Capaciteitentest Oefenen

Moet jij binnenkort een cognitieve capaciteitentest maken? Het is belangrijk dat je jouw capaciteitentest goed voorbereidt. De capaciteitentest wordt namelijk als harde voorwaarde gebruikt om aangenomen te worden. Als je jouw assessment voorbereidt, stijgt de kans om het te halen naar dik 95%. Ga vandaag nog jouw Capaciteitentest oefenen!

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle soorten capaciteitentesten,
alleen bij Hellotest.”

Eelloo Q1000

2.000+ oefenvragen

NOA MCT

2.900+ oefenvragen

PiCompany

1.600+ oefenvragen

SHL

2.500+ oefenvragen

Capaciteitentest Oefenen Gratis

Wil jij een online capaciteitentest gratis oefenen? Dat kan hieronder. Als je op de knop klikt, start een gratis capaciteitentest. Na afloop krijg je jouw score te zien. Succes!

Hoe moet ik de Cognitieve Capaciteitentest Oefenen?

Er zijn drie stappen die zorgen voor de beste voorbereiding op jouw capaciteitstest:

 1. Zorg dat je weet welke test je moet maken.
 2. Maak de gratis capaciteitentesten op deze website en die van de testontwikkelaar.
 3. Koop ons oefenpakket voor jouw capaciteitentest en maak alle vragen.

Stap 1: de juiste test maken

Het belangrijkste om te weten, is dat er heel veel soorten capaciteitentesten zijn. De capaciteitentest wordt ontwikkeld door een testontwikkelaar. Sommige van deze testontwikkelaars hebben ook meerdere testen. Daarom is het belangrijk dat je precies weet welke test je moet maken. Anders bereid je het verkeerde voor.

Stap 2: oefen gratis capaciteitentesten

Op deze pagina kan je gratis een capaciteiten test oefenen. Daarmee is jouw voorbereiding niet compleet maar krijg je wel een beeld van het soort vragen dat je kan verwachten. Maak ook altijd de gratis oefenvragen op de website van de testontwikkelaar. Bedenk wel dat gratis materiaal nooit 1 op 1 overeenkomt met de echte test!

Stap 3: koop ons oefenpakket en maak alle vragen

Als je de verkeerde onderdelen of zelfs de verkeerde vagen oefent, is jouw voorbereiding niet effectief. Daarom kan je bij ons specifiek voor jouw capaciteitentest oefenen. Bijvoorbeeld specifiek voor LTP, PiCompany of SHL. Maak alle vragen in het oefenpakket en zorg dat je ook de lessen doorneemt. Dan ben je optimaal voorbereid en is jouw slagingskans dik 95%!

Hoe moet ik de adaptieve capaciteitentest oefenen?

Een adaptieve capaciteitentest is een bijzondere variant van de normale cognitieve capaciteitentest. Als je een adaptieve test moet maken, past deze zich aan tijdens het maken. Dat betekent dat je moeilijkere vragen krijgt als je een vraag goed beantwoordt. Je krijg een makkelijkere vraag als je een fout maakt. Dit gaat net zo lang door tot je jouw “niveau” hebt bereikt.

Een adaptieve capaciteitentest nabootsen is vrij ingewikkeld. Daarom hebben wij ervoor gekozen om onze vragen op te bouwen in moeilijkheidsgraad. Je begint met makkelijke vragen en elke vraag wordt iets moeilijker dan de vorige. Dat simuleert de adaptieve test als je die heel goed zou maken. Daardoor werkt deze methode heel goed en haalt 95% van onze cursisten de test.

Capaciteitentest oefenen tips

Hieronder vind je de 10 beste tips van onze assessment expert Corstiaan:

 1. Zorg dat je het juiste oefenpakket hebt voor jouw test! Hoe specifieker hoe beter. Dus kies voor het Eelloo oefenpakket als je een Eelloo test moet maken.
 2. Neem de tijd voor jouw voorbereiding. Ik raad cursisten altijd drie leermomenten aan. Zorg dat je dus drie keer voor de capaciteitentest oefent.
 3. Zorg voor een rustige werkomgeving. Deze test bepaalt of je wel of niet een baan krijgt. Dus zorg ervoor dat je in een rustige omgeving kunt oefenen. Ga eventueel naar een werkplek of de bibliotheek.
 4. Laat je niet in de war brengen door vrienden, familie of kennissen. Het kan zijn dat jij een andere test moet maken bij hetzelfde bedrijf dan iemand anders. Ga dus altijd uit van jouw eigen uitnodiging en laat je niet gek maken door een ander.
 5. Je mag de capaciteitentest maken wanneer jij wilt. Als je dus een avondmens bent, maak het dan ‘s avonds. Of in de ochtend als je een ochtendmens bent.
 6. Een online capaciteitentest is een topprestatie. Zorg dat je dus goed uitgerust bent en gegeten en gedronken hebt. Vooral het eten vergissen mensen zich in. Maar je zult zien dat je echt honger krijgt als je 2 uur lang testen maakt.
 7. Maak de perfecte werkplek klaar. Regel je zaakjes vooraf, dus zorg dat je het volgende hebt klaarliggen: potlood, pen, papier, rekenmachine, telefoon uit, bel uit, water en een snack. Eventueel nog oortjes om het geluid van de buren buiten te houden.
 8. Als je klaar bent met de voorbereiding moet je stoppen met oefenen. Zorg dat je de minimum scores haalt die wij per test aangeven. Als je die consequent haalt, ben je klaar voor de test. Blijf niet oefenen om het oefenen. Klaar is klaar.
 9. Schrik niet van nieuwe vragen. Je kunt alles gemaakt hebben en toch nieuwe vragen tegenkomen. Testen veranderen regelmatig. Als je goed hebt geoefend, begrijp je de basis principes van testen. Pas jouw kennis toe en schrik niet van gekke vragen.
 10. Een moeilijke capaciteitentest is vaak een goed teken. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar veel capaciteitentesten zijn adaptief. Die móeten dus moeilijk zijn. Hoe moeilijker de vragen, hoe hoger jouw niveau en waarschijnlijk hoe hoger jouw score. Blijf dus kalm als het niveau ineens flink omhoog gaat. Dan ben je namelijk goed bezig.

Wat is een capaciteitentest?

Een capaciteitentest is een test die bepaalde (cognitieve) capaciteiten van een kandidaat meet. In de laatste jaren is het verschil tussen een capaciteitentest, cognitieve test, assessment en psychometrische test verwaterd. In feite wordt vrijwel altijd hetzelfde bedoeld: een test die het denkvermogen van een kandidaat toetst. Op basis van de uitslag wordt de kandidaat geschikt bevonden voor een bepaalde functie binnen een bedrijf.

Waarom capaciteitentesten?

Capaciteitentesten zijn er in vele vormen en maten. Een capaciteitentest wordt ontwikkeld door een assessmentbureau, en dus niet de werkgever. In de meeste testen worden drie capaciteiten gemeten:

 1. numeriek redeneervermogen,
 2. abstract redeneervermogen en
 3. verbaal redeneervermogen.

De meeste testen doen dit met drie of vier onderdelen. Sommige testen gebruiken tot wel acht onderdelen om alle cognitieve capaciteiten te meten.

Sommige bureaus hebben maar één of twee testen. Dan krijg je ongeacht je achtergrond (mbo, hbo of wo) dezelfde test. Het verschil is dan dat jouw score wordt vergeleken met mensen met dezelfde achtergrond.

Dus mbo met andere mbo kandidaten, hbo met andere hbo kandidaten en wo met andere wo kandidaten. Andere assessmentbureaus hebben meer testen. Dan krijg je afhankelijk van je achtergrond of de functie waar je op solliciteert een andere test.

Assessmentbureau NOA maakt bijvoorbeeld gebruik van een Multiculturele capaciteitentest (MCT). Deze Multiculturele capaciteitentest kent twee niveaus: MCT-M en MCT-H. De -M en -H geven het niveau aan, namelijk respectievelijk middel en hoog.

Gelukkig kun je altijd de capaciteitentesten oefenen, zodat je goed voorbereid aan je test begint!

Hoe ziet een capaciteitentest eruit?

Elk bureau ontwikkelt zijn eigen (online) capaciteitentest(en). Hoewel er overlap tussen de verschillende bureaus zit, zijn er ook veel verschillen. Sommige bureaus willen bijvoorbeeld een cultuurvrije test aanbieden. Bij een cultuurvrije test maakt de afkomst, achtergrond en opleiding van een kandidaat niet uit.

Cultuurvrije capaciteitentest

Andere bureaus maken wel gebruik van onderdelen waarbij bepaalde kandidaten een voorsprong hebben. Voorbeelden van onderdelen die niet cultuurvrij zijn, zijn:

Je bent namelijk verbaal sterker in je moedertaal dan in een tweede of derde taal. Dus dan heeft de taal waarin de test wordt afgenomen een positief of negatief effect. Ook het gebruik van bepaalde figuurtjes die in sommige delen van de wereld wel of niet voorkomen, speelt mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde voertuigen of dieren die je wel of niet tegenkomt in je jeugd.

Verschillende soorten capaciteitentesten

Naast verschil in bijvoorbeeld achtergrond is er ook verschil in onderdelen zelf. Op de capaciteitentest kan je veel verschillende onderdelen tegenkomen. Enkele voorbeelden van onderdelen die je moet oefenen zijn:

Elk assessmentbureau kiest een combinatie van de mogelijkheden om de, in hun ogen, beste capaciteitentest te ontwikkelen. Het is dus heel belangrijk dat je weet welke test je krijgt van welk bureau. Daardoor kun je van tevoren de capaciteitentest oefenen en ben je het beste voorbereid.

Wat meet een capaciteitentest?

Bij cognitieve capaciteitstesten zijn de vragen verdeeld over drie categorieën: abstract of logisch redeneren, numeriek redeneren en verbaal redeneren. Elke categorie toetst een bepaalde vorm van denken.

 • Abstract of logisch toetst het logisch redeneervermogen. De meest pure vorm van testen. Hierbij speelt jouw achtergrond de kleinste rol.
 • Numeriek toetst het numeriek redeneervermogen. Op dit onderdeel is de opleiding van een kandidaat belangrijk. Als jij meer wiskunde hebt gehad tijdens jouw studie, is dit voor jou makkelijker.
 • Verbaal toetst het verbaal redeneervermogen. Als jij meer leest of de test in jouw moedertaal moet maken heb je vaak een voordeel. Daarom is dit niet cultuurvrij.

Per capaciteitentest heeft het bureau de beschikking over een database aan vragen. Uit deze testbatterij worden dan automatisch vragen gekozen die aan de kandidaat gesteld worden.

Afhankelijk van de specifieke test krijg je deze vragen verdeeld per onderdeel of door elkaar. Omdat bureaus over een onbekend aantal vragen beschikken is er een vrijwel oneindig aantal unieke capaciteitstesten mogelijk.

Zo blijft het niveau van de testen hetzelfde, maar krijgt toch elke kandidaat andere vragen. Dat voorkomt ook dat kandidaten met behulp van screenshots of vrienden vragen uit hun hoofd kunnen leren.

Om deze reden is het dus ook belangrijk om te snappen welke concepten een testontwikkelaar toetst. Het ene bureau test met cijferreeksen waar optellen en aftrekken in voorkomt. Maar een ander bureau cijferreeksen test aan de hand van machten.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Perfecte voorbereiding op assessment en snel en fijn contact bij vragen.

Nicole

Uitstekend

Gebaseerd op 332 reviews.


Webshop Trustmark and customer reviews

Goede oefen toetsen en zeer goed service. Zeker aan te raden.

Sheila

Goede voorbereiding, uitgebreide toelichting en goede hoeveelheid oefentesten.

Nadine

Hele leuke training gevolgd via RSM. Veel opgestoken over het assessment. Aanrader!!

Petra

Hele leuke training gehad!Inge

Capaciteitentest oefenen in 4 eenvoudige stappen

Uitnodiging

Bekijk de uitnodiging van jouw werkgever of opleiding. Daarin staat welke test je moet maken.

1

Overzicht

Staat in jouw uitnodiging niet wie de test maakt? Kijk dan in ons overzicht welke ontwikkelaar hoort bij jouw uitnodiging.

2

Catalogus

Zoek in onze catalogus op jouw test of testontwikkelaar. Dan krijg je vanzelf het juiste oefenpakket te zien.

3

Aan de slag

Binnen 5 minuten ga je aan de slag met het juiste oefenpakket! Zorg dat je alle oefeningen maakt.

4

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Veelgestelde vragen

In de zorg wordt ook steeds vaker een capaciteitentest ingezet tijdens sollicitatieprocedures. Tijdens zo’n capaciteitentest worden jouw abstracte, numerieke en verbale vaardigheden gemeten. Op basis daarvan krijg je een uitslag die meeweegt in jouw sollicitatie.

Iedereen heeft verschillende capaciteiten. Tijdens een assessment worden jouw cognitieve capaciteiten gemeten. Oftewel jouw intelligentie of IQ. Intelligentie is een heel breed begrip en verschilt nogal eens. In een capaciteitentest kan je meestal abstracte, numerieke en verbale vragen verwachten.

Een capaciteitentest bestaat uit verschillende onderdelen. Meestal zijn dat abstracte, numerieke en verbale onderdelen. Afhankelijk van de test krijg je de onderdelen los van elkaar met een eigen tijd. Maar je kan ook één korte test krijgen waarbij alles door elkaar gevraagd wordt.

Het hangt helemaal van de werkgever en de testmaker af welke capaciteitentest jij moet maken. Meestal staat dit in jouw uitnodiging. Staat er niet in welke test je hebt? Je kunt dan het beste de werkgever eerst vragen welke test je moet maken. Als je het dan nog niet weet, kan je ons bedrijvenoverzicht gebruiken. Daar staat de testen van ruim 1.000 werkgevers in.

Een capaciteitentest is een intelligentietest die gebruikt wordt tijdens de sollicitatieprocedure of als selectiemiddel. Aan de hand van verschillende soorten vragen wordt een beeld gevormd van jouw intellectuele capaciteiten. Op basis daarvan kan een beslissing worden genomen of jij geschikt bent voor een functie of een opleiding.

De capaciteitentest wordt automatisch beoordeeld. Er is wel een groot verschil in hoe de score tot stand komt, dat wisselt per test. In sommige gevallen tellen alleen de goede antwoorden. Dan loont het dus om te gokken. In andere testen worden ook foute antwoorden meegenomen maar tellen overgeslagen vragen niet. Daarom moet je van tevoren goed weten hoe de test werkt. Dat lees je in ons oefenmateriaal op Hellotest.

Een capaciteitentest kan je heel goed voorbereiden. Daarvoor moet je wel eerst weten welke test je precies krijgt want dan kan je je het beste voorbereiden. Dat staat meestal in de uitnodiging van de test of kan je in ons bedrijvenoverzicht opzoeken.

Als je weet welke test je moet maken, is het belangrijk dat je precies die test voorbereidt. Dat doe je met specifiek oefenmateriaal voor de variaties en onderdelen die je kunt verwachten. Algemeen oefenmateriaal heeft geen zin in de voorbereiding. Daarom kun je het beste ons specifieke oefenmateriaal gebruiken.

Cognitieve capaciteiten geven aan hoe goed jij informatie kan verwerken en tot een conclusie kan komen. Het zegt dus iets over jouw intelligentie. Daarbij kan je onderscheid maken tussen abstracte, numerieke en verbale capaciteiten.

Bij abstracte capaciteiten gaat het erom hoe goed je 2d en 3d informatie kunt interpreteren, relaties kunt leggen en de juiste conclusies kunt trekken. Bij numerieke capaciteiten gaat het om bijvoorbeeld rekenen. Maar ook hoe goed je informatie uit een tabel en tekst kan halen en daar de juiste berekening mee kan uitvoeren. Verbale capaciteiten geven aan hoe goed informatie kunt halen uit een tekst en daaruit de juiste conclusies kunt trekken.

