Hellotest favicon

Sollicitatievraag: Ben je een echte teamspeler

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor veel functies is het erg belangrijk dat je goed met anderen kunt samenwerken. Die anderen kunnen collega’s, klanten, externe partijen of leidinggevenden zijn. Vandaar dat de vraag of je een echte teamspeler bent, vaak wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek.

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Een werkgever wil natuurlijk graag weten hoe het gaat als jij met anderen in een team een prestatie moet leveren. De vraag is echter welke eigenschap nu bepaalt of je goed in een team functioneert. Er zijn veel verschillenden rollen die je in een team kunt vervullen. Ben jij degene die altijd optimistisch blijft en in het eindresultaat blijft geloven als alles mis dreigt te gaan? Zorg jij er voor dat er gestructureerd gewerkt wordt of ben jij degene die collega’s altijd een handje helpt als ze er op eigen kracht niet uitkomen? Al deze dingen kunnen meehelpen binnen een team.

Over het algemeen zijn er wel wat soft skills te noemen die van belang zijn om met goed resultaat binnen een team te functioneren. Je moet goed kunnen communiceren: zowel luisteren, praten als schrijven zijn meestal van groot belang. Je moet je kunnen aanpassen aan de groep, dus flexibel zijn. En je moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en het groepsbelang boven je eigen belang kunnen zetten.

Met de vraag of je een teamspeler bent, wordt dus eigenlijk gekeken over welke soft skills jij beschikt die nodig zijn om een teamprestatie neer te zetten. Ook probeert een werkgever er zo soms achter te komen welke rol jij in een team vervult en of dat een aanvulling is op de al aanwezige teamleden.

Wat moet je niet antwoorden?

Simpelweg ‘ja’ antwoorden is natuurlijk niet voldoende. Er zal dan altijd een vervolgvraag komen om te achterhalen waar uit blijkt dat je die echte teamspeler bent. Probeer een antwoord te vermijden dat laat zien dat het in het verleden niet zo boterde tussen jou en de rest van een team. Vertel nooit iets wat suggereert dat andere teamleden hun werk niet goed deden, niet gemotiveerd waren of niet goed met jou konden samenwerken. Geef je teamgenoten ook nooit de schuld van het mislukken van een project, ook al is dat in jouw ogen echt zo. Houd je in je antwoord altijd bij jezelf en je eigen vaardigheden.

Wat is wel een goed antwoord?

Een goed antwoord geven is bij deze vraag best lastig. Natuurlijk ben jij een echte teamspeler, maar hoe bewijs je dat? Het beste kun je met concrete voorbeelden uit je huidige of een vorige functie laten zien hoe jij in een team functioneert. Je kunt dat bijvoorbeeld met de STAR-methode doen. Je vertelt dan hoe je hebt gehandeld aan de hand van de punten ‘Situatie’ (wat was er aan de hand), ‘Taak’ (was moest je doen), ‘Actie’ (wat heb je er aan gedaan) en ‘Resultaat’ (waar leidde dit toe). Je neemt dan natuurlijk een voorbeeld waarin je vereiste soft skills goed naar voren komen. Dat kunnen je communicatieve vaardigheden zijn, je flexibiliteit of je structurerend vermogen.

Probeer je enthousiasme over te brengen over het project of de teamprestatie.

Als je geen voorbeeld uit je werk kunt geven, omdat je nog niet of nog maar kort werkt, kun je kijken of je een voorbeeld kunt bedenken vanuit een groepsproject tijdens je studie of een teamprestatie op het sportveld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Niels Poelsma

Niels Poelsma

Niels is als mede eigenaar en oprichter van Hellotest elke dag bezig met assessments. Hij is eindverantwoordelijk voor de numerieke onderdelen zoals rekenvaardigheden, cijferreeksen en algebra. Daarnaast houdt Niels zich bezig met het ontwikkelen van de website en de online marketing.

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Capaciteitentest oefenen in 4 eenvoudige stappen

Uitnodiging

Bekijk de uitnodiging van jouw werkgever of opleiding. Daarin staat welke test je moet maken.

1

Overzicht

Staat in jouw uitnodiging niet wie de test maakt? Kijk dan in ons overzicht welke ontwikkelaar hoort bij jouw uitnodiging.

2

Catalogus

Zoek in onze catalogus op jouw test of testontwikkelaar. Dan krijg je vanzelf het juiste oefenpakket te zien.

3

Aan de slag

Binnen 5 minuten ga je aan de slag met het juiste oefenpakket! Zorg dat je alle oefeningen maakt.

4

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je krijgt de testontwikkelaars te zien die bij jouw zoekopdracht horen.