Wat is een IQ test?

Een IQ test, ook bekend als intelligentietest, wordt gebruikt om de intelligentie van een persoon te meten. Je intelligentie kan vervolgens in een cijfer worden weergegeven: de intelligentiequotiënt (IQ). Het IQ wordt gemeten aan de hand van een schaal waarbij 100 het gemiddelde is. Dat betekent dat bijna alle mensen een IQ tussen de 55 en 145 hebben. De tegenhanger van een IQ test is een EQ test, die je empathie meet.

Kom meer te weten over de IQ test en hoe je deze kunt voorbereiden op deze pagina.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op IQ testen in assessments, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Hoe werkt de IQ score? 

Op basis van de resultaten van Wechsler wordt meestal de volgende indeling (IQ schaal) gehanteerd:

IQ-score          Intelligentie

160+                 exceptioneel begaafd of geniaal

145-160            zeer hoogbegaafd

130-145            hoogbegaafd

120-129            begaafd

110-119            bovengemiddeld

90-109              gemiddeld

80-89                benedengemiddeld

70-79                zwakbegaafd

50-69                licht verstandelijk beperkt

35-49                matig verstandelijk beperkt

25-34                ernstig verstandelijk beperkt

Bij het grootste deel (zeventig procent) van de bevolking ligt de IQ-score tussen de 85 en 115. Vijftien procent scoort onder de 85 en ook vijftien procent scoort boven de 115. Twee procent heeft een IQ-score van 130 of hoger.

Hoe werkt de IQ score
 • Taalvaardigheid
 • Rekenvaardigheid
 • Ruimtelijk inzicht

Hoe ziet IQ test eruit?

Een assessmentbureau ontwikkelt en neemt een IQ test of capaciteitentest af. Elk assessmentbureau ontwikkelt zijn eigen intelligentietest(en). Hoewel er overlap tussen de verschillende bureaus zit, is er ook veel verschil. Sommige bureaus willen bijvoorbeeld een cultuurvrije test aanbieden. Bij een cultuurvrije test maakt de afkomst, achtergrond en opleiding van een kandidaat niet uit. Andere bureaus maken wel gebruik van onderdelen waarbij bepaalde kandidaten een voorsprong hebben.

Er worden in Nederland verschillende soorten IQ testen gebruikt. Al deze testen bestaan uit diverse onderdelen waarbij verschillende soorten vaardigheden worden getest, zoals taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht. Deze testen kunnen bijvoorbeeld uit reeksen bestaan die aangevuld moeten worden, zoals cijferreeksen of figuurreeksen.

Een zeer veel gebruikte test is de WAIS-IV NL, die geschikt is om de algemene intelligentie te meten bij mensen tussen de 16 en 86 jaar. Deze bestaat uit vijftien deeltesten, die de factoren ‘verbaal begrip’, ‘perceptueel redeneren’, ‘werkgeheugen’ en ‘verwerkingssnelheid’ testen.

Elk assessmentbureau kiest een combinatie van de mogelijkheden om de, in hun ogen, beste IQ test te ontwikkelen. Het is dus heel belangrijk dat je weet welke test je krijgt van welk bureau. Dan kan je namelijk het beste voorbereiden op de test.

Verschillende vormen van de IQ test

De IQ vragen zijn verdeeld over drie categorieën: abstract of logisch redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. Elke categorie toetst een bepaalde vorm van denken.

 • Abstract of logisch toetst het logisch redeneervermogen. De meest pure vorm van testen. Hierbij speelt jouw achtergrond de kleinste rol.
 • Numeriek toetst het numeriek redeneervermogen. Op dit onderdeel is de opleiding van een kandidaat belangrijk. Als jij meer wiskunde hebt gehad, wordt dit makkelijker.
 • Verbaal toetst het verbaal redeneervermogen. Als jij meer leest of de test in jouw moedertaal mag maken heb je vaak een voordeel. Daarom is dit onderdeel niet cultuurvrij.

