Wat is een intelligentietest?

Een intelligentietest, of IQ test, wordt gebruikt om de intelligentie van iemand te meten. Het IQ wordt gemeten aan de hand van een schaal waarbij 100 het gemiddelde is. Er is een standaardafwijking van 15(*). Dat betekent dat bijna alle mensen een IQ tussen de 55 en 145 hebben.

De intelligentietest, of een vorm daarvan, wordt vaak gebruikt als onderdeel van het assessment. Alleen krijg je dan niet jouw IQ score na afloop te weten. Wel kan je deze intelligentietesten goed voorbereiden.

Lees meer over intelligentietesten en hoe je deze kunt voorbereiden op deze pagina.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op assessment intelligentietesten, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Waarom een intelligentietest?

Als onderdeel van de sollicitatieprocedure worden tegenwoordig intelligentietesten veel gebruikt. Een intelligentietest heet ook wel een capaciteitentest, cognitieve test, assessment en psychometrische test. In dat geval krijg je geen IQ score. In plaats daarvan wordt alleen aangegeven of jouw score hoog genoeg is ten opzichte van een bepaalde normgroep. Als dat zo is, ben je door naar de volgende ronde in de sollicitatieprocedure. Met een intelligentietest controleren bedrijven of jij het niveau hebt dat ze verwachten van iemand in de functie waarvoor je solliciteert.

Hoe ziet een intelligentietest eruit?

De vragen in een intelligentietest zijn altijd verdeeld over drie categorieën: abstract of logisch redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. Elke categorie toetst een bepaalde vorm van denken.

  • Abstract of logisch toetst het abstract redeneervermogen. De meest pure vorm van testen. Hierbij speelt jouw achtergrond de kleinste rol.
  • Numeriek toetst het numeriek redeneervermogen. Op dit onderdeel is de opleiding van een kandidaat belangrijk. Als jij meer wiskunde hebt gehad, wordt dit makkelijker.
  • Verbaal toetst het verbaal redeneervermogen. Als jij meer leest of de test in jouw moedertaal mag maken, heb je vaak een voordeel en is je verbale intelligentie groter. Daarom is dit onderdeel niet cultuurvrij.

Per intelligentietest heeft het bureau de beschikking over heel veel vragen. Je krijgt op de test een selectie vragen uit dit assortiment. Afhankelijk van de specifieke intelligentietest krijg je deze vragen verdeeld per onderdeel of door elkaar. Omdat bureaus over een onbekend aantal vragen beschikken is er een vrijwel oneindig aantal unieke testen mogelijk.

Zo blijft het niveau van de intelligentietesten hetzelfde maar krijgt toch elke kandidaat andere vragen. Dat voorkomt ook dat kandidaten met behulp van screenshots of vrienden vragen uit hun hoofd kunnen leren. Om deze reden is het dus ook belangrijk om te snappen welke concepten een assessmentbureau toetst. Dan kan je bijvoorbeeld oefenen op cijferreeksen waar optellen en aftrekken in voorkomt in plaats van cijferreeksen waar machten in zitten. Of kies ervoor te oefenen voor je verbale intelligentie met analogieën of juist met syllogismen.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.
Talent Q elements numeriek oefenen

Verschillende vormen intelligentietesten

Een assessmentbureau ontwikkelt en neemt een intelligentietest of capaciteitentest af. Elk assessmentbureau ontwikkelt zijn eigen intelligentietest(en). Hoewel er overlap tussen de verschillende bureaus zit, is er ook veel verschil. Sommige assessmentbureaus willen bijvoorbeeld een cultuurvrije test aanbieden. Bij een cultuurvrije test maakt de afkomst, achtergrond en opleiding van een kandidaat niet uit. Andere bureaus maken wel gebruik van onderdelen waarbij bepaalde kandidaten een voorsprong hebben. Voorbeelden van onderdelen die niet cultuurvrij zijn, zijn analogieën en teksten analyseren. Maar ook in mindere mate het gebruik van bepaalde vormen of dieren die in bepaalde delen van de wereld onbekend zijn.

Naast verschil in bijvoorbeeld achtergrond is er ook verschil in onderdelen zelf. Veel assessmentbureaus testen bijvoorbeeld numeriek redeneren. Er zijn veel varianten van numeriek redeneren, denk aan:

  • Rekenvaardigheden: je moet eenvoudige hoofdrekensommen oplossen.
  • Redactiesommen: je moet verhaalsommen oplossen.
  • Cijferreeksen: je moet het volgende cijfer in een reeks bepalen.
  • Tabellen & grafieken: je moet berekeningen aan de hand van bijvoorbeeld jaarcijfers uitvoeren.

Elk assessmentbureau kiest een combinatie van de mogelijkheden om de, in hun ogen, beste intelligentietest te ontwikkelen. Het is dus heel belangrijk dat je weet welke test je krijgt van welk bureau. Dan kan je namelijk het beste voorbereiden op de test.

