Hoe vergroot je je emotionele intelligentie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Loop je vast in je werk en komt dat niet door je IQ? Of heb je een EQ-test gedaan en valt de uitslag tegen? Misschien moet je dan aan de slag om je emotionele intelligentie te vergroten. Maar hoe doe je dat?

Wat zijn ook alweer IQ en EQ?

Hoe zat het ook al weer met IQ en EQ? IQ staat voor intelligentiequotiënt. Hiermee wordt weergegeven hoe slim je bent ten opzichte van andere mensen. Zeventig procent van de bevolking heeft een IQ tussen de 85 en 115. Heb je een hogere score, dan ben je intelligenter dan gemiddeld. Heb je een lagere score dan ben je minder intelligent. Als je een score van 130 of hoger hebt, word je hoogbegaafd genoemd. Dit geldt voor 2% van de bevolking.

Een jaartje of vijfentwintig geleden is de term EQ geïntroduceerd. EQ staat voor emotioneel quotiënt; dit is de maat voor hoe emotioneel intelligent je bent. Anders dan je IQ wordt je EQ niet weergegeven in een getal.

Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is je vermogen om op sociaal vlak goed te functioneren. Volgens de Amerikaanse psycholoog en schrijver Daniel Goleman die het begrip ‘emotionele intelligentie’ brede bekendheid gaf, hangt dit samen met vijf eigenschappen. Je moet zelfkennis hebben, optimistisch zijn, kunnen afzien, empathisch zijn en goede sociale vaardigheden hebben.

Je emotionele intelligentie zou in grote mate bepalen hoe succesvol je in een bepaalde functie bent. Vroeger werd aangenomen dat vooral je ‘normale’ intelligentie een rol speelt in je succes, tegenwoordig wordt er van uitgegaan dat ook je persoonlijkheid van groot belang is. Als je emotioneel intelligent bent, zou je zelfverzekerd zijn, doelmatig werken, je gemakkelijk aanpassen, je emoties onder controle hebben, goed kunnen luisteren en communiceren en snel herstellen van een stressvolle situatie.

Aangeboren of aangeleerd?

De geleerden zijn het er niet helemaal over eens of je emotionele intelligentie bij je geboorte al meekrijgt of dat het het resultaat is van culturele en sociaaleconomische factoren en je opvoeding. Onderzoek heeft in ieder geval uitgewezen dat je emotionele intelligentie toeneemt als je ouder wordt. Dat betekent dat je het kunt ontwikkelen! Dus heb jij het gevoel dat je emotionele intelligentie wel wat groter mag zijn, dan kun je er zelf mee aan de slag. Eventueel kun je eerst een EQ-test doen om te zien hoe je op EQ scoort en welke eigenschappen je volgens die test verder zou moeten ontwikkelen.

Hoe doe je dat dan, je emotionele intelligentie vergroten?

Er bestaan kant-en-klare cursussen voor het vergroten van je emotionele intelligentie. Maar als dat niet is wat je wilt, of als je je alleen op bepaalde vlakken verder wilt ontwikkelen, dan kun je ook zelf aan de gang. Lees onderstaande zes tips en kijk wat je hiervan kan toepassen. Wedden dat je zo langzaam maar zeker je emotionele intelligentie kan vergroten?

Tip 1: Leer jezelf kennen

Misschien lijkt dit een wat vreemde tip. Je weet toch al lang wie je bent? Toch kan het geen kwaad om daar eens wat meer bij stil te staan. Weet van jezelf hoe je reageert in bepaalde situaties. Onderzoek wat je leuk vindt om te doen, waar je energie van krijgt, en wat je absoluut níet leuk vindt om te doen. Het kan helpen om een dagboek bij te houden. Noteer daar niet alleen in wat je hebt gedaan, maar ook hoe je je voelde. Analyseer de dag en schrijf op wat je hebt geleerd en wat je goed vond gaan en wat niet.

Tip 2: Probeer je emoties te reguleren

Ben jij zo iemand die heel basic reageert en zonder na te denken er uitgooit wat hij op zijn hart heeft? Dat lucht misschien lekker wel op, maar het is niet altijd emotioneel intelligent. Probeer eerst na te denken en de situatie te analyseren voordat je wat gaat zeggen. Reageer zeker niet gelijk als je kwaad bent. Je gaat dan misschien dingen roepen waar je later spijt van krijgt.

Het kan ook zijn dat jij juist je emoties zo veel mogelijk wegstopt. Zodra er iets gebeurt waar je je niet prettig bij voelt, zoek je afleiding en denk je er zo min mogelijk aan. Probeer dan te analyseren wat je je voelt en hoe jij daar op reageert. Door dat iedere keer te doen, leer je jouw gedragspatronen herkennen en kun je die misschien ook veranderen.

Tip 3: Vraag aan anderen hoe die over jou denken

Dit kan best spannend zijn: vragen wat anderen nu echt van je vinden. Je hebt niets aan een beleefd antwoord, dat ze je helemaal geweldig vinden, als dat niet de absolute waarheid is. Beter kunnen ze vertellen wat ze irritant aan je vinden of wat je bij je missen. Misschien vind jij dat je goed kan luisteren, maar vinden anderen juist dat jij altijd aan het woord bent. Of vinden ze je intimiderend of vinden ze dat je altijd je zin door drijft. Vraag ook specifiek naar bepaalde situaties, bijvoorbeeld hoe jij met een conflict bent omgegaan. Vonden anderen dat je dat goed deed of zien ze nog wel wat verbeterpunten? Beschouw deze feedback als waardevol en probeer er bij een vergelijkbare situatie aan te denken.

Tip 4: Verdiep je in de emoties van anderen

Als je je eigen emoties een beetje onder controle hebt, kun je je ook beter verdiepen in de emoties van een ander. Kijk wat er gebeurt met de ander in een bepaalde situatie of vraag gewoon aan iemand hoe hij zich voelt. Probeer je te verplaatsen in een ander, dan kan je misschien ook zijn gedrag verklaren en hem helpen. Zo kom je er misschien achter dat die collega die altijd loopt te mopperen helemaal niet met die nieuwe werkwijze uit de voeten kan. Een volgende stap kan dan zijn om empathie te tonen en je relatie met die ander te verbeteren én die ander een stapje verder te helpen.

Tip 5: Leer luisteren naar anderen

Natuurlijk wil je graag je eigen verhaal kwijt als je met iemand in gesprek bent, maar probeer ook eens om eerst naar die ander te luisteren. En luister dan ook echt! Als je niet zo goed begrijpt wat die ander bedoelt, is een goede methode om in je eigen woorden te herhalen wat je denkt dat hij bedoelt. Wel even checken natuurlijk of het klopt wat je denkt. Maak tijdens het gesprek oogcontact en knik regelmatig. Leef je in in je gesprekspartner en veroordeel niet gelijk zijn emoties of gedrag. Geef zo veel mogelijk positieve feedback op wat die ander te vertellen heeft.

Tip 6: Leer beter communiceren

Kijk ook eens kritisch naar de manier waarop je zelf communiceert. Ga jij er van uit dat iedereen wel begrijpt waar je mee bezig bent of vertel je dat ook? En leg je ook uit waarom je aan iemand vraagt of hij iets voor je wilt doen? Geef mensen altijd even de tijd om te reageren als je iets zegt en controleer eventueel of ze ook begrepen hebben wat je bedoelt. Weid niet te veel uit over een onderwerp waar de ander niets mee hoeft, maar vertel kort en bondig waar het om gaat. Let ook op je non-verbale communicatie en praat niet te snel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!