Wat is deductief redeneren?

Deductief redeneren is het trekken van conclusies op basis van theorieën. Deductief redeneren is een van de belangrijkste methoden van wetenschappelijk onderzoek. Vaak wordt het gecombineerd met inductief redeneren om tot betrouwbare resultaten te komen. Deductief redeneren toetst bestaande waarnemingen naast bestaande theorieën.

Alles over het assessment

“Specifieke voorbereiding op alle soorten deductief redeneren, alleen bij Hellotest.”

Corstiaan Smit – assessment trainer

Beste score

Verhoog jouw score en krijg die baan. Ruim 95% van onze cursisten haalt het assessment.

Specifieke voorbereiding

Cursusmateriaal voor elk specifiek assessmentbureau. We hebben ruim 70 oefenpakketten!

Onafhankelijk ontwikkeld

Al het materiaal is onafhankelijk door ons ontwikkeld. We zijn niet verbonden aan werkgevers of ontwikkelaars.

Verschillende type deductief redeneren

Omdat deductief redeneren een denkwijze is, en geen specifiek onderdeel, kan deductief redeneren zowel verbaal, numeriek als abstract redeneren betekenen. Bekijk hieronder voorbeelden van deductief redeneren.

Sudoku

Een sudoku is een vlak van meestal negen bij negen vakjes. In dit geval vier bij vier vakjes. In een sudoku staat in elke rij elk getal één keer. Dus elke rij bevat in dit geval de getallen 1, 2, 3 en 4. Hetzelfde geldt voor de kolommen. Dus elke kolom bevat de getallen 1, 2, 3 en 4.

Je krijgt een aantal getallen te zien. Op basis daarvan moet je bepalen welk getal er op de lege plaats moet komen te staan. In onderstaande quiz is de Sudoku helemaal ingevuld op één getal na. Je moet dan dus aangeven welk getal in de rij en kolom ontbreekt.

Deductief redeneren Sudoku
LTP figuurreeksen oefenen

Statische figuren

Statische figuurreeksen bestaan uit vier vlakken waarbij je twee antwoorden (a, b, c, d, e of f) moet selecteren die hetzelfde zijn. Het is bij het oplossen van statische figuren toegestaan om vragen over te slaan en later in te vullen. Het wordt daarom afgeraden om vragen te gokken. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk vragen goed hebt. Het gaat er dus minder omdat je veel vragen maakt.

Het gaat erom dat je het verband vindt tussen de gegeven vlakken en dit toepast op de antwoordmogelijkheden. De verbanden kunnen betrekking hebben op onder andere: kleur, vulling, vorm, aantal en rand. Deze verbanden zijn statisch.

Geloof onze gebruikers

Ruim 20.000 gebruikers gingen je voor, zij waarderen ons met een 8,5+ op Webwinkelkeur.

Voor alle apparaten

24/7 toegang tot het materiaal op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop en desktop

Vergelijk jouw score

Vergelijk jouw score met anderen zodat je weet wanneer je klaar bent voor de test.

Syllogismen

Bij syllogismen krijg je twee soorten stellingen te zien. Je moet de juiste conclusie bepalen of aangeven of de gegeven conclusie juist is.

LTP syllogismen oefenen
Assessment game matrix oefenen

Matrixen 

Een bekende vorm van deductief redeneren zijn de matrixen. Het is een picturale testen, waarbij afbeeldingen worden gebruik. Iedereen kan bij het oplossen van matrixen met elkaar worden gemeten omdat afkomst, opleiding of taal niet met elkaar worden vergeleken.

Hoe kun je deductief redeneren oefenen?

Omdat er verschillende soorten van deductief redeneren zijn, zijn er ook verschillende manieren om deze te oefenen. Hoe je je het beste kan voorbereiden op deductief redeneren heeft te maken met het assessmentbureau waar je het assessment met als onderdeel deductief redeneren afneemt.

Wil jij je voorbereiden op bijvoorbeeld syllogismen? Kijk dan bij welk assesmentbureau je dit onderdeel afnemet. Bij de Cubiks syllogismen moet je aangeven of de conclusie waar, niet waar of niet te beoordelen is. Ook in dit geval moet je daardoor goed bekend zijn met alle mogelijke variaties en uitkomsten. Zo kun je namelijk sneller en makkelijker de conclusie toetsen. Maak je de syllogismen van HFM? Dan krijg je syllogismen waarbij alleen de stelling te zien is. Jij moet vervolgens uit een overzicht de juiste conclusie selecteren. Per conclusie wordt er in dit geval bepaald of deze waar of niet waar kan zijn. Je kunt dit voorbereiden door de juiste oefenpakketten te kiezen. Zo bieden wij een Cubiks oefenpakket, HFM oefenpakket en LTP oefenpakket.

En niet alleen voor het onderdeel syllogisme bieden wij verschillende oefenpakketten. Ook voor de andere onderdelen deductief redeneren kun je bij Hellotest verschillende oefenpakketten aanschaffen.

Welke assessmentbureaus maken gebruik van deductief redeneren?

Er zijn veel verschillende assessmentbureaus die gebruikmaken van deductief redeneren in hun assessments. Daarom is het goed om deductief redeneren goed te oefenen. Deductief redeneren komt in de Sudoku vorm terug in de assessments van HR organizer. Statische figuren komen terug in de assessments van HFM en LTP. Het onderdeel syllogisme komt ook in deze assessments voor, daarnaast komt dit onderdeel terug in de Cubiks assessments. Het onderdeel matrixen komt dan weer terug in de assessments van PiCompany, LTP en Talent Q.

Deductief redeneren oefenen

Wil je online deductief redeneren oefenen? Dan zit je goed bij Hellotest. Wij bieden namelijk verschillende oefentoetsen aan die erg uitgebreid uitleg geven over het deductief redeneren. Daarnaast bevatten ze veel oefenopdrachten, waarmee jij je goed voorbereid op jouw assessment. Welk assessment jij ook moet maken, je bereid je voor met de oefenpakketten van Hellotest. Moet jij meerdere soorten assessments maken, omdat je bijvoorbeeld bij meerdere bedrijven hebt gesolliciteerd? Kijk dan naar het Hellotest totaalpakket. Met dit pakket bereid jij je voor op ieder soort assessment.

Andere assessments

Start jouw assessment voorbereiding!

Als je binnenkort een assessment hebt, is het belangrijk die goed voor te bereiden. Wij bieden de allerbeste voorbereiding voor specifieke assessments. Bijvoorbeeld voor PiCompany, SHL en LTP.

0
vragen in onze database
0
tevreden gebruikers

Wat is deductief vermogen?

Deductief vermogen houdt in dat je in staat bent vanuit een algemene situatie een oordeel te vellen over een specifieke situatie. Deze vorm van logica wordt veel toegepast tijdens assessments en is zeer goed te oefenen.

Wat is een deductieve benadering?

Bij een deductieve benadering begin je met een theorie of algemene beginselen en leidt je een specifieke situatie af.

Wat betekent deductief denken?

Bij deductief denken trek je logische conclusies op basis van algemene theorieën of beginselen.

Waarin verschilt deductief redeneren van inductief redeneren?

Waar je bij deductief redeneren vanuit een theorie naar een specifiek geval redeneert, doe je bij inductief redeneren precies het omgekeerde. Daar doe je uitspraken over het algemene op basis van waarnemingen.