Wat meet een intelligentietest?

Een intelligentietest meet, zoals het woord al zegt, je intelligentie. Maar een intelligentietest doet dit wel op een bepaalde manier; de uitslag laat zien of je bepaalde opgaven goed of fout hebt, maar niet of je een probleem op de juiste manier hebt benaderd of niet. Bovendien zegt een intelligentietest niets over je leervermogen of hoe je hersenen informatie verwerken. Als jouw score minder hoog is dan je had gehoopt, betekent dat niet per se dat je minder slim bent dan je dacht.

Wanneer je een intelligentietest aflegt, is dat altijd een momentopname. Je krijgt daarom niet altijd hetzelfde resultaat, als je meerdere keren een intelligentietest. Er zijn verschillende zaken die invloed kunnen hebben op je score, zoals vermoeidheid, stress, gezondheidsproblemen of een slechte concentratie.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

In principe is elke test uniek, er is maar een beperkt aantal variabelen om de testen op te bouwen. Het verschil zit vaak in:

Aantal vragen op de intelligentietest:

Er zijn twee mogelijkheden als het op het aantal vragen aankomt. De meeste testen bestaan uit een vooraf vastgesteld aantal vragen. Het is dan de bedoeling alle of zoveel mogelijk vragen te maken. Andere testen hebben een tijdslimiet met een onbeperkt aantal vragen.

Tijdsverdeling op de intelligentietest:

Een test kan een tijd per vraag hebben, een tijd per onderdeel of een tijd voor de hele test. Het is goed te weten welke variant relevant is zodat jij je goed kan voorbereiden.

Verdeling van vragen op de intelligentietest:

De vragen kunnen op twee manieren verdeeld worden: per onderdeel of gemengd. Als je de vragen per onderdeel hebt, kun je vaak tussendoor even pauze nemen. Als je alle vragen in één test hebt, moet je alles in één keer maken.

Onderdelen op de intelligentietest:

Het grootste verschil tussen testen is het aantal en soort onderdelen dat je krijgt. In sommige gevallen wisselt dit ook nog afhankelijk van je niveau (MBO, HBO, WO). De meeste testen toetsen drie of vier onderdelen. Sommige testen wel zes of acht.

De normgroep op de intelligentietest:

Jouw score wordt vergeleken met de juiste normgroep. Dus MBO kandidaten worden met een MBO normgroep vergeleken, HBO kandidaten met een HBO normgroep en WO kandidaten met een WO normgroep. Zo ontstaat een eerlijk beeld van elke kandidaat.

Welke vaardigheden heb je nodig om een intelligentietest te maken?

Als je een intelligentietest wilt maken en zo goed mogelijk wilt presteren, is het belangrijk dat je bepaalde vaardigheden hebt ontwikkeld. De belangrijkste vaardigheden zijn:
Goed kunnen omgaan met tijdsdruk: je moet in een beperkte tijd vragen beantwoorden en niet in de stress schieten.

  • Complexe informatie kunnen verwerken: een intelligentietest kan lastig zijn, dus het is belangrijk om complexe informatie te kunnen verwerken.
  • Abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen: een intelligentietest bestaat altijd uit deze onderdelen, dus het is belangrijk dat je dit soort vragen zo goed mogelijk kunt beantwoorden.

Natuurlijk is iedere intelligentietest anders, daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en je hierop voor te bereiden. Hellotest helpt je hierbij.

Hoe moet ik de intelligentietest oefenen?

Je kan je goed voorbereiden op intelligentietesten die gebruikt worden tijdens sollicitaties en assessments. De test ligt namelijk grotendeels vast, waardoor je kunt oefenen voor bepaalde vragen. Denk hierbij aan cijferreeksen of figuurreeksen. Als je dit soort vragen nooit maakt, is dit lastiger dan wanneer je hebt geoefend. Met de oefenpakketten van Hellotest kun je voor de intelligentietest oefenen. Door de vragen te oefenen, kun jij je voorbereiden op de echte intelligentietest!

1

Uitnodiging

Pak de uitnodiging die je van jouw werkgever of opleiding hebt gekregen. Hier staat in welk bureau de IQ test afneemt.

2

Assessmentbureau

Staat in jouw uitnodiging niet welk bureau de IQ test afneemt? Kijk dan in ons bedrijvenoverzicht welk bureau hoort bij welke werkgever.

3

Intelligentietest

Zoek uit welke test je nodig hebt en zoek in onze winkel op jouw bureau. Je krijgt dan alle oefenpakketten te zien voor dat bureau.

4

Aan de slag

Onze oefenpakket zijn speciaal op maat gemaakt voor jouw specifieke intelligentietest. Maak de lessen en de vragen en je bent klaar.

Kom je er niet uit? Vind je het lastig om het juiste oefenpakket te vinden? Neem dan contact met ons op.

Onze assessmenttrainers helpen jou het juiste oefenpakket uitzoeken!

Verder lezen:

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers