Sollicitatievraag: Waarom heb je voor deze opleiding gekozen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Natuurlijk wil je toekomstige werkgever graag weten waarom je voor een bepaalde richting hebt gekozen. Heb jij je passie gevolgd of wist je gewoon niet wat je moest kiezen en heb je toen maar wat gedaan? Wat kun je antwoorden als tijdens een sollicitatiegesprek de vraag ‘Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?’ wordt gesteld?

Waarom deze vraag?

Je vraagt je misschien af waarom deze vraag überhaupt wordt gesteld. Het gaat er toch zeker om dat je door je opleiding over de juiste kennis en vaardigheden beschikt? Het bedrijf waarbij jij komt te werken wil echter graag weten hoe jij tot bepaalde keuzes komt en in hoeverre je hart echt bij dit werk ligt. Het klopt dat dat niet voor elke functie van groot belang is, maar als je bijvoorbeeld iets in de zorg doet, is het wel belangrijk dat daar je passie ook echt ligt.

Wat moet je niet antwoorden?

Als er bij jou geen sprake was van een bewuste keuze, dan kun je dat maar beter niet benadrukken. Dus vertel niet dat je deze opleiding bent gaan volgen, omdat je beste vriend dat ook deed. Of dat deze opleiding zo lekker in de buurt was, zodat je niet op kamers hoefde. En ook dat je met je gekozen profiel of vakken verder niet zo veel keuze had, is niet zo’n goede motivatie.

Wat is wel een goed antwoord?

Als de opleiding werkelijk precies aansloot bij de interesses die je van jongs af aan al had, dan is dat natuurlijk een prima antwoord. Dus was je altijd al een computernerd, dan is informatica studeren een logische keuze. Of kwam je er op de middelbare school achter dat je de practicumlessen van scheikunde helemaal geweldig vond, dan is een studie biochemie gemakkelijk te verklaren.

Je kunt deze vraag dan aangrijpen om enthousiast op je passie in te gaan en te vertellen wat de opleiding je gebracht heeft.

En als de opleiding niet aansloot bij je interesses?

Helaas geldt niet voor iedereen dat de gekozen opleiding precies paste bij je passies. In dat geval zal je een wat globaler antwoord moeten geven. Je zult in ieder geval duidelijk moeten maken dat de studie een duidelijke keuze was en niet iets wat je overkomen is. Zeg bijvoorbeeld dat je je georiënteerd hebt in het beroepenveld en dat een bepaald beroep je erg interessant leek. Deze opleiding bood je de mogelijkheid om daarna dat beroep uit te oefenen. Of dat je op school economie het leukste vak vond en daarom bedrijfseconomie bent gaan studeren. Denk in ieder geval van te voren over je antwoord op deze vraag na. Grote kans dat hij gesteld wordt tijdens je sollicitatiegesprek!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!