Wat is een capaciteitentest?

Een capaciteitentest is een test die bepaalde (cognitieve) capaciteiten van een sollicitatiekandidaat meet. In de laatste jaren is het verschil tussen een capaciteitentest, cognitieve test, assessment en psychometrische test verwaterd. In feite wordt vrijwel altijd hetzelfde bedoeld: een test die het denkvermogen van een kandidaat toetst. Op basis van de uitslag wordt de kandidaat geschikt bevonden voor een bepaalde functie binnen een bedrijf.
Lees op deze pagina meer over de capaciteitentest. Met deze informatie kun jij perfect de capaciteitentest oefenen.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten capaciteitentesten, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Waarom capaciteitentesten?

Capaciteitentesten zijn er in vele vormen en maten. Een capaciteitentest wordt ontwikkeld door een assessmentbureau, en dus niet de werkgever. In de meeste testen worden drie capaciteiten gemeten: numeriek redeneervermogen, abstract redeneervermogen en verbaal redeneervermogen. De meeste testen doen dit met drie of vier onderdelen. Sommige testen gebruiken tot wel acht onderdelen om alle (cognitieve) capaciteiten te meten.

Sommige bureaus hebben maar één of twee testen. Dan krijg je ongeacht je achtergrond (MBO, HBO of WO) dezelfde test. Het verschil is dan dat jouw score wordt vergeleken met mensen met dezelfde achtergrond. Dus MBO met andere MBO kandidaten, HBO met andere HBO kandidaten en WO met andere WO kandidaten. Andere assessmentbureaus hebben meer testen. Dan krijg je afhankelijk van je achtergrond of de functie waar je op solliciteert een andere test. Assessmentbureau NOA maakt bijvoorbeeld gebruik van een Multiculturele capaciteitentest (MCT). Deze Multiculturele capaciteitentest kent twee niveaus: MCT-M en MCT-H. De -M en -H geven het niveau aan, namelijk respectievelijk middel en hoog.

Gelukkig kun je altijd de capaciteitentesten oefenen, zodat je goed voorbereid aan je test begint!

Hoe ziet een capaciteitentest eruit?

Elk bureau ontwikkelt zijn eigen (online) capaciteitentest(en). Hoewel er overlap tussen de verschillende bureaus zit, zijn er ook veel verschillen. Sommige bureaus willen bijvoorbeeld een cultuurvrije test aanbieden. Bij een cultuurvrije test maakt de afkomst, achtergrond en opleiding van een kandidaat niet uit.

Andere bureaus maken wel gebruik van onderdelen waarbij bepaalde kandidaten een voorsprong hebben. Voorbeelden van onderdelen die niet cultuurvrij zijn, zijn analogieën en teksten analyseren Je bent namelijk verbaal sterker in je moedertaal dan in een tweede of derde taal. Dus dan heeft de taal waarin de test wordt afgenomen een positief of negatief effect. Ook het gebruik van bepaalde figuurtjes die in sommige delen van de wereld wel of niet voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde voertuigen of dieren die je wel of niet tegenkomt in je jeugd.

Naast verschil in bijvoorbeeld achtergrond is er ook verschil in onderdelen zelf. Veel assessmentbureaus testen bijvoorbeeld abstract redeneren. Er zijn alleen enorm veel varianten van abstract redeneren, denk aan:

 • Figuurreeksen: vul het juiste figuur in een reeks aan
 • Matrixen: vul het juiste figuur in een drie bij drie matrix aan
 • Kubussen: geef aan hoe de kubus uitgevouwen eruit komt te zien
 • Exclusie: geef aan welk figuur er niet bij hoort
 • Componenten: geef aan hoe losse figuren in elkaar kunnen worden gezet
 • Spiegelen: geef aan welke figuren gespiegeld zijn

Elk assessmentbureau kiest een combinatie van de mogelijkheden om de, in hun ogen, beste capaciteitentest te ontwikkelen. Het is dus heel belangrijk dat je weet welke test je krijgt van welk bureau. Daardoor kun je van tevoren de capaciteitentest oefenen en ben je het beste voorbereid.

Talent Q elements numeriek oefenen

Wat meet een capaciteitentest?

Bij (cognitieve) capaciteitstesten zijn de vragen verdeeld over drie categorieën: abstract of logisch redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. Elke categorie toetst een bepaalde vorm van denken.

 • >Abstract of logisch toetst het logisch redeneervermogen. De meest pure vorm van testen. Hierbij speelt jouw achtergrond de kleinste rol.
 • Numeriek toetst het numeriek redeneervermogen. Op dit onderdeel is de opleiding van een kandidaat belangrijk. Als jij meer wiskunde hebt gehad, is dit voor jou makkelijker.
 • Verbaal toetst het verbaal redeneervermogen. Als jij meer leest of de test in jouw moedertaal moet maken heb je vaak een voordeel. Daarom is dit niet cultuurvrij.

Per (online) capaciteitentest heeft het bureau de beschikking over een database aan vragen. Uit deze testbatterij worden dan automatisch vragen gekozen die aan de kandidaat gesteld worden. Afhankelijk van de specifieke test krijg je deze vragen verdeeld per onderdeel of door elkaar. Omdat bureaus over een onbekend aantal vragen beschikken is er een vrijwel oneindig aantal unieke capaciteitstesten mogelijk.

Zo blijft het niveau van de testen hetzelfde, maar krijgt toch elke kandidaat andere vragen. Dat voorkomt ook dat kandidaten met behulp van screenshots of vrienden vragen uit hun hoofd kunnen leren. Om deze reden is het dus ook belangrijk om te snappen welke concepten een assessmentbureau toetst. Het ene bureau test met cijferreeksen waar optellen en aftrekken in voorkomt, waar het andere bureau cijferreeksen test aan de hand van machten.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

In principe is elke test uniek, maar er is maar een beperkt aantal variabelen om de testen op te bouwen. Het verschil zit vaak in:

 • Aantal vragen op de test
 • Tijdsverdeling op de test
 • Verdeling van vragen op de test
 • Onderdelen van de test
 • Normgroep van de test

Aantal vragen van de capaciteitentest:

Er zijn twee mogelijkheden als het op het aantal vragen aankomt. De meeste testen bestaan uit een vooraf vastgesteld aantal vragen. Het is dan de bedoeling alle of zoveel mogelijk vragen te maken. Andere testen bestaan uit een tijdslimiet met een onbeperkt aantal vragen.

Tijdsverdeling van de capaciteitentest:

Een test kan een tijd per vraag hebben, een tijd per onderdeel of een tijd voor de hele test. Het is goed te weten welke variant relevant is, zodat jij je goed kan voorbereiden.

Verdeling van vragen van de capaciteitentest:

De vragen kunnen op twee manieren verdeeld worden: per onderdeel of gemengd. Als je de vragen per onderdeel hebt, kan je vaak tussendoor even pauze nemen. Als je alle vragen in één test hebt, moet je alles in één keer maken.

Onderdelen van de capaciteitentest:

Het grootste verschil tussen testen is het aantal en het soort onderdelen dat je krijgt. In sommige gevallen wisselt dit ook nog afhankelijk van je niveau (MBO, HBO of WO). De meeste testen toetsen drie of vier onderdelen. Sommige testen wel zes of acht.

De normgroep van de capaciteitentest:

Jouw score wordt vergeleken met de juiste normgroep. Dus MBO kandidaten worden met een MBO normgroep vergeleken, HBO kandidaten met een HBO normgroep en WO kandidaten met een WO normgroep. Zo ontstaat een eerlijk beeld van iedere kandidaat.

Welke vaardigheden heb je nodig om een capaciteitentest te maken?

De vaardigheden die je nodig hebt om een (online) capaciteitentest te maken, zijn afhankelijk van het assessmentbureau waar je de test moet maken. Enkele vaardigheden die veelal van je worden gevraagd zijn:

 • complexe informatie kunnen verwerken
 • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen
 • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven

Omdat elke test een zeer specifieke aanpak heeft, is het belangrijk om bekend te raken met de vragen die jouw assessmentbureau stelt. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden, dus we adviseren je om deze van tevoren goed door te nemen. Van tevoren de capaciteitentest oefenen kan ook geen kwaad!

Hoe moet ik een capaciteitentest oefenen?

Capaciteitentest oefenen in vier stappen:

1

Uitnodiging

Pak de uitnodiging die je van jouw werkgever of opleiding hebt gekregen. Hier staat in welk bureau de test afneemt.

2

Assessmentbureau

Staat in jouw uitnodiging niet welk bureau de test afneemt? Kijk dan in ons bedrijvenoverzicht welk bureau hoort bij welke werkgever.

3

Capaciteitentest

Zoek uit welke test je nodig hebt en zoek in onze winkel op jouw bureau. Je krijgt dan alle oefenpakketten te zien voor het specifieke assessmentbureau.

4

Aan de slag

Onze oefenpakketen zijn speciaal op maat gemaakt, zodat jij jouw specifieke capaciteitentest kan oefenen. Maak de lessen en de vragen en bereid je voor op de (cognitieve) capaciteitentest

Capaciteitentest oefenen, doe je bij Hellotest!

Kom je er niet uit? Vind je het lastig om het juiste oefenpakket te vinden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Onze assessmenttrainers helpen je het juiste oefenpakket uitzoeken!

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat is een capaciteitentest in de zorg?

In de zorg wordt ook steeds vaker een capaciteitentest ingezet tijdens sollicitatieprocedures. Tijdens zo’n capaciteitentest worden jouw abstracte, numerieke en verbale vaardigheden gemeten. Op basis daarvan krijg je een uitslag die meeweegt in jouw sollicitatie.

Wat voor capaciteiten zijn er?

Iedereen heeft verschillende capaciteiten. Tijdens een assessment worden jouw cognitieve capaciteiten gemeten. Oftewel jouw intelligentie of IQ. Intelligentie is een heel breed begrip en verschilt nogal eens. In een capaciteitentest kan je meestal abstracte, numerieke en verbale vragen verwachten.

Wat zit er in een capaciteitentest?

Een capaciteitentest bestaat uit verschillende onderdelen. Meestal zijn dat abstracte, numerieke en verbale onderdelen. Afhankelijk van de test krijg je de onderdelen los van elkaar met een eigen tijd. Maar je kan ook één korte test krijgen waarbij alles door elkaar gevraagd wordt.

Welke capaciteitentest?

Het hangt helemaal van de werkgever en de testmaker af welke capaciteitentest jij moet maken. Meestal staat dit in jouw uitnodiging. Staat er niet in welke test je hebt? Je kunt dan het beste de werkgever eerst vragen welke test je moet maken. Als je het dan nog niet weet, kan je ons bedrijvenoverzicht gebruiken. Daar staat de testen van ruim 800 werkgevers in.

Wat kan ik verstaan onder een capaciteitentest?

Een capaciteitentest is een intelligentietest die gebruikt wordt tijdens de sollicitatieprocedure of als selectiemiddel. Aan de hand van verschillende soorten vragen wordt een beeld gevormd van jouw intellectuele capaciteiten. Op basis daarvan kan een beslissing worden genomen of jij geschikt bent voor een functie of een opleiding.

Hoe wordt capaciteitentest beoordeeld?

De capaciteitentest wordt automatisch beoordeeld. Er is wel een groot verschil in hoe de score tot stand komt, dat wisselt per test. In sommige gevallen tellen alleen de goede antwoorden. Dan loont het dus om te gokken. In andere testen worden ook foute antwoorden meegenomen maar tellen overgeslagen vragen niet. Daarom moet je van tevoren goed weten hoe de test werkt. Dat lees je in ons oefenmateriaal op Hellotest.

Hoe voorbereiden op capaciteitentest?

Een capaciteitentest kan je heel goed voorbereiden. Daarvoor moet je wel eerst weten welke test je precies krijgt want dan kan je je het beste voorbereiden. Dat staat meestal in de uitnodiging van de test of kan je in ons bedrijvenoverzicht opzoeken.

Als je weet welke test je moet maken, is het belangrijk dat je precies die test voorbereidt. Dat doe je met specifiek oefenmateriaal voor de variaties en onderdelen die je kunt verwachten. Algemeen oefenmateriaal heeft geen zin in de voorbereiding. Daarom kun je het beste ons specifieke oefenmateriaal gebruiken.

Wat zijn cognitieve capaciteiten?

Cognitieve capaciteiten geven aan hoe goed jij informatie kan verwerken en tot een conclusie kan komen. Het zegt dus iets over jouw intelligentie. Daarbij kan je onderscheid maken tussen abstracte, numerieke en verbale capaciteiten.

Bij abstracte capaciteiten gaat het erom hoe goed je 2d en 3d informatie kunt interpreteren, relaties kunt leggen en de juiste conclusies kunt trekken. Bij numerieke capaciteiten gaat het om bijvoorbeeld rekenen. Maar ook hoe goed je informatie uit een tabel en tekst kan halen en daar de juiste berekening mee kan uitvoeren. Verbale capaciteiten geven aan hoe goed informatie kunt halen uit een tekst en daaruit de juiste conclusies kunt trekken.

Hoe wordt een capaciteitentest beoordeeld?

Er zijn verschillende methodes om een capaciteitentest te beoordelen. Dit krijg je in principe altijd van tevoren te zien.

In sommige gevallen tellen bijvoorbeeld alle goede antwoorden mee. Dan geeft het aantal goede antwoorden aan hoe hoog jouw score is. Scoor je hoger dan 50% van de andere kandidaten, dan heb je waarschijnlijk de test gehaald. In deze situatie is het verstandig om altijd een antwoord te geven en dus te gokken. Want foute antwoorden tellen niet mee.

In andere gevallen tellen ook foute antwoorden mee. In dat geval kan je beter weinig vragen goed beantwoorden dan veel vragen fout beantwoorden. Gokken is in deze test niet verstandig en leidt tot een lagere score. Ook nu zal je waarschijnlijk een score moeten halen die hoger is dan 50% dan de andere gebruikers.