Sollicitatievraag: Hoe ziet je droombaan eruit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je op zoek bent naar (ander) werk, dan zie je waarschijnlijk niet elke functie waar op je solliciteert als de ideale baan. Soms lijkt de ideale baan zelfs ver buiten je bereik te liggen. Als dan tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar jouw droombaan, wat antwoord je dan?

Droombaan gezocht

Misschien heb je er nooit over nagedacht wat jouw droombaan zou zijn. Je werkt om geld te verdienen en bent al lang bij dat dat werk een beetje aansluit op je studie. Of je bent net afgestudeerd en vraagt je af wie op de arbeidsmarkt om jou sta te springen. Elke willekeurige baan is voorlopig goed. Toch is het goed om te bedenken wat je werkelijk wilt. Als dat ‘als fotograaf op Hawaï werken’ is terwijl je een opleiding hebt gevolgd in de zorgsector, dan is dat misschien niet helemaal reëel. Maar als je kijkt naar je opleiding en mogelijkheden, wat zou dan voor jou de ideale baan zijn? Ook goed om al over nagedacht te hebben als er tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd wat je droombaan is.

Wat moet je niet antwoorden?

Als je niet naar een tijdelijke functie solliciteert, maar naar een vaste baan, dan moet je wel een beetje oppassen met wat je antwoordt. De baan waar op je solliciteert moet passen in je carrièreperspectief. Je kunt dus beter geen droombaan noemen die niet te rijmen valt met de functie die je gaat vervullen als je wordt aangenomen. Dus niet zeggen dat je er van droomt om hartchirurg te worden terwijl je solliciteert naar een functie van communicatiemedewerker.

Zeggen dat de functie waarop je solliciteert je droombaan is, is in de meeste gevallen ook niet heel geloofwaardig. Zeker als je nog aan het begin van je carrière staat, wordt er van je verwacht dat je toch nog wel door wilt groeien. Geef dit dus alleen als antwoord als het voor honderd procent waar is.

Wat is wel een goed antwoord?

Als je wilt dat je wordt aangenomen, dan kun je het beste een antwoord geven waarin je droombaan in de (eventueel verre) toekomst op een of andere manier aansluit op de functie waarvoor je het sollicitatiegesprek hebt. Uit je antwoord kan de recruiter afleiden hoe gemotiveerd je bent voor de functie. Als jouw passie (je droombaan) mijlenver bij de aangeboden baan vandaan ligt, zal je waarschijnlijk niet zo gemotiveerd zijn en snel op zoek gaan naar wat anders. Probeer dus je droombaan aan te laten sluiten bij de werkzaamheden of bij de branche waarin het bedrijf zich bevindt.

Hoe doe je dat?

Als je alles ter plekke moet verzinnen, kan het lastig zijn om een juist antwoord op deze vraag te geven. Beter is het om hier thuis al mee aan de slag te gaan. Schrijf op wat je leuk vindt in je huidige baan of in je studie. Waar word je echt blij van? Zijn dat bepaalde werkzaamheden, een bepaald onderwerp of is juist de bedrijfscultuur voor jou erg belangrijk? Kijk dan in de functieomschrijving wat de connectie is met wat je leuk vindt. Op basis hiervan formuleer je een antwoord. Het hoeft niet per se een bepaald beroep te zijn dat je noemt. Je kunt ook elementen noemen uit een bepaalde functie of een soort bedrijf waar je wilt werken. Zeg bijvoorbeeld dat in jouw droombaan in ieder geval het werken in een team erg belangrijk is en de ontwikkeling van nieuwe producten. Je kunt ook verwijzen naar je huidige of vorige baan en aangeven wat je daar leuk in vond. En vertellen dat je bepaalde vaardigheden die je daar voor nodig had verder wilt ontwikkelen waardoor je op termijn een bepaald soort functie kunt vervullen.

Wat je ook antwoordt, zorg er in ieder geval dat je enthousiast overkomt als je het hebt over je eigen toekomst.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!