Assessment Center

Het Assessment Center is een manier om de kwaliteiten en capaciteiten van kandidaten te toetsen. Vaak kom je nog de naam Assessment Center Methode tegen. Dat betekent hetzelfde. Het Assessment Center houdt in dat jij een assessment interview, capaciteitentest, persoonlijkheidstest en een rollenspel moet maken. 

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“Specifieke voorbereiding op alle soorten assessments,
alleen bij Hellotest.”

Wat is een Assessment Center?

Het Assessment Center is het hele systeem van opdrachten, interviews en rapportages die deel uitmaken van het assessment. Het is dus geen bedrijf maar een manier van toetsen en rapporteren. Het Assessment Center bestaat uit:

  • Interview met psycholoog
  • Rollenspel
  • Capaciteitentest
  • Persoonlijkheidstest
  • Rapportage

Het is ook wel de benaming voor het psychologisch onderzoek dat wordt aangevuld met praktijksimulaties (rollenspellen). Een psychologisch onderzoek zonder rollenspel is eigenlijk geen Assessment Center Methode. Of in het kort, eigenlijk geen assessment.

Interview

Het assessment begint meestal met een gesprek met een psycholoog. Deze psycholoog is getraind om zulke interviews af te nemen. Tijdens dit interview zullen verschillende zaken ter sprake komen zoals jouw interesses, drijfveren, competenties en jouw sterke en zwakke punten. Je gaat hierbij echt de diepte in.

Rollenspel

Het rollenspel is een veelvoorkomende versie van een praktijksimulatie. In een rollenspel krijg je een bepaalde opdracht mee. Jij bent bijvoorbeeld een manager en moet een slecht-nieuws-gesprek voeren met een werknemer. Of je moet juist een gesprek met een klant voeren. De medespelers kunnen acteurs of andere kandidaten zijn.

Capaciteitentest

In de capaciteitentest moet je verschillende abstracte, numerieke en verbale vragen beantwoorden. Deze test is eigenlijk een vorm van een IQ-test. Alleen krijg je geen IQ score. In plaats daarvan krijg je te horen of je geslaagd of niet geslaagd bent. Het is belangrijk dat je in de capaciteitentest de normgroep verslaat. Meestal betekent dat dat je bij de bovenste 50% scores moet horen.

Persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidstest gaat in op jouw motivatie, drijfveren en persoonlijkheid. Voor deze test kun je niet oefenen. Daarom is het belangrijk om de test zo eerlijk mogelijk in te vullen. Dan krijg je het beste resultaat. Voor een persoonlijkheidstest kan je niet slagen. Er zijn dus ook geen goede en foute antwoorden.

Rapportage

Bij het Assessment Center hoort een gedegen rapportage. In de rapportage vind je jouw uitslagen van de verschillende toetsen. Vaak wordt dit aangevuld met een interpretatie en soms ook met ontwikkelpunten. Als jouw Assessment Center door een NVP geallieerde organisatie wordt afgenomen, mag je altijd de rapportage inzien.

Veelgestelde vragen

De assessment center methode is de naam voor de huidige vorm waarin assessments worden afgenomen. Deze methode beoordeelt talenten en motivaties van kandidaten.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.