IQ Test Oefenen

Moet jij binnenkort een IQ test maken? Op deze pagina lees en leer je alles over intelligentietesten. Je kunt hieronder een gratis IQ test oefenen. Daardoor krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten. Ook vind je onderaan deze pagina onze tips om het beste resultaat voor jouw intelligentie test te halen. 

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“De beste voorbereiding op alle soorten intelligentietesten,
alleen bij Hellotest.”

Eelloo test

2.000+ oefenvragen

NOA test

2.900+ oefenvragen

PiCompany test

1.600+ oefenvragen

SHL test

2.500+ oefenvragen

IQ Test Oefenen Gratis

Analogieën

Aan de hand van twee of drie gegeven woorden moet je de analogie kloppend maken.

Cijferreeksen

Je krijgt een reeks cijfers te zien en moet bepalen welk cijfer logisch volgt in de reeks.

Figuurreeksen

Vul het ontbrekende figuur in de reeks aan.

Matrixen

Zoek het juiste figuur dat logisch volgt in deze matrix.

Belangrijkste tip voor de intelligentiemeting

Oefenen, oefenen, oefenen. Hoewel psychologen zeggen dat oefenen voor een IQ test geen zin heeft, blijkt dat je door oefenen hoger scoort. Daarom is ons advies om altijd te oefenen voor jouw intelligentietest.

Waarom moet je jouw IQ test oefenen?

Intelligentietesten oefenen heeft altijd zin. Intelligentie is voor een deel aangeboren maar ook voor een groot deel aangeleerd. Stel dat jij maar weinig Engels spreekt en leest. Maar jouw intelligentiemeting is in het Engels. Dan is de kans groot dat je lager scoort. Je doet er langer over om instructies te lezen en je begrijpt sommige vragen niet goed. 

Hetzelfde geldt voor de onderdelen die veel gebruikt worden. Als jij veel leest, zullen analogieën je waarschijnlijk makkelijk afgaan. Je heb een grote woordenschat. Daardoor kan je makkelijker verbanden leggen. Dat geldt ook als je cijferreeksen moet oplossen. Hoe beter je bent in hoofdrekenen, hoe sneller dat gaat.

Voor elk onderdeel geldt dat jouw opvoeding, hobby’s, interesses, achtergrond en opleiding meespelen. Iedereen heeft een voordeel bij het ene onderdeel en een nadeel bij een ander. Daarom is het belangrijk om de onderdelen waar je slecht in bent te oefenen. Dan “zak” je daar niet op. Maar net zo goed moet je jouw goede onderdelen oefenen. Want daar kan je echt goed scoren. Oefenen dus.

Welke onderdelen kan je verwachten? 

Hierboven zag je al enkele onderdelen die je kunt verwachten op de test. De onderdelen kunnen worden verdeeld over drie categorieën: 

 1. Abstracte onderdelen, soms ook ruimtelijk inzicht genoemd.
 2. Numerieke onderdelen.
 3. Verbale onderdelen.

Abstracte onderdelen

Onder abstracte intelligentie onderdelen vallen de onderdelen die opgebouwd zijn uit figuren en plaatjes. Denk dan aan:

Deze onderdelen zijn vaak redelijk cultuurarm. Dat betekent dat jouw achtergrond er minder invloed op heeft. Maar je kunt deze onderdelen nog steeds uitstekend oefenen. Door te oefenen haal je eigenlijk je “echte” intelligentie naar boven. Je bent namelijk minder tijd kwijt aan uitvogelen wat je nou eigenlijk moet doen. Je kunt direct aan de slag.

Numerieke onderdelen

Deze onderdelen toetsen jouw rekenvaardigheden. Dat kan op verschillende manieren, zoals:

Deze onderdelen zijn sterk afhankelijk van jouw achtergrond. Iemand die namelijk een economische studie heeft gevolgd zal weinig moeite hebben met indexcijfers en jaarrekeningen. Maar als je die sinds de middelbare school niet meer hebt gezien, zal dat je onnodig veel moeite kosten. Daarom is het goed om specifiek voor deze onderdelen te oefenen.

Verbale onderdelen

De verbale onderdelen toetsen leesvaardigheid, woordenschat en het vermogen om verbanden te leggen:

Dit onderdeel is misschien wel het meest gevoelig voor jouw achtergrond. Het is daarom belangrijk om altijd de test te maken in jouw moedertaal. Woordenschat is moeilijk uit te breiden in korte tijd. Maar je kunt wel in korte tijd veel uitzonderingen leren. Daarnaast kun je leren hoe je vragen moet beantwoorden en foute antwoorden kunt uitsluiten.

Wat betekent intelligentie?

Er is niet een eenduidig antwoord op deze vraag. Over het algemeen mag je stellen dat intelligentie betekent: het vermogen om te leren en begrijpen. Vroeger werd gedacht dat intelligentie heel goed meetbaar is. Dat de IQ score een goede weergave van intelligentie is. Nu zijn er ook onderzoeken die uitgaan van een meervoudige intelligentie. Dit leidt tot twee grote meningen:

 1. General Intelligence, g of g factor.
 2. Meervoudige intelligentie

General intelligence

De general intelligence, van Charles Spearman, of g is het soort test dat je waarschijnlijk kent. Waar je hier ook het meest over leest, leert en voor oefent. De g factor gaat er namelijk vanuit dat jouw intelligentie uit drie factoren bestaat:

 1. abstract of ruimtelijk redeneervermogen,
 2. numeriek redeneervermogen,
 3. verbaal redeneervermogen.

Samen geven deze drie soorten intelligentie een goed beeld van jouw capaciteiten. Maar het is een te beperkt beeld volgens sommigen. Het biedt geen ruimte voor geheugen, muzikaal talent of andere talenten. Daarom is er een andere theorie.

Meervoudige intelligentie

De theorie van Meervoudige Intelligentie (MI) gaat ervan uit dat g te beperkt is. Howard Gardner zag veel meer mogelijke talenten die een completer beeld van iemands intelligentie bieden. De 7 soorten intelligentie van Gardner zijn:

 1. verbaal: goed in taal, schrijven, woordenschat.
 2. lichamelijk: goed in sport, atletisch.
 3. muzikaal: gevoel voor ritme, muzikaal.
 4. logisch: mathematisch en abstract redeneren.
 5. visueel: ruimtelijk inzicht. 
 6. interpersoonlijk: goed met mensen en relaties.
 7. intrapersoonlijk: concentratie, zelfkennis.

Hierop aanvullend worden nog weleens creativiteit en geheugen als 8 en 9 genoemd. Maar ook veel andere talenten. Er is ook kritiek op meervoudige intelligentie omdat empirisch onderzoek het weinig ondersteunt.

De IQ test uitslag

IQ test scoreWat zegt de uitslag van jouw IQ test nu eigenlijk? Eigenlijk niet zo heel veel. Er worden natuurlijk labels geplakt op de IQ test score. Maar dat betekent niet dat je ineens succesvol of onsuccesvol in het leven of carrière zult zijn. 

Zoals we al weten, kan je jouw score verhogen door te oefenen. Dat betekent ook dat je een slechte IQ uitslag kan hebben als je een slechte dag hebt. Omdat je moe, chagrijnig of in een luidruchtige omgeving zat.

De uitslag is dus helemaal niet zo interessant. Hieronder zie je de IQ uitslagen en de termen die daarbij horen. Deze zijn ooit zo vastgesteld door David Wechsler. 

160+ exceptioneel begaafd of geniaal
145-160 zeer hoogbegaafd
130-145 hoogbegaafd
120-129 begaafd
110-119 bovengemiddeld
90-109 gemiddeld
80-89 benedengemiddeld
70-79 zwakbegaafd
50-69 licht verstandelijk beperkt
35-49 matig verstandelijk beperkt
25-34 ernstig verstandelijk beperkt

Met een IQ tussen de 85 en 115 ben je gemiddeld. Heb jij een IQ tussen de 130 en 145? Gefeliciteerd, dan ben je hoogbegaafd. Heb je een IQ tussen de 70 en 79? Dat noemen ze zwakbegaafd. Ons advies is om je niet teveel aan te trekken van de IQ scores. Als je echt baalt van een slecht gemaakte intelligentietest oefen dan wat langer en maak het opnieuw. Je zult zien dat je score dan hoger is.

Tips voor jouw intelligentiemeting

Hieronder vind je onze best tips voor een prettige intelligentietest en hopelijk een score waar je blij van wordt:

 • Zorg dat je de test maakt als je je goed voelt. Ga niet ziek of moe een intelligentietest maken.
 • Maak voor jezelf een fijne werkplek waar je ongestoord kunt zitten. 
 • Eet een snack tussendoor! Als je langere tijd een IQ test moet maken, ben je echt een topprestatie aan het leveren. Daar krijg je honger van. Zorg dus voor een snack.
 • Drink voldoende water. Blijf altijd voldoende gehydrateerd voor het beste resultaat.
 • Leg alle hulpmiddelen die je mag gebruiken klaar. Denk aan pen en papier maar ook een rekenmachine.
 • Lees de instructies goed door. Zorg dat je goed weet wat je moet doen per vraag. 
 • Maak alle oefenopgaven serieus. Aan het begin krijg je altijd een paar voorbeeldvragen, maak deze serieus.
 • Oefenen, oefenen, oefenen. Als je weet welke test je moet maken, zorg dan dat je alles oefent.
 • Vraag na hoe de score werkt. In sommige testen tellen alleen goede antwoorden en krijg je een onbeperkt aantal vragen. Dan is gokken een goede optie.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw intelligentietest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Veelgestelde vragen

Een IQ test bereid je het beste voor met: oefenen, genoeg rust nemen, een goede werkplek uitzoeken, eten & drinken klaarzetten, pen en papier klaarleggen, rekenmachine klaarleggen en op jouw scherpste moment van de dag de test maken.

Het belangrijkste is dat je de IQ test specifiek oefent. Zodat je de vragen oefent die je ook echt krijgt. Als je namelijk kubussen oefent en die krijg je niet is dat zonde van je tijd. Zorg daarom dat je een specifiek oefenpakket uitkiest bij Hellotest voor de beste voorbereiding.

Naast oefenen, moet je zorgen dat de randvoorwaarden ook goed zijn. Zorg dus dat je goed uitgerust bent en in een rustige omgeving de test kan maken. Leg alles klaar wat je nodig kunt hebben, zoals een snack, water, pen, papier en rekenmachine. Tot slot maak je de test als je op je best bent. In de ochtend als je een ochtendmens bent en andersom. 

Je kunt een IQ test goed trainen. Je kunt een IQ beschouwen als een tentamen of examen. Daar train je ook voor. Dus waarom zo je niet voor een IQ test trainen? Door te trainen raak je bekend met de verschillende vragen en kan je deze sneller en makkelijker oplossen.

Daarom blijkt dat mensen die een IQ test trainen een hogere score halen. Dat komt onder andere omdat je beter wordt in bepaalde onderdelen. Als jij namelijk nog nooit analogieën hebt opgelost, duurt het even voordat je weet wat je moet doen en waar je op moet letten. Als je er een paar geoefend hebt, gaat dit veel sneller.

In Nederland zijn ongeveer 50 verschillende IQ test ontwikkelaars actief die vaak meerdere IQ testen hebben. Daarom zijn er heel veel verschillen tussen de IQ testen. Vragen die je veel tegenkomt, zijn analogieën, cijferreeksen, figurenreeksen en matrixen. 

Een intelligentietest meet jouw abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Op basis daarvan wordt een IQ score gegeven die wat zegt over jouw intelligentie.

Voor de intelligentietest moet je gemiddeld uitgaan van 30 minuten tot wel 2 uur. Het hangt echt volledig af van jouw test. Zorg dat je altijd van tevoren vraagt hoe lang het gaat duren. Dan kan je daar rekening mee houden.

Dat hangt van heel veel dingen af. Op de eerste plaats is er verschil in testen voor kinderen, jonge volwassenen en volwassenen. Een goede IQ test houdt daar rekening mee.

Daarnaast bestaat er een verschil in mening over de General Intelligence, g factor, en de nieuwe theorie over Meervoudige Intelligentie (MI). 

Daarom kun je niet echt spreken over de “beste” intelligentietest. Alleen over testen die in bepaalde situaties goed werken. Belangrijk is in ieder geval dat de intelligentietest gevalideerd is. Dus door veel mensen gemaakt waardoor statistisch kloppende uitspraken gedaan kunnen worden.

Een intelligentietest met het IQ, oftewel de Intelligentie Quotiënt. 

Abstracte intelligentie geeft aan hoe goed jij bent in het analyseren en oplossen van abstracte problemen. Abstracte problemen oplossen, wordt vaak de zogenaamde vloeiende intelligentie genoemd. Dit is de intelligentie die van nature aanwezig is bij iemand. Deze intelligentie ontwikkel je minder sterk dan bijvoorbeeld woordenschat of rekenvaardigheden.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.