Algemene informatie – diagrammen oefenen

Diagrammen zijn een vorm van verbaal en logisch redeneren. Je moet de relatie tussen woorden bepalen en daarbij de grafische weergave kiezen die de onderlinge relatie weergeeft. Hierbij gaat het er om of een bepaalde ‘verzameling’ in een andere verzameling past.

Voorbeeld diagrammen oplossen

Bijvoorbeeld: alle schoenen passen in de verzameling kleding. De verzameling beschermende kleding past volledig in de verzameling kleding. Beschermende kleding zal echter ook een overlap kennen met schoenen, denk aan veiligheidsschoenen.

Het maken van diagrammen zal af en toe wat gek zijn, je moet bepaalde relaties die er wel zijn juist los zien van de verzameling. Olifanten leven in Afrika, maar olifanten maken geen onderdeel uit van de verzameling Afrika. Congo maakt wel onderdeel uit van de verzameling Afrika. Door veel met diagrammen te oefenen zul je zien dat dit vele malen beter gaat dan in het begin!

 Zie onderstaand voorbeeld:

Assessment Diagrammen Oefenen

Het juiste antwoord is D, alle aarbeien vallen volledig in de groep fruit, maar de verzameling fruit heeft geen enkele overlap met de verzameling groente.

Diagrammen is een onderdeel wat door sommige mensen als lastig wordt ervaren omdat het iets is wat je in het dagelijks leven niet veel gebruikt. Daarbij moet je in staat zijn om verbale informatie ook visueel weer te geven. Mocht je diagrammen tegenkomen in je assessment raden wij het ten zeerste aan om dit uitgebreid te oefenen.