Wat is een Vidacto assessment?

Het assessmentbureau Vidacto is een bekende partij voor het toetsen van de match tussen werkgever en werknemer. Als assessmentbureau ontwikkelt Vidacto geen eigen testen, maar maakt gebruik van de testen van een ander assessmentbureau (de ACT). De samenstelling van de testen die Vidacto gebruikt voor de intelligentietest, zijn bijzonder. Daarom is het belangrijk om zeer gericht deze onderdelen te oefenen.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op het Vidacto assessment, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hellotest is niet verbonden of gelieerd aan Vidacto. Alle informatie, lessen en oefenmaterialen zijn onafhankelijk door Hellotest ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen tijdens hun sollicitatieprocedure en niet bedoeld als selectiemiddel.

Waarom een Vidacto assessment?

Tijdens het sollicitatietraject van sommige bedrijven wordt er gebruikgemaakt van de Vidacto test, om op die manier te match tussen werkgever en werknemer te toetsen. Wanneer je deze goed oefent, kun je een streepje voor hebben op de concurrentie. Onder andere Exact, Omroep Gelderland en Vidacto zelf maken gebruik van de Vidacto test.

Hoe ziet het Vidacto assessment eruit?

Het Vidacto assessment kan verschillende onderdelen gebruiken van een ander assessmentbureau. De onderdelen worden vaak ingedeeld in numeriek redeneren, verbaal redeneren en abstract redeneren. Numeriek redeneren is altijd het oplossen van cijferreeksen. Verbaal redeneren is altijd het oplossen van dubbele analogieën. Abstract redeneren kan of het oplossen van figuurreeksen of het oplossen van matrixen betekenen. Vaak is vooraf niet duidelijk of de matrixen of figuurreeksen worden gevraagd. Daarom is het belangrijk alle onderdelen goed te beheersen voordat je start met het assessment van Vidacto.

Wat meet het Vidacto assessment?

Cijferreeksen – Numeriek redeneren

Het onderdeel numeriek redeneren van het Vidacto assessment bestaat altijd uit het oplossen van cijferreeksen. Cijferreeksen bestaan uit een rij van getallen die een onderling verband hebben. Door het analyseren van de bestaande cijfers kan dit verband worden herkend. Daarmee kan het volgende getal in de reeks worden voorspeld.

Cijferreeksen worden veel gebruikt in capaciteiten- en intelligentietesten. Doordat assessmentbureaus zich moeten onderscheiden in de markt zijn er veel verschillende soorten cijferreeksen. Het Vidacto assessment heeft hier een unieke selectie in type cijferreeksen in gemaakt. Het is daarom belangrijk om specifiek voor te bereiden op het type vragen dat je kunt verwachten bij de adaptieve capaciteitentest in plaats van lukraak cijferreeksen te oefenen.

Het oefenen van de juiste type vragen voor het assessment van Vidactois niet het enige dat belangrijk is in de voorbereiding. Ook de juiste strategie en aanpak voor het oplossen van cijferreeksen is nodig. Tot slot zijn ook vaardigheden als hoofdrekenen, breuken en machten nodig voor het halen van een hoge score op cijferreeksen.

Het oefenpakket van Hellotest biedt de perfecte voorbereiding op het assessment van Vidacto. Door de stapsgewijze opbouw van de lessen wordt een steeds hoger niveau van het oplossen van cijferreeksen behaald. De daaropvolgende oefentoetsen behandelen een diverse groep cijferreeksen met duidelijke uitleg per vraag.

Na afloop van de oefentoetsen is het mogelijk om een Vidacto oefenassessment te maken waarbij het niveau en de structuur van de test zo goed mogelijk aansluit bij het type vragen en niveau van het echte assessment. Hiermee is het Hellotest oefenpakket de beste voorbereiding op het onderdeel numeriek redeneren.