Er zijn verschillende methodes om een capaciteitentest te beoordelen. Dit krijg je in principe altijd van tevoren te zien.

In sommige gevallen tellen bijvoorbeeld alle goede antwoorden mee. Dan geeft het aantal goede antwoorden aan hoe hoog jouw score is. Scoor je hoger dan 50% van de andere kandidaten, dan heb je waarschijnlijk de test gehaald. In deze situatie is het verstandig om altijd een antwoord te geven en dus te gokken. Want foute antwoorden tellen niet mee.

In andere gevallen tellen ook foute antwoorden mee. In dat geval kan je beter weinig vragen goed beantwoorden dan veel vragen fout beantwoorden. Gokken is in deze test niet verstandig en leidt tot een lagere score. Ook nu zal je waarschijnlijk een score moeten halen die hoger is dan 50% dan de andere gebruikers.

Onze oefentesten houden rekening met de beoordeling die jij kan verwachten op de echte test. Zo simuleren wij het assessment wat voor een perfecte voorbereiding zorgt.

Een capaciteitentest is een intelligentie of IQ test waarbij je geen uitspraak over je IQ krijgt. Je moet bij een capaciteitentest een aantal vragen maken. Vaak zijn dit abstracte, numerieke en verbale vragen. Denk dan aan analogieën, cijferreeksen en figuurreeksen. 

De lengte van een capaciteitentest wisselt enorm. Sommige testen duren slechts 12 minuten. Andere testen kunnen wel anderhalf uur duren. Dat hangt volledig af van de testontwikkelaar. Zorg dus dat je weet wie de test heeft ontwikkeld. Dat kan je bijvoorbeeld in ons bedrijvenoverzicht terugvinden.

Er zijn drie stappen om je perfect voor te bereiden op een capaciteitentest:

 1. Stap 1: zoek uit welke test je precies moet maken. Is dat de connector ability van PiCompany of de Q1000 van Eelloo? Zo zijn er nog tientallen mogelijke testen. Hoe beter je weet welke test je krijgt, hoe beter jouw voorbereiding.
 2. Stap 2: maak de gratis oefenopgaven op de website van de testontwikkelaar en op Hellotest.nl. Denk eraan dat de gratis vragen op de website van de testontwikkelaar niet hetzelfde zijn als een echte test. Soms laten ze je bijvoorbeeld dubbele analogieën oefenen terwijl ze enkele analogieën vragen.
 3. Stap 3: koop een Hellotest oefenpakket voor de beste voorbereiding. Ons oefenpakket bevat specifiek materiaal voor de test die je moet maken. Je krijgt eerst lessen waarin alles wordt uitgelegd. Daarna kan je aan de slag met oefentoetsen. Daarbij wordt een aanbevolen score getoond. Als jij die score consequent verslaat, zal jij de test waarschijnlijk halen!

Een cognitieve capaciteitentest meet jouw intelligentie over verschillende onderdelen. Bijna altijd krijg je een uitspraak over jouw abstracte, numerieke en verbale vermogens. Een cognitieve capaciteitentest meet deze vermogens door jou vragen te laten maken.

Het ligt volledig aan de capaciteitentest. De kortste test duurt 4 minuten en de langste test ruim een uur.

Een cognitieve test is een intelligentie of IQ test waarbij je geen uitspraak over je IQ krijgt. Je moet bij een cognitieve test een aantal vragen maken. Vaak zijn dit abstracte, numerieke en verbale vragen. Denk dan aan analogieën, cijferreeksen en figuurreeksen. 

De lengte van een capaciteitentest wisselt enorm. Sommige testen duren slechts 12 minuten. Andere testen kunnen wel anderhalf uur duren. Dat hangt volledig af van de testontwikkelaar. Zorg dus dat je weet wie de test heeft ontwikkeld. Dat kan je bijvoorbeeld in ons bedrijvenoverzicht terugvinden.

Totaalpakket capaciteitentest oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.