Meer lezen over assessments? Neem eens een kijkje op deze pagina’s:
Assessment, Assessment Oefenen, Assessment Center, Assessment Interview, Assessment in de sollicitatieprocedure, Assessment maken met faalangst, Assessmentrapport, Rechten tijdens het assessment, Assessmentdag, Assessment nabespreking, Online assessment, Ontwikkelassessment, Veelgemaakte fouten voorkomen.
Assessmentrapport
Meestal krijg je ongeveer een week na je assessment het rapport met de resultaten overhandigd of toegestuurd. Jij als kandidaat krijgt het rapport altijd als eerste te zien. Zonder je toestemming mag het niet naar de opdrachtgever van het assessment, meestal je (potentiële) werkgever, worden gestuurd.
Het assessmentrapport bevat zowel de resultaten van de verschillende testen die je hebt afgelegd als de aanbevelingen voor de opdrachtgever.
Capaciteitstesten
De resultaten van de capaciteitstesten staan meestal weergegeven in percentages of aantallen opgaven die goed zijn beantwoord. Hierbij staat gelijk per test aangegeven hoe je scoort ten opzichte van je referentiegroep (bijvoorbeeld mannen met een HBO-opleiding). Je kunt dus zien of je gemiddeld, lager of hoger scoort.
Persoonlijkheidstesten
Bij persoonlijkheidstesten wordt per eigenschap aangegeven hoe je je tussen de uitersten bevindt. Bij extraversie staat dan bijvoorbeeld helemaal links extravert en helemaal rechts introvert. Met een kruisje wordt dan aangegeven hoe je scoort. Ook hier kan weer het gemiddelde resultaat van de referentiegroep zijn weergegeven.
Competentietesten
Van competentietesten worden de uitslagen meestal als ‘goed’ of ‘slecht’ beoordeeld. Het gaat dan om competenties als loyaliteit, stressbestendigheid of ondernemerschap. Scoor je onvoldoende, dan staat het kruisje helemaal links. Scoor je zeer goed, dan komt het kruisje helemaal rechts te staan. Vaak wordt toegelicht wat deze resultaten precies inhouden.
Praktijksimulaties
Van praktijksimulaties zoals rollenspelen of case-interviews worden meestal de conclusies vermeld van de psycholoog die deze heeft begeleid. Er wordt bijvoorbeeld vermeld of je initiatief nam, de juiste conclusies trok of goed samenwerkte.
Overige punten
Afhankelijk van het doel van het assessment kunnen nog overige punten worden toegelicht. Er kan bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan competenties die de kandidaat verder moet ontwikkelen om zijn verdere loopbaan vorm te geven.
Nabespreking
Vaak vindt er een nabespreking van het assessment plaats. Dit kan ter plaatste bij het assessmentbureau zijn, maar het kan ook telefonisch gebeuren. De psycholoog die het assessment heeft afgenomen neemt dan de resultaten met je door en licht de conclusies toe. Je krijgt ook de gelegenheid om vragen te stellen. Gebruik deze gelegenheid ook! Vooral bij een case-interview of een rollenspel kan het zinvol zijn om door te vragen hoe de psycholoog tot zijn conclusies is gekomen. Zeker als je slechter beoordeeld wordt dan je had verwacht, kan het je inzicht in jezelf geven. En daar kan je een volgende keer dan je voordeel mee doen!
Niet eens met de conclusies?
Het kan natuurlijk zijn, dat je het totaal niet eens bent met de conclusies van het rapport. Misschien weet je van jezelf dat je analytisch vermogen veel groter is dan dat er uit deze test kwam. Of je vindt dat je in het rollenspel totaal verkeerd beoordeeld bent. Je kunt dit bij de nabespreking aangeven, maar dit zal waarschijnlijk niet leiden tot wijzigingen.
Een mogelijkheid is dan om geen toestemming te geven om het rapport door te sturen naar de opdrachtgever. Waarschijnlijk is de kans niet erg groot dat je dan de baan nog krijgt waar het assessment voor bedoeld was. Daarnaast zijn er nog een paar acties die je kunt ondernemen.
Brief sturen
Voordat je actie onderneemt, moet je je eerst heel goed afvragen of de conclusies in het rapport toch niet terecht zijn. Vraag eens aan mensen in je omgeving die je goed kennen, wat zij er van vinden. Misschien zit er toch een kern van waarheid in de conclusies.
Blijf je je benadeeld voelen, dan zou je aan de opdrachtgever van het assessment (je potentiële werkgever) een brief of mail kunnen sturen waarin je een en ander toelicht. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat uit een test is gekomen dat je bepaalde vaardigheden niet voldoende in huis hebt, maar dat in de praktijk is gebleken dat……
Klacht indienen
Daarnaast kun je in uiterste nood een klacht indienen tegen het assessmentbureau. Als het bureau is aangesloten bij het Nederlandse Instituut van Psychologen (NIP), dan kun je een klacht indienen bij het NIP. Op de website van het NIP kun je lezen hoe dat in zijn werk gaat.
Als het bureau niet aangesloten is bij het NIP, dan is het dat misschien wel bij een andere brancheorganisatie. Kijk dan op die website, wat je kunt doen.
In andere gevallen is het meestal mogelijk om een klacht in te dienen bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Het is wel verstandig om dan eerst juridisch advies in te winnen.
Voordat je een klacht indient, moet je je afvragen of het allemaal de moeite waard is. Misschien kun je je energie beter stoppen in een nieuwe sollicitatie en je bij een eventueel volgend assessment heel goed voorbereiden.