Cijferreeksen uitleg
Als je een assessment moet maken, is een cijferreeks vaak onderdeel van jouw test. Op deze pagina leggen we uit wat een cijferreeks is, waarom je die moet maken en hoe je je kunt voorbereiden.
Wat is een cijferreeks?
Een cijferreeks is een serie getallen, achter elkaar, waarbij jij het laatste getal in de reeks moet bepalen. Om dit getal te bepalen, moet je meestal eenvoudige berekeningen uitvoeren. Je moet ook logisch nadenken welke stappen nodig zijn om tot het beste antwoord te komen.
Een cijferreeks ziet er dus als volgt uit:
Je ziet een aantal getallen staan, van 1 t/m 7, en een vraagteken. Welk getal moet er op de plek van het vraagteken komen te staan? Dat moet natuurlijk 8 zijn. Op het assessment krijg je vrijwel altijd een aantal antwoordopties. Daardoor heb je een kader voor je antwoorden. Dat maakt het ook makkelijker om het antwoord te vinden. Je kunt namelijk antwoorden uitsluiten.
Hieronder geven we een aantal veelvoorkomende variaties van de cijferreeks.
Cijferreeks met twee antwoorden
In sommige specifieke gevallen moet je twee antwoorden geven. Dit kom je vooral tegen bij de Q1000. Die is oorspronkelijk ontwikkeld door Eelloo en wordt tegenwoordig door meer bedrijven gebruikt. Dat ziet er als volgt uit:
Het antwoord is nu dus 7 en 8. Je merkt dat dit al snel een stuk moeilijker wordt omdat je de volledige reeks moet begrijpen om twee antwoorden te vinden. Ook wordt de kans op gokken een stuk kleiner.
Cijferreeks met het middelste antwoord
Je komt ook weleens de situatie tegen dat je het middelste antwoord moet geven. Dit zie je eigenlijk vooral bij de Connector Ability Test terug. Deze is oorspronkelijk ontwikkeld door PiCompany maar wordt ook weleens door GITP gebruikt. Dat ziet er als volgt uit:
Het antwoord moet nu 4 zijn. De bovenstaande voorbeelden zijn vrij eenvoudig. Deze zijn ook alleen bedoeld om te laten zien wat je kan tegenkomen bij cijferreeksen. Als je cijferreeksen wilt oefenen, hebben we daar verschillende gratis quizzen voor en een betaald oefenpakket.
Waarom is er verschil tussen cijferreeksen?
In Nederland (en daarbuiten) worden assessments ontwikkeld door zogeheten assessmentbureaus. Elk bureau wil een test ontwikkelen die het beste inschat of een kandidaat geschikt is voor een functie of een opleiding.
Daardoor ontstaat ook het verschil. Elke test is onafhankelijk ontwikkeld en gevalideerd. Door een rits aan keuzes zien de assessments er dus tussen die bureaus compleet verschillende uit.
Welke rekenvaardigheden moet je beheersen voor cijferreeksen
Zoals aangegeven is er veel verschil is de cijferreeksen testen. Maar je moet in ieder geval het volgende beheersen om aan een cijferreeksen test te beginnen:
- Hoofdrekenen
- Optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen
Daarnaast word je regelmatig op andere vaardigheden getoetst, denk aan:
- Breuken
- Machten
- Fibonacci reeks
Waarom worden cijferreeksen gevraagd?
Potentiële werkgevers en opleidingen willen weten hoe goed verschillende vaardigheden zijn van kandidaten. Daarvoor kijken ze naar abstracte, numerieke en verbale vaardigheden. Cijferreeksen toetsen hoe goed jouw numerieke vaardigheden zijn. Uit het verleden is gebleken dat mensen met een goede carrière ook een goed assessment hebben gemaakt.
Let op: Dat is een correlatie, geen causaal verband. Dus als je een keer een slechte test maakt, betekent dat niet dat je geen goede carrière gaat hebben.
Wil jij cijferreeksen oefenen?
Op onze pagina over Cijferreeksen Oefenen vind je vier gratis quizzen die je kan maken. Daarnaast kan je aan de slag met ons Cijferreeksen oefenpakket met ruim 600 vragen over cijferreeksen inclusief uitleg en antwoorden.
Meer weten over cijferreeksen?
Neem eens een kijkje bij: