Alles over dynamische figuurreeksen

Als je dynamische figuurreeksen op jouw test krijgt, is het belangrijk daar goed voor te oefenen. Een assessment is altijd een momentopname. Als je de test niet haalt, val je af in de sollicitatieprocedure. Door goed te oefenen, vergroot je jouw kans om de test te halen. Daardoor neemt jouw kans op die droombaan dus toe. Op deze pagina lees je meer over bewegende figuurreeksen en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op bewegende figuurreeksen, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.
PiCompany figuurreeksen oefenen

PiCompany figuurreeksen oefenen

De figuurreeksen van PiCompany zijn een vast onderdeel van de Connector Ability test. Bij een figuurreeks krijg je vier figuren te zien en moet je het vijfde figuur invullen. Je krijgt voor het vijfde figuur keuze uit vier antwoordmogelijkheden (a, b, c en d).

De Connector Ability test is adaptief. Dat betekent dat de vragen moeilijker worden als je de vorige vraag goed had. Als je een vraag fout hebt, krijg je een makkelijkere vraag. Zo wordt precies jouw niveau bepaald. Dat betekent ook dat iedereen een moeilijke test krijgt.

Het lastige aan deze figuurreeksen is dat vaak alle elementjes hetzelfde zijn. Dan wordt het heel lastig om vast te stellen wat welk elementje doet. Dan is het belangrijk om de juiste oplosstrategie te gebruiken om het antwoord te bepalen.

 • Vijf vlakken, vier antwoorden.
 • Verschillende en dezelfde elementen.
 • Verbanden zijn bewegend.
 • Vragen zijn adaptief: worden steeds moeilijker.

Eelloo, Meurs HRM figuurreeksen oefenen

Eelloo, de nieuwe naam van Meurs HRM, heeft als vast onderdeel figuurreeksen. Bij een figuurreeks krijg je vier figuren te zien en moet je het vijfde figuur bepalen. Je krijgt voor het vijfde figuur keuze uit vier antwoordmogelijkheden (a, b, c, en d).

Eelloo heeft verschillende soorten testen: MBO / HBO en dan een lange en een korte versie. De moeilijkheid van de vragen verandert niet. Het grote verschil zit in de normgroep. Elke kandidaat wordt vergeleken met andere kandidaten met dezelfde achtergrond. Als je dan bijvoorbeeld betere dan 50% van jouw normgroep hebt, heb je de test gehaald.

Het lastige aan Eelloo / Meurs HRM is dat er een tijd per vraag is. Deze tijd per vraag is vrij krap ingesteld. Het is daarom belangrijk goed op tijd te oefenen. Zorg ook dat je altijd iets invult.

 • Vier vlakken, vier antwoorden.
 • Dynamische verbanden.
 • Verschillende en dezelfde elementen.
 • Tijd per vraag.
Eelloo figuurreeksen oefenen
SHL Inductief redeneren oefenen

SHL figuurreeksen oefenen

De figuurreeksen van SHL zijn zeer verschillend. Hier afgebeeld is één van de vele vormen die gebruikt wordt. Een typische figuurreeks van SHL heeft vijf vlakken. Het zesde vlak moet ingevuld worden waarbij je keuze hebt uit vijf antwoorden (a, b, c, d en e).

Je weet van tevoren hoeveel vragen je moet maken, dit wordt aangegeven. Zorg ervoor dat je tenminste 70% van de vragen (goed) maakt. Als je dus een moeilijke vraag tegenkomt, gok deze dan en ga verder. Dan kan je zoveel mogelijk maken.

Het lastige aan deze figuurreeksen is dat er heel veel variatie is. De figuurreeksen zijn in principe bewegend maar er zijn ook vragen die niet binnen deze logica passen. Deze vreemde uitzonderingen maken SHL lastig.

 • Vijf vlakken, vijf antwoorden.
 • Veel variatie qua vormen en opzet.
 • Verbanden zijn bewegend met uitzonderingen.
 • Vaste tijd en vast aantal vragen.

ACT figuurreeksen oefenen

De figuurreeksen van de adaptieve capaciteitentest zijn vast onderdeel van het assessment. Bij een figuurreeks krijg je vier figuren te zien en moet het vijfde figuur bepaald worden. Je krijgt voor het vijfde figuur keuze uit vijf antwoordmogelijkheden.

Je krijgt van tevoren te zien hoeveel vragen je moet maken. Je krijgt een tijd per vraag zodat je alle vragen ook echt kan maken. Het heeft dus geen zin om te haasten. Je krijgt een redelijke tijd per vraag. Gebruik deze dan ook om eventueel je rust te pakken.

De figuurreeksen van de ACT zijn erg verschillend. Daarom is het goed om van tevoren veel te oefenen zodat je zoveel mogelijk verbanden hebt gezien.

 • Vier vlakken, vijf antwoorden.
 • Veel variatie qua verbanden.
 • Verbanden zijn bewegend.
 • Tijd per vraag; vast aantal vragen.
ACT figuurreeksen oefenen

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.