De Big Five persoonlijkheidstest welke eigenschap draagt bij aan een goede carrière?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Persoonlijkheid, intelligentie en opleiding bepalen voor het grootste deel hoe mensen zich op de werkvloer voelen. Niet elke persoonlijkheid kan namelijk aarden in elke bedrijfscultuur of functie. Het liefst wil je als bedrijf tot een zo goed mogelijke match te komen. Daarom laten veel bedrijven hun sollicitanten de Big Five persoonlijkheidstest afnemen. Er is geen goed of fout bij deze test. De test laat vooral zien over welke eigenschappen je beschikt. Deze pagina legt uit wat de Big Five is én hoe je je voordeel uit de test kunt halen.

Wat is de Big Five test?

De Big Five persoonlijkheidstest wordt ingezet door recruiters van bedrijven. Hiermee willen ze achter de persoonlijkheid van de sollicitant komen. De test toetst je persoonlijkheid aan de hand van vijf hoofddimensies:

  1. extraversie,
  2. zorgvuldigheid,
  3. emotionele stabiliteit,
  4. vriendelijkheid,
  5. ervaringen.

Een belangrijk kenmerk van de Big Five is dat de scores op de karaktertrekken niet het ene of het andere uiterste representeren. Zo ben je bijvoorbeeld niet óf extravert óf introvert. De meeste mensen scoren er tussenin. De combinatie van alle persoonlijkheidseigenschappen levert eindeloos verschillende persoonlijkheden op.

Hoe vul je de test in?

Je moet niet te lang nadenken tijdens het invullen van de test. Geef eerlijke en spontane antwoorden en ga bij twijfel terug naar je eerste ingeving. Na het afnemen van de digitale test volgt een gesprek waarbij recruiters bepaalde dimensies verder aftasten.

Je perfect voordoen is verleidelijk maar bijna onmogelijk. Zo zijn er namelijk vragen die nagaan hoe eerlijk je bent. Bij detectie van wenselijke antwoorden geeft dit vaak juist een negatief beeld.

Recruiters kunnen twee mogelijke testen bij je afnemen. De ene test is een test met vrije antwoordkeuze. Hierbij is het de bedoeling dat je een keuze maakt tussen ‘helemaal akkoord – akkoord – om het even – niet akkoord – helemaal niet akkoord’ (of anders verwoord). Pas hierbij goed op met een te eenzijdige (te frequente) keuze voor ‘om het even’. Met neutrale scores lijkt dit vaak te wijzen op een gebrek aan daadkracht, iets wat voor recruiters meestal wel heel belangrijk is.

De andere test is een test met ‘gedwongen’ antwoordkeuze. Bij deze test moet je een kiezen tussen gegeven antwoorden. Ook als het antwoord niet helemaal bij jou aansluit. Zo zijn er bijvoorbeeld vier beweringen waarbij je er één moet kiezen die het minste bij jou past. Je moet hierbij een antwoord kiezen ook al passen ze geen van allen bij je.

Welke eigenschappen zijn belangrijk?

Bij het afnemen van een persoonlijkheidstest is eerlijkheid het belangrijkst. Een bedrijf zoekt iemand die bij de functie past en niet iemand die pretendeert bij de functie te passen. Toch zeggen je eigenschappen vaak wel wat over de kans op succes in een carrière. Veel mensen denken dat extraversie een belangrijke eigenschap is voor de werkprestaties. Denk jij dat emotionele stabiliteit daarna de meest logische eigenschap is? Dan heb je het toch fout.

De waarheid is dat meer dan 100 jaar psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat zorgvuldigheid de beste voorspeller is van beroepsprestaties. Daarbij kijkt men naar:

  • ordelijkheid,
  • prestatievermogen,
  • zelfdiscipline.

Recente cijfers

Nieuw onderzoek, binnenkort gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, biedt een diepgaand onderzoek naar waarom dit het geval is.

Een team van wetenschappers onder leiding van Michael Wilmot van de Universiteit van Toronto voerde een meta-analyse uit van 92 studies. Hierbij werd de relatie tussen zorgvuldigheid en verschillende beroepsvariabelen onderzocht (bijvoorbeeld bekwaamheid op het werk, uitstelgedrag, leiderschap en burn-out, om er maar een paar te noemen). Onderzoekers vonden op bijna alle variabelen sterke aanwijzingen dat zorgvuldigheid de werkprestaties in hoge mate voorspelt.

Zorgvuldigheid toepassen

Zorgvuldigheid beschrijft het vermogen van een persoon om zijn impulscontrole te reguleren en zich bezig te houden met doelgericht gedrag (Grohol, 2019). Het meet elementen zoals controle, geremdheid en volharding van gedrag.

Degenen die hoog scoren op zorgvuldigheid worden beschreven als georganiseerd, gedisciplineerd, detail-georiënteerd, bedachtzaam en voorzichtig. Zij hebben ook een goede impulscontrole. Hiermee voltooien ze taken makkelijk en bereiken ze daarmee hun doelen.

Degene die laag scoren op zorgvuldigheid kunnen worstelen met impulscontrole. Dit leidt tot problemen bij het voltooien van taken en het vervullen van doelen. Zij hebben de neiging meer ongeorganiseerd te zijn en hebben een hekel aan te veel structuur. Ze kunnen ook impulsief en onzorgvuldig gedrag vertonen.

Wees je dus goed bewust van hoe sterk je bent op het gebied van zorgvuldigheid en ga er mee aan de slag als je hier laag op scoort. Zo ben je interessanter voor potentiële werkgevers, maar ben je ook aan het werken aan een glansrijke carrière.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!