Assessment Interview Oefenen

Nadat je een Assessment succesvol hebt uitgevoerd, word je vaak uitgenodigd voor een Assessment Interview. Afhankelijk van het soort assessment krijg je dit Interview voor, tijdens of na andere sollicitatiegesprekken. In dit artikel lees je daarom hoe jij het Assessment Interview Voorbereiden kan.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“De beste voorbereiding op het assessment interview,
alleen bij Hellotest.”

Eelloo Q1000

2.000+ oefenvragen

NOA MCT

2.900+ oefenvragen

PiCompany

1.600+ oefenvragen

SHL

2.500+ oefenvragen

Belangrijkste tip voor het Assessment Interview

Je bent uitgenodigd voor één van de laatste stappen in het sollicitatieproces. Dat betekent dat jouw cv, motivatiebrief, persoonlijkheidstest, opleiding, capaciteitentest en alles wat je hebt ingeleverd goed is. Anders zou je überhaupt niet in deze ronde zitten. Wees dus niet te bang voor deze ronde want jouw kwalificaties zijn goed.

Inhoudsopgave

Hoe bereid je het Assessment Interview voor?

Het format dat wij hier geven, wordt bijna altijd gebruikt tijdens de zogeheten Assessment Center Methode. In sommige gevallen wordt er vanaf geweken. Maar dan zul je alsnog één van de geschetste onderdelen bespreken. Je staat dan bijvoorbeeld langer stil bij jouw carrière of misschien bij een interessante cursus of opleiding. Soms zul je ineens alles over jouw hobby vertellen.

Hoe dan ook is het goed om de onderdelen goed te oefenen. Daarom geven wij hieronder voorbeeld vragen en antwoorden die je in het assessment diepte interview kan verwachten. Per onderdeel krijg je voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast vind je onderaan de pagina nog enkele goede tips voor het assessment gesprek.

Wanneer is het assessmentgesprek?

Het assessmentgesprek vindt meestal plaats ná de capaciteitentest, persoonlijkheidstest en motivatievragenlijst. De uitslagen van deze drie testen worden namelijk gebruikt tijdens het interview.

Tegenwoordig heb je meestal een Online Assessment dat je zelf voor een bepaalde tijd en datum moet maken. In dat geval wordt het gesprek daarna gepland. Als je een Assessmentdag hebt, dan vindt het interview ook na de testen plaats. Maar dan dus wel op dezelfde dag. Soms duurt het assessment twee dagen en dan kan het op de tweede dag zijn.

Wie neemt het assessmentgesprek af?

Het is volledig afhankelijk van het bedrijf wie het diepte interview afneemt. Maar ook de beschikbaarheid van medewerkers speelt een rol. Oorspronkelijk werd het Assessment Interview altijd door een psycholoog afgenomen. Meestal een onafhankelijke psycholoog van buitenaf. Tegenwoordig kan je ook interne psychologen, hr-medewerkers, teamleads, managers of directeuren en partners verwachten.

Als het gesprek gepland wordt, is het altijd goed om te vragen met wie je het gesprek hebt. Dan kun je een inschatting maken van de personen die je tegenover je krijgt. Je kunt altijd kijken of diegene op de bedrijfswebsite staat. Opzoeken op LinkedIn wordt soms wel en soms niet gewaardeerd. Ons advies is om een vriend(in) dat te laten doen.

Wat moet je klaarzetten voor het Assessment Interview?

Over het algemeen heb je niet veel nodig voor het Assessment Interview. Als je een gesprek op locatie hebt, is het verstandig om de volgende zaken mee te nemen:

Als je binnenkomt zie je snel genoeg of er pen, papier en water klaar staat. Kijk ook goed naar wat jouw gesprekspartners drinken. Als iedereen een glas water heeft, kan je het beste daarin meegaan. Dan hoef je niet iemand op weg te (laten) sturen voor een kop koffie.

Als je een online gesprek voert, is het goed om dezelfde zaken klaar te hebben staan. Let er dan ook op dat je een neutrale omgeving hebt gekozen. Je kunt uiteraard wel voor een paar foto’s of een schilderij gaan zitten. Maar let erop dat het dan wel past bij de functie. Als je bij een museum solliciteert, is een provocerende foto misschien juist goed. Bij een bank misschien weer niet.

De introductie

Tijdens de introductie kan je nog even ontspannen. De psycholoog die het assessment gesprek leidt, wil ook dat jij je op je gemak voelt. In deze fase wordt er wat over koetjes en kalfjes gepraat. Daarnaast krijg je te horen hoe lang het gesprek duurt en wat je kunt verwachten.

