Sollicitatievraag: Wat was de lastigste uitdaging die je ooit bent tegengekomen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Een sollicitatiegesprek begint meestal met wat inleidende vragen die je met gemak kunt beantwoorden. Daarna willen je gesprekspartners je echter wat beter leren kennen en komen de moeilijkere vragen op tafel. ‘Wat was de lastigste uitdaging die je ooit bent tegengekomen’ bijvoorbeeld. Wat kun je daar het beste op antwoorden?

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Jouw antwoord op deze vraag geeft jouw toekomstige werkgever veel inzicht in wat hij van jou kan verwachten. Je geeft hiermee zelf aan wat je moeilijk vindt en hoe je met moeilijkheden omgaat die op je pad komen. Jij kunt met je antwoord laten zien hoe je met druk omgaat, of je snel opgeeft of juist een doorzetter bent en wat je leermomenten waren. Je kunt dus naar aanleiding van deze vraag heel goed laten zien dat jij over de juiste competenties beschikt om de functie waarop je solliciteert succesvol te vervullen.

Wat moet je niet antwoorden?

Het help niet altijd om helemaal eerlijk te zijn. Jouw grootste uitdaging is misschien wel geweest dat je je hebt ontworsteld aan een depressie of dat je ondanks dat je iedere dag gepest werd toch de middelbare school hebt afgemaakt. Je hebt daar misschien heel veel van geleerd, maar een werkgever zit in eerste instantie niet op dit soort verhalen te verwachten. Ook ruzies met familieleden of conflicten met een leidinggevende of een collega horen niet in je antwoord op deze vraag thuis. Je kunt ook maar beter niet beginnen over uitdagingen die je niet tot een goed einde hebt gebracht. Je zit daar tenslotte om je geschiktheid voor de functie te bewijzen en niet om het over je fouten uit het verleden te hebben.

Wat is wel een goed antwoord?

Het beste kun je een voorbeeld uit je huidige of een vorige baan nemen die werkgerelateerd is. Het is helemaal mooi als je een situatie kunt verzinnen die direct betrekking heeft op de eisen van je nieuwe functie of bedrijfsdoelen van je potentiële werkgever. Als je nog niet zo veel werkervaring hebt en je echt geen voorbeeld te binnen schiet, dan kun je kijken naar prestaties die je tijdens je opleiding of stage hebt geleverd. Er was vast wel een keer een opdracht of project waarbij je eerst met je handen in het haar zat, maar die je toch tot een goed einde gebracht hebt.

STAR-methode

Vertel wat het probleem was, hoe jij het hebt aangepakt en wat het resultaat was. Je kunt hiervoor de STAR-methode gebruiken. STAR is een acroniem voor Situatie – Taak – Actie – Resultaat. Als je gewend bent om met deze methode te werken en je verhaal opbouwt aan de hand van deze vier punten, heb je een gestructureerd verhaal en loop je minder kans om de essentiële onderdelen vergeten te vertellen.

Leerpunten benoemen in plaats van fouten

Sta niet te lang stil bij de fouten die je hebt gemaakt in de beschreven situatie, maar benoem wat je er van geleerd hebt en, nog beter, hoe je hier anderen en het bedrijf mee hebt kunnen helpen. Zorg er wel voor dat je verhaal kort en bondig blijft. Als je gesprekspartners geïnteresseerd zijn in allerlei details, dan zullen ze daar wel naar vragen. Beperk je in eerste instantie tot de hoofdlijnen, zodat het niet een langdradig verhaal wordt dat niemand echt interesseert.

Voorbeeld

Welk voorbeeld jij kunt noemen, hangt natuurlijk helemaal van jouw werkervaring af. Ter inspiratie een voorbeeld van iemand van wie een belangrijke klant naar de concurrentie over wilde stappen. Deze persoon zal in zijn antwoord moeten benadrukken dat hij er alles aan gedaan heeft om te voorkomen dat die klant daadwerkelijk overstapte. Hij is in gesprek gegaan met de klant, heeft veel tijd besteed aan het behandelen van de klachten, overleg met collega’s en het verbeteren van de service waardoor het voor de klant interessant werd om toch te blijven. Als leerpunt kan hij noemen dat hierdoor voor hem duidelijk is geworden hoe belangrijk de klantenservice en het relatiebeheer is. Door een aantal wijzigingen door te voeren in de service werd beter aangesloten op de behoeften van de klanten.

Antwoord thuis voorbereiden

Dit is een sollicitatievraag die redelijk vaak gesteld wordt. Als je het lastig vindt om ter plekke een goed antwoord te verzinnen, dan doe je er goed aan om dit antwoord thuis voor te bereiden. Als deze vraag dan niet in dit sollicitatiegesprek wordt gesteld, dan heb je er misschien een volgende keer iets aan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Wat is de G-factor

Wat maakt dat jij zo intelligent bent als je bent? Is daar de zogenaamde G-factor verantwoordelijk voor of spelen er meer factoren hierbij een rol?

Lees verder »

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!