Ieder assessmentbureau heeft bij een IQ test beschikking over heel veel vragen. Tijdens de test krijg je een selectie uit dit assortiment. Afhankelijk van de specifieke IQ test krijg je deze vragen verdeeld per onderdeel of door elkaar. Omdat bureaus over een onbekend aantal vragen beschikken, is er een vrijwel oneindig aantal unieke testen mogelijk.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Wat meet een IQ test?

Tijdens een IQ test wordt je intelligentie getest. De uitslag van een IQ test geeft vooral weer of je bepaalde opgaven goed of fout hebt, niet of je een probleem op de juiste manier hebt benaderd of niet. Het zegt ook niets over je leervermogen of hoe je hersenen informatie verwerken.

De test is ook altijd een momentopname. Uit proeven is gebleken dat iemand niet altijd hetzelfde resultaat krijgt. Door vermoeidheid, stress, gezondheidsproblemen of een slechte concentratie kan iemand zomaar twintig punten lager scoren dan onder optimale omstandigheden.

Tijdsduur en algemene hulpmiddelen

Eigenschappen van intelligentietesten

In principe is elke test uniek, er is maar een beperkt aantal variabelen om de testen op te bouwen. Het verschil zit vaak in:

 • Aantal vragen op de test
 • Tijdsverdeling op de test
 • Verdeling van vragen op de test
 • Onderdelen van de test
 • Normgroep van de test

Aantal vragen op de intelligentietest:

Als het op het aantal vragen aankomt, zijn er twee mogelijkheden. De meeste testen bestaan uit een vooraf vastgesteld aantal vragen. Het is dan de bedoeling alle of zoveel mogelijk vragen te maken. Andere testen bestaan uit een tijdslimiet met een onbeperkt aantal vragen.

Tijdsverdeling op de intelligentietest:

Een test kan een tijd per vraag hebben, een tijd per onderdeel of een tijd voor de hele test. Het is goed te weten welke variant relevant is, zodat je je goed kan voorbereiden.

Verdeling van vragen op de intelligentietest:

De vragen kunnen op twee manieren worden verdeeld: per onderdeel of gemengd. Als je de vragen per onderdeel hebt, kan je vaak tussendoor even pauze nemen. Als je alle vragen in één test hebt, moet je alles in één keer maken.

Onderdelen op de intelligentietest:

Het grootste verschil tussen testen is het aantal en soort onderdelen dat je krijgt. In sommige gevallen wisselt dit ook nog afhankelijk van je niveau (MBO, HBO, WO). De meeste testen toetsen drie of vier onderdelen. Sommige testen wel zes of acht.

De normgroep op de intelligentietest:

Jouw score wordt vergeleken met de juiste normgroep. Dus MBO kandidaten worden met een MBO normgroep vergeleken, HBO kandidaten met een HBO normgroep en WO kandidaten met een WO normgroep. Zo ontstaat een eerlijk beeld van elke kandidaat.

Welke vaardigheden heb je nodig om een IQ test te maken?

Bij het maken van een IQ test worden meerdere vaardigheden van je gevraagd. Vaardigheden die goed van pas komen bij een IQ test zijn: 

 • het vermogen om in een beperkte tijd een test te maken en rustig te blijven
 • complexe informatie kunnen verwerken
 • abstracte, verbale en numerieke problemen oplossen

Omdat elke test een zeer specifieke aanpak nodig heeft, is het erg belangrijk om bekend te raken met de vragen die je op een IQ test kunt verwachten. Per onderdeel gelden specifieke vaardigheden, neem deze van tevoren goed door.

Hoe moet ik een IQ test oefenen?

Je kan je goed voorbereiden op IQ testen die worden gebruikt tijdens sollicitaties en assessments. De test ligt namelijk grotendeels vast zodat je kunt oefenen voor bepaalde vragen. Denk hierbij aan cijferreeksen of figuurreeksen. Als je dit soort vragen nooit maakt, is dit lastiger dan wanneer je geoefend hebt.

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers