Hellotest favicon

Hoe maak ik een succesvolle sollicitatievideo

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Je ziet een leuke vacature en bent in gedachte al een sollicitatiebrief aan het formuleren. Maar dan zie je dat er ook een sollicitatievideo van je wordt verwacht. Word je hier enthousiast van, maar heb je dit nooit eerder gedaan? Of is het bijna een reden om af te haken? Hoe dan ook, alles kun je leren, ook het maken van een sollicitatievideo!

Stappenplan

Steeds meer bedrijven vragen om een videosollicitatie. Meestal is het de bedoeling dat je naast je motivatiebrief en cv een filmpje uploadt, waarin je jezelf presenteert en vertelt waarom jij zo geschikt bent voor deze baan. Als je geen ervaring met video hebt of liever niet in de spotlights staat, kan dit best lastig zijn. Gebruik dan ons stappenplan om tot een succesvolle sollicitatievideo te komen.

Stap 1: Maak een plan

Bedenk goed wat je wilt gaan filmen, dus maak een plan. Dit hoeft geen compleet script te zijn waarin je je verhaal letter voor letter hebt uitgeschreven, maar zet wel even de opbouw van je filmpje op papier. Wat wil je vertellen en in welke volgorde? Wil je jezelf filmen terwijl je aan tafel je verhaal houdt of wil je bijvoorbeeld ook buiten opnamen maken? Ga je alles zelf filmen of kan iemand je daarbij helpen? Wil je ook teksten in beeld of praat je alleen? Heb je niet zo veel inspiratie? Kijk dan op YouTube voor voorbeelden.

Stap 2: Zorg voor de juiste apparatuur

Bepaal waarmee je gaat filmen. Je laptop, tablet, mobieltje? Of misschien is er nog wel een ‘ouderwetse’ videocamera in huis. Er zal niet van je verwacht worden dat je met professionele apparatuur filmt, maar enige kwaliteit is wel wenselijk. Heb je meer mogelijkheden, probeer ze dan allemaal even uit en kijk wat het beste resultaat geeft. Als je jezelf zittend achter een tafel wilt filmen, gaat dat misschien het beste met je laptop. Als je buiten opnamen wilt maken, is je laptop juist weer niet zo handig. Let op het beeld, maar ook op het geluid. Komt dat goed over of heb je een microfoon nodig? Bedenk ook of je het filmpje er in één goed op wilt hebben staan of dat je het wilt bewerken. In dat laatste geval heb je een bewerkingsprogramma nodig. Controleer of dat bewerkingsprogramma geschikt is voor jouw filmpje.

Stap 3: Maak een proefopname

Voordat je ‘in het echt’ gaat filmen, kun je eerst een proefopname maken waarin je verschillende dingen uitprobeert. Waar kun je je mobieltje het beste neerleggen voor een optimaal beeld? En als je recht voor je laptop gaat zitten, hoe kom je dan over? Misschien moet je wat boeken onder je laptop leggen om recht in de camera te kunnen kijken. En welke kleding staat het beste? Zorg voor een goede achtergrond en stem daar je kleding ook op af. Ga in ieder niet voor een raam zitten, waardoor je een tegenlichtopname krijgt en van jou alleen je silhouet te zien is.

Stap 4: Zorg voor rust

Als je dan zo ver bent om echt te gaan filmen, zorg dan als je binnen filmt voor rust. Sluit ramen en deuren om omgevingsgeluiden zo veel mogelijk buiten te houden. Sluit de huisdieren ergens op en zorg er voor dat je kinderen niet binnen kunnen komen stormen. Zet je mobiel op stil, haal de stekker uit de vaste telefoon, kortom doe er alles aan om te voorkomen dat je tijdens het filmen gestoord wordt. Als je (ook) buiten filmt, houd dan rekening met de omgeving. Bij een drukke weg is tijdens de avondspits filmen misschien niet zo handig, dan kun je beter op zondagochtend wat eerder je bed uitkomen.

Stap 5: Maak een filmpje van anderhalve minuut

Begin met filmen en presenteer jezelf. Kijk recht in de camera en kijk vrolijk. De eerste indruk is heel belangrijk. Vertel je verhaal en let op je lichaamstaal. Zorg dat je enthousiasme uitstraalt. Sta of zit rechtop en benadruk eventueel wat je zegt met gebaren. Kijk niet weg en zit niet ergens aan te friemelen. Probeer je te gedragen alsof je ‘live’ met iemand zit te praten. Wees jezelf! Wijd niet eindeloos uit over een bepaald onderwerp. Een filmpje van anderhalve minuut is lang genoeg.

Stap 6: Doe het over als je niet tevreden bent

Denk niet dat alles er in een keer goed op hoeft te staan. Dat is bij professionele filmers ook niet het geval. Ben je niet tevreden? Doe het gewoon over. En nog een keer, en nog een keer…… Pas als je vindt dat je het maximaal haalbare resultaat hebt bereikt, stop je met filmen.

Stap 7: Bewerk het filmpje

Als alles er na het filmen goed op staat, is deze laatste stap niet nodig. Maar wil je iets er uit knippen of juist tussen zetten of muziek toevoegen, dan kun je het filmpje bewerken met een bewerkingsprogramma. Heb je hier geen ervaring mee, bekijk dan eerst een tutorial of roep de hulp van iemand anders in.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Niels Poelsma

Niels Poelsma

Niels is als mede eigenaar en oprichter van Hellotest elke dag bezig met assessments. Hij is eindverantwoordelijk voor de numerieke onderdelen zoals rekenvaardigheden, cijferreeksen en algebra. Daarnaast houdt Niels zich bezig met het ontwikkelen van de website en de online marketing.

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Wat is de G-factor

Wat maakt dat jij zo intelligent bent als je bent? Is daar de zogenaamde G-factor verantwoordelijk voor of spelen er meer factoren hierbij een rol?

Lees verder »

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Capaciteitentest oefenen in 4 eenvoudige stappen

Uitnodiging

Bekijk de uitnodiging van jouw werkgever of opleiding. Daarin staat welke test je moet maken.

1

Overzicht

Staat in jouw uitnodiging niet wie de test maakt? Kijk dan in ons overzicht welke ontwikkelaar hoort bij jouw uitnodiging.

2

Catalogus

Zoek in onze catalogus op jouw test of testontwikkelaar. Dan krijg je vanzelf het juiste oefenpakket te zien.

3

Aan de slag

Binnen 5 minuten ga je aan de slag met het juiste oefenpakket! Zorg dat je alle oefeningen maakt.

4

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je krijgt de testontwikkelaars te zien die bij jouw zoekopdracht horen.