Sollicitatievraag: hoe heb je van ons gehoord

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag ‘Hoe heb je van ons gehoord?’ krijgt, kun je meestal gewoon eerlijk antwoord geven. Maar je kunt deze vraag ook aangrijpen om jezelf nog wat beter te profileren. Wat kun je het beste op deze vraag antwoorden?

Waarom wordt deze vraag gesteld?

Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag, moet je je er even in verdiepen waarom die vraag überhaupt gesteld wordt. Aan de ene kant zal het bedrijf werkelijk willen weten hoe hun sollicitanten een vacature onder ogen krijgen. Het is voor de HR-afdeling interessant om te weten op welke manier ze het beste personeel kunnen werven. Aan de andere kant willen ze graag weten wat voor persoon jij bent en hoe gericht je op deze functie hebt gesolliciteerd. Wil je bewust bij dit bedrijf werken of is het maar toeval dat je deze vacature tegenkwam?

Wat moet je niet antwoorden?

Geef geen antwoord waaruit blijkt dat je maar wat doet en dat het een toevalstreffer is dat je juist hier op sollicitatiegesprek mag komen. Dus zeg niet dat je op alle banen solliciteert die je tegenkomt en dat het je niet uitmaakt wát voor baan je vindt áls je maar een baan vindt. Een werkgever neemt liever iemand aan die heel gemotiveerd is voor juist deze functie.

Als je diep moet nadenken waar je de vacature ook al weer bent tegengekomen, maakt dat ook geen goede indruk. En ook niet zeggen dat je vader alle vacaturesites voor je napluist en zei dat je hierop moest schrijven.

Wat is wel een goed antwoord?

Veel vacatures worden door sollicitanten op internet gevonden. Er is dus niets mis mee om dit als antwoord te geven. Maar……. verbind er wel wat meer aan. Dus, je zag de vacature op een of andere vacaturesite waarop je gericht naar een bepaald soort functie of bedrijf zocht. Toen je deze vacature zag, was je aandacht gelijk getrokken. Je hebt de website van het bedrijf grondig bestudeert en eventueel ook met vrienden of bekenden gesproken die in hetzelfde vakgebied werkzaam zijn. Wat je las en hoorde, vond je zo interessant, dat je besloot om te solliciteren.

Ook LinkedIn is een goede bron om te noemen. Dat je actief bent op LinkedIn, geeft aan dat je je serieus bezighoudt met je netwerk. Als je LinkedIn noemt, moet je er wel zeker van zijn dat de vacature daar op verschenen is.

Andere goede antwoorden

Er zijn natuurlijk meer goede antwoorden mogelijk op deze vraag. Dat je door iemand getipt bent dat er een vacature bij dit bedrijf was bijvoorbeeld. En dat hij of zij wist dat je heel graag een dergelijke functie zou vervullen of zelfs vond dat de functieomschrijving jou op het lijf was geschreven. Het is helemaal mooi als degene die jou getipt heeft zelf bij het bedrijf werkt. Heb je gelijk een interne referentie.

Je kunt ook zeggen dat je al langer bij dit bedrijf wilde werken en dat je een gerichte zoekfunctie had ingeschakeld bij een vacaturesite. Of dat je de vacatures op de website van het bedrijf al langere tijd in de gaten houdt, omdat het werken bij dit bedrijf je grote droom is.

Kortom: er zijn vele goede antwoorden mogelijk. Je moet in ieder geval laten blijken dat juist bij dit bedrijf solliciteren een doelbewuste actie is en niet dat je net zo lief ergens anders zou werken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!