Vragen die je tijdens de introductie kunt verwachten zijn:

 • Hoe gaat het met je?
 • Waar woon je eigenlijk?
 • Hoe lang woon je daar al?
 • Moest je lang reizen om hier te komen?
 • Als je een online interview hebt: waar zit je nu?

Geef gewoon normaal antwoord op deze vragen. Als je zenuwachtig bent, is dit het moment om over onbelangrijke dingen te praten. Daar kalmeer je meestal van waardoor de echte vragen later een stuk makkelijker gaan.

De voorstelronde

In deze ronde vertel je wat over jezelf. In sommige gevallen vertelt de gesprekspartner ook nog wat over zichzelf. Het gaat er in deze ronde om dat je in een paar minuten wat over jezelf kunt vertellen. Het is meestal niet de bedoeling dat je heel lang aan het woord bent. Een zogeheten elevator pitch is daarom ideaal.

Template voor de voorstelronde

Hieronder een template om jouw elevator pitch op te stellen:

Ik ben ………………… en heb ………………… gestudeerd.

Ik werk nu bij ………………… als …………………

Ik heb ervaring met ………………… en ben goed in …………………

Een voorbeeld hiervan is …………………

Ik zoek werk als/bij …………………

Daarbij vind ik het belangrijk dat …………………

Valkuilen tijdens de voorstelronde

Let bij het geven van jouw korte introductie op de volgende valkuilen:

 1. Praat niet te lang. Oefen thuis en time jezelf, zorg dat jouw introductie 1 à 2 minuten duurt.
 2. Wees specifiek. Zorg dat je niet alleen algemeenheden opdreunt.
 3. Let op vaktaal. Blijf voor iedereen begrijpelijk en vermijd over gecompliceerde termen.
 4. Geen automatische piloot. Jouw pitch moet wel spontaan blijven en soepel overkomen.
 5. Rustig praten. Ga niet te snel door jouw ingestudeerde stukje heen. Blijf rustig praten.

Jouw opleiding

Je gaat samen met de gesprekspartner(s) door jouw opleiding heen. Soms gaat dit heel snel maar het kan ook vrij lang duren. Meestal krijg je de vraag om de gesprekspartners mee te nemen in jouw cv en jouw opleiding door te nemen. Dit is een redelijk open vraag en soms kan je je afvragen wat je moet doen.

Het beste is om in anti chronologische volgorde door jouw opleiding te gaan. Je begint dus bij jouw nieuwste opleiding en werkt door naar jouw oudste opleiding. Sta kort stil bij elke fase in jouw studie: propedeuse, bachelor en master. Als je in het buitenland hebt gestudeerd, kan je daar over uitweiden.

Tijdens het doornemen van jouw opleiding kan je verschillende vragen verwachten, zoals:

 • Waarom heb je zo lang over jouw studie, bachelor, master gedaan?
 • Wat is het gemiddelde cijfer voor jouw propedeuse, bachelor of master?
 • Waarom heb je geen nevenfuncties gedaan?
 • Er staat geen buitenland ervaring op, waarom is dat?
 • Als je nu opnieuw zou studeren, wat zou je dan anders doen?
 • Wil je nog een keer een (extra) master, mba of phd doen? Welke dan? Of waarom niet?

Laat je niet van de wijs brengen. Jouw cv is namelijk dik in orde anders zou je hier niet zitten. Zorg dat je een goed antwoord hebt op bovenstaande vragen. Als je lang over je studie hebt gedaan, verklaar dan waarom. Het is niet erg om toe te geven dat je onvolwassen was en je hebt laten meenemen in het feestgedruis. Hoe kijk je daar nu op terug? Wat zou je nu anders doen? Welk punt kun je aanwijzen dat je volwassen werd en dat dit jou niet meer zou overkomen. Dan laat je zelfreflectie en groei zien.

Jouw carrière

Net als bij jouw opleiding neem je nu jouw carrière door. Eigenlijk verloopt dit exact hetzelfde als hierboven. Je neemt zelf in anti chronologische volgorde jouw carrière door. Je begint dus weer bij jouw meest recente baan en werkt naar jouw oudste functie toe. Sta kort stil bij elke baan en benoem bijvoorbeeld wat je daar geleerd hebt.

Je kunt verschillende vragen over jouw carrière verwachten, zoals:

 • Waarom ben je van bedrijf A naar bedrijf B gegaan?
 • Als je wisselde van sector, functie of stad: waarom deze keus?
 • Welke taken had je in deze functie?
 • Waar liep je tegenaan, welke problemen ervoer je?
 • Hoe heb jij je ontwikkeld tijdens deze functie?

Wat hier vooral belangrijk is, is dat je kunt verklaren waarom je van functie wisselde. Zeker als je een volstrekt nieuwe functie, branche of stad zoekt, moet je dit goed kunnen verklaren. Als je bijvoorbeeld van een non profit naar een for profit organisatie wilt overstappen. Waarom dan deze keus?

Probeer ook te vermijden dat je jouw oude werkgevers of collega’s zwart maakt. Ga altijd uit van jezelf. Je wilt jezelf ontwikkelen daarom ben je op zoek naar nieuwe functie. Niet: mijn collega’s waren gedemotiveerd dus ik wil daar weg. Je kunt natuurlijk wel aangeven dat jouw ontwikkelingsmogelijkheden bij de vorige werkgever beperkt zijn en je daarom weg wilt.

Ambitie & motivatie

Waren de vorige vragen nog meer breedte vragen dan ga je nu echt de diepte in. De assessment psycholoog of medewerkers willen echt weten waarom jij nu hier wilt werken. Wat is jouw motivatie voor deze functie, afdeling en dit bedrijf? Wat motiveert jou in je leven? Is dat geld, ontwikkeling, een sociaal aspect of dat je iets goeds voor de wereld kunt doen?

In deze fase kun je pittige vragen verwachten waarbij lang wordt doorgevraagd om tot de kern van jouw antwoorden te komen. Hier zul je ook merken dat de resultaten van jouw persoonlijkheidstest, motivatievragenlijst en drijfverentest worden gebruikt.

Vragen die je kunt verwachten, zijn:

 • Waarom wil je hier werken? En niet bij concurrent A, B of C?
 • Waar zie jij jezelf over 5 of 10 jaar?
 • Wat verwacht je van deze functie?

Dit zijn de vragen waar het om gaat. Nu kan jij je namelijk onderscheiden van de concurrentie. Iedereen in deze fase zal namelijk qua kwalificaties ongeveer hetzelfde zijn. Het verschil wordt dus gemaakt in de motivatie en ambitie. Zorg dus dat je elke vraag goed beantwoordt. Ga de diepte in en gebruik voorbeelden. Laat blijken wat je wilt bereiken.

De competenties

Voor elke functie is een competentieprofiel opgesteld. De assessment gesprek psycholoog zal dus willen weten of jouw competenties passen bij de functie. Deze competenties staan meestal in de vacature tekst. Daarnaast zal uit jouw psychometrische testen gebleken zijn dat je over de juiste competenties beschikt.

Voorbeeld competenties

Mocht je een opfrisser willen, dit zijn een aantal bekende competenties die je kunt gebruiken tijdens het interview:

 • Aanpassingsvermogen,
 • accuraat,
 • besluitvaardig,
 • creatief,
 • doorzettingsvermogen,
 • flexibel,
 • integriteit,
 • leiderschap,
 • loyaliteit, 
 • netwerken,
 • ondernemerschap,
 • overtuigend,
 • resultaatgericht werken,
 • stressbestendig.

Template competenties beschrijven

Als je competenties moet beschrijven, kan je daarvoor de STARR-methode gebruiken. Met dit antwoordmodel leg je duidelijk uit wat een competentie is en wat je ermee kunt. STARR staat voor:

 • S van situatie: beschrijf de situatie waarin jouw competentie nodig was.
 • T van taak: welke taak of rol had jij in deze situatie?
 • A van actie: wat heb je gedaan om de situatie op te lossen?
 • R van resultaat: wat was het resultaat van jouw actie?
 • R van reflectie: als je erop terug kijkt, wat had je dan beter of anders kunnen doen?

Zorg ervoor dat je duidelijke voorbeelden uit je eigen leven gebruikt. Daarin kun je best creatief zijn. Als jij degene was die in de rust jouw hockeyteam wist te motiveren om alsnog te winnen. Is dat een goed voorbeeld van jouw competentie: motiveren en leiderschap. Vermijd natuurlijk wel dat vrijgezellenfeest of die “ene keer” in de kroeg.

Hobby’s & interesses

Dit gedeelte komt niet altijd aan bod en wordt soms samengevoegd met de introductie of voorstelronde. In andere gevallen kan het zomaar zijn dat je een uur over jouw hobby aan het praten bent. Daarom is het altijd goed om in ieder geval een hobby en interesse paraat te hebben. Zorg dat je er ook wat leuks over te vertellen hebt. 

Sommige mensen zijn erg voorzichtig met hun hobby’s vermelden. Maar het staat je natuurlijk vrij om jouw (vreemde) hobby’s gewoon te vermelden. Het gaat erom dat het wel echt hobby’s en interesses zijn. Het is ook dat je jouw hobby kunt kwantificeren. Is er iets waaruit blijkt dat je jouw hobby serieus neemt of ook echt jouw hobby is.

Wat je moet vermijden, is hobby’s vermelden puur om het hobby’s vermelden. Als je niet echt van koken houdt, zet het er dan niet op. Als degene tegenover jou namelijk een amateurchef is die graag wil weten hoe jij altijd die rendang maakt, heb je een probleem. Maar als jij de Indische rijsttafel van jouw oma perfect op tafel zet, is dat een prachtige hobby.

De afronding

De tijd wordt meestal scherp in de gaten gehouden tijdens het assessment interview. Dus als die in beeld komt zal de gespreksleider het interview gaan afronden. In deze fase sluit je netjes het interview af. Bedank iedereen voor hun tijd en stel eventueel nog een laatste vraag.

Tips voor het assessmentgesprek

Hieronder vind je onze belangrijkste tips voor het assessment interview:

 • Wees altijd eerlijk tijdens het gesprek. Als je iets liever niet bespreekt, geef dat dan aan in plaats van erover te liegen.
 • Een assessment interview is geen eenrichtingsverkeer. Stel vragen, luister naar de antwoorden en ga daar op door. 
 • Als je iets niet begrijpt, vraag dan wat er precies bedoeld wordt. Dat kan voor een onduidelijke vraag zijn maar ook voor een term die je niet kent.
 • Als je op locatie bent, zorg dat je dan jouw gesprekspartners alle twee aankijkt. Degene die dus een vraag stelt.
 • Als je een online assessment interview hebt, zorg dat je dan naar het scherm kijkt. Test vooraf wat ongeveer de juiste plek is waar je naar moet kijken. Plak daar eventueel een post-it op. 
 • Zorg dat je tijdens een online gesprek niet gaat typen of andere storende geluiden maakt.
 • Maak jouw vorige werkgevers en collega’s niet zwart.
 • Als het over je zwakke punten gaat, weet er dan een aantal te noemen. Geef aan dat je je ervan bewust bent en hoe je dit eventueel kunt ontwikkelen.
 • Blijf jezelf. Ga geen grapjes maken als je dat normaal gesproken nooit doet.
 • Word niet boos. Soms worden botte vragen gesteld om te kijken hoe je daarop reageert. 
 • Als je iets goed hebt gedaan, mag je daar trots op zijn. Zwak het dan niet af.
 • Als je geen antwoord hebt, geef dat dan aan. Stel voor om er later op terug te komen.
 • Lees en bekijk alles wat je kunt over het bedrijf waar je solliciteert.
 • Probeer uit te zoeken welke normen en waarden belangrijk zijn voor het bedrijf waar je wilt werken.
 • Ken je al mensen bij het bedrijf waar je wilt werken? Vraag ze dan om tips voor het interview.
 • Gebruik concrete voorbeelden uit het recente verleden. Begin niet over jouw bijbaantje toen je 14 was.
 • Laat mensen uitpraten en onderbreek ze niet.
 • Maak eventueel notities. Vraag van tevoren of het gepast is.
 • Het is een gesprek. Ga dus niet gesloten antwoorden geven waarmee de ander niks kan.

Veelgestelde vragen

Een assessmentgesprek is onderdeel van de assessment center methode. Dit gesprek of interview vindt plaats nadat je de capaciteitentest en persoonlijkheidstest hebt gemaakt. 

Het gesprek wordt meestal gevoerd door een psycholoog of enkele medewerkers. In dit gesprek ga je diep in op jouw motivatie, competenties en ambitie om in een bepaalde functie en organisatie te werken.

Meestal duurt het interview zo’n 45 tot 60 minuten. Vraag van tevoren hoe lang het duurt zodat je genoeg tijd reserveert voor het gesprek.

In de meeste gevallen zit je tegenover 2 mensen die het interview afnemen. Dat kunnen junior of senior medewerkers zijn. Maar ook hr-medewerkers, managers of een directeur of partner.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.