ACT cijferreeksen oefenen
ACT analogieën oefenen

Dubbele analogieën – Verbaal redeneren

De meting van verbaal redeneren door Vidacto verloopt altijd via een dubbele analogieën test. Een dubbele analogie is de lastigste variant van het oplossen van analogieën. Een analogie is een verbale vergelijking tussen zaken. Een voorbeeld is een lamp die zo fel schijnt als de zon. Iedereen begrijpt dat de lamp niet fel kan zijn als de zon, maar de analogie verklaart dat het een hele felle lamp is.

Analogieën worden tijdens bij assessments getoetst via woordparen. Zo valt er tussen het woordpaar voet en schoen een relatie uit te leggen. Een schoen is kleding voor de voet. Tussen hand en handschoen valt echter ook exact dezelfde relatie te leggen. Bij het oplossen van enkele analogieën wordt er al één woordpaar gegeven waarbij het andere woordpaar moet worden aangevuld.

Het oplossen van dubbele analogieën is nog een stap complexer. Hierbij moeten twee woordparen worden aangevuld. Voor de dubbele analogie … staat tot schoen als hand staat tot … moeten de woorden ‘voet’ en ‘handschoen’ worden aangevuld om de analogie compleet te maken.

De dubbele analogieën van Vidacto zijn ontwikkeld door een ander assessmentbureau en maken deel uit van de adaptieve capaciteitentest. De adaptieve capaciteitentest heeft een zeer specifieke manier voor het uitvragen van dubbele analogieën. Er wordt een tabel getoond met daarin vier mogelijke posities. Hiermee zijn veel meer variaties mogelijk dan met reguliere dubbele analogieën.

Het oefenpakket van Hellotest legt duidelijk uit hoe analogieën werken en welke meest voorkomende variaties er zijn. Dit bouw je op door eerst met enkele analogieën en daarna met dubbele analogieën te oefenen. Daarna wordt uitgelegd welke variaties er mogelijk zijn met de unieke manier van dubbele analogieën toetsen. Met oefentoetsen raak je bekend met het niveau en manier van uitvragen die zo veel mogelijk lijkt op het echte assessment.

Na afronding van het oefenpakket voor numeriek redeneren ben je goed voorbereid op het echte assessment.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Figuurreeksen of matrixen – Abstract redeneren

Het abstract redeneren van Vidacto kan zowel uit het oplossen van figuurreeksen als het oplossen van matrixen bestaan. Beide intelligentietesten kennen overlap, maar ook grote verschillen. In de voorbereiding van matrixen is het zeker nuttig om eerst de voorbereiding van figuurreeksen af te ronden.

Figuurreeksen oefenen voor Vidacto

Figuurreeksen bestaan uit een groep figuren die een onderling verband kennen. Door de verschillen tussen de opeenvolgende figuren te bepalen kan dit onderlinge verband vastgesteld worden. Het juiste antwoord is te vinden door het logisch volgende figuur te bepalen.

Figuurreeksen worden veel gebruikt voor intelligentie- en capaciteitentesten. Elk assessmentbureau wil zich onderscheiden van de markt. Dat verklaart het grote aantal verschillen tussen figuurreeksen tijdens het maken van capaciteitentesten.

Het oefenpakket van Vidacto figuurreeksen is opgebouwd met lessen en oefentoetsen. Aan de hand van simpele en complexe figuurreeksen wordt de basis aangeleerd voor het doorgronden van de onderliggende logica. Daarna kunnen met oefentoetsen en ook een oefenassessment worden geoefend. Deze oefeningen hebben een vergelijkbare moeilijkheid als het echte assessment.

Matrixen oefenen voor Vidacto

Een matrix wordt getoond als een raster van drie bij drie. Eén van de negen figuren ontbreekt. Matrixen kunnen zowel statische als bewegende verbanden bevatten. Bij het bepalen van het negende figuur moeten de verbanden worden gevonden. Als deze zijn vastgesteld, is er slechts één antwoord mogelijk dat aan deze logica voldoet. In het Hellotest oefenpakket worden matrixen uitgelegd aan de hand van eenvoudige en complexe voorbeelden. Daarna kun je aan de slag met oefentoetsen waarin je bekend raakt met vragen van een vergelijkbaar niveau met het echte assessment.

ACT figuurreeksen oefenen

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

In de tijdsbesteding wijkt het Vidacto assessment af van andere bureaus. Elke vraag heeft een eigen specifieke maximumtijd. Daarnaast zijn er verschillende categorieën in niveau en tijdsverdeling. Zo kent elk onderdeel makkelijkere vragen met een korte tijd en moeilijkere vragen met een lange tijd om te beantwoorden. Houd de maximumtijd dus goed in de gaten om hierin fouten te voorkomen.

De maximum tijd per vraag wordt als lastig ervaren, omdat er weinig flexibiliteit is per vraag. Sommige vragen zijn makkelijk binnen de gestelde tijd op te lossen, maar de tijd die je over hebt, kun je niet in een andere vraag steken. Gelukkig geldt dit voor iedereen die de test moet maken en vindt iedereen dit lastig.

Wat betekenen TTOTP, ACT en TPI bij het assessment?

Omdat Vidacto gebruikmaakt van een ander assessmentbureau, wordt ook die testomgeving gebruikt. Die testomgeving wordt TTOTP genoemd. De link van het oefenassessment begint of eindigt vaak met de term ttotp. Bijvoorbeeld ttotp.vidacto.nl.

ACT staat voor algemene capaciteitentest. Het kan zijn dat dit wordt getoond in de uitnodiging voor Vidacto of tijdens het maken van de test. De term algemene capaciteitentest wordt gebruikt om onderscheid te kunnen maken ten opzichte van andere assessments.

TPI staat voor Tijd Per Item. Dit wil zeggen dat elke vraag een specifieke tijd heeft waarin die moet worden opgelost. De term TPI wordt soms getoond in de beschrijving van het onderdeel dat moet worden gemaakt. Het oplossen van TPI vragen is lastig, want er zit een hard tijdslimiet op elke vraag. Als een vraag sneller wordt opgelost dan de toegestane tijd, wordt deze extra tijd niet meegenomen naar de volgende vragen.

Welke vaardigheden heb je nodig om het Vidacto assessment te maken?

Ben je uitgenodigd om een Vidacto assessment te maken om door te gaan naar de volgende ronde in een sollicitatieproces? Dan is het goed om je hierop voor te bereiden. De Vidacto test vraagt de volgende vaardigheden van je:

  • complexe informatie kunnen verwerken;
  • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen;
  • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven.

Iedere test heeft een specifieke aanpak nodig, daarom is het belangrijk om bekend te raken met de onderdelen en vragen die Vidacto je kan stellen. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden, een goede voorbereiding kan het verschil maken!

Hoe moet ik het Vidacto assessment oefenen?

Een goed begin is het halve werk! Daarom wil je je goed voorbereiden, voordat je een Vidacto assessment gaat maken en een Vidacto test oefenen, doe je bij Hellotest! Hiervoor hebben we het Vidacto oefenpakket samengesteld. Daarin komt elk onderdeel aan bod met een uitgebreide theorie en voldoende oefenvragen.

Moet je de komende tijd meerdere assessments maken, bij diverse bureaus? Dan adviseren we je het Hellotest totaalpakket. Dit is de ultieme voorbereiding op assessments! Met het Hellotest totaalpakket krijg je toegang tot al het cursusmateriaal op de website. Het totaalpakket geeft 60 dagen toegang tot ruim 10.000 vragen! Daarmee ben je perfect voorbereid op ieder type assessment!

Start jouw assessment voorbereiding!

Begin met oefenen voor Vidacto:

  • Studiegids, lessen en oefentoetsen.
  • Alle vragen voorzien van antwoorden en uitleg.
  • 14 lessen.
  • 49 testen.
  • 1.110 oefenvragen.
0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers