenties tma?

Competenties zijn bepaalde vaardigheden die je hebt. Bijvoorbeeld dat je goed kunt samenwerken.

Hoe lang duurt een TMA test?

De TMA talentenanalyse duurt ongeveer een uur. Omdat het een persoonlijkheidstest betreft is er niet zoiets als goed en fout. Je moet de vragen invullen zoals je er zelf over denkt. Hoe eerlijker je de test invult, hoe beter beeld de test geeft.

Hoe werkt een TMA?

TMA staat voor Talent en Motivatie Analyse. Je moet een talentenanalyse invullen die 22 drijfveren, 44 talenten en 53 competenties in kaart brengt. Daardoor krijg je een volledig beeld waar jouw talenten het beste tot hun recht komen.

Waar is de TMA analyse op gebaseerd?

Een TMA talentenanalyse is een waardevrij oordeel van jou als kandidaat. Je krijgt een overzicht van jouw talenten. Dat krijg je door een aantal vragenlijsten in te vullen waarbij 22 drijfveren en 44 talenten en 53 competenties aan bod komen.

Wat is een tma assessment?

Het TMA assessment bestaat uit een aantal onderdelen. Namelijk een capaciteitenanalyse, talentenanalyse maar ook een competentiemodel. Het hangt heel erg van jou zelf af welke onderdelen en testen je moet maken.

Als je wilt weten wat voor beroep bij jou past, moet je een talentenanalyse maken. Als je een assessment moet maken als selectie voor een opleiding of baan moet je de capaciteitenanalyse maken.

Wat kun je doen met de uitkomsten van de TMA Talentenanalyse?

De TMA talentenanalyse kan je gebruiken als kandidaat om te zien waar je staat. Wat zijn je sterke en zwakke punten, wat kan je ontwikkelen. Maar ook om te zien in wat voor bedrijf en functie je past.

Als bedrijf kan je de talentenanalyse ook goed gebruiken in teams. Zo wordt snel duidelijk welke communicatie bijvoorbeeld de verschillende teamleden fijn vinden. Daardoor kan je de teamsamenwerking verbeteren aan de hand van de analyses.