Algemene informatie – cijferreeksen oefenen

Cijferreeksen zijn voor veel mensen een echte uitdaging. In deze tekst staan een aantal praktische dingen die je kan doen om beter te worden in het maken van deze reeksen. Hieronder vind je een korte introductie over cijferreeksen.

Een cijferreeks bestaat uit opeenvolgende getallen, waarin een patroon te herkennen valt. Er zijn een flink aantal mogelijke manieren waarop zo’n reeks opgebouwd is. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er twee reeksen door elkaar lopen, dat er elke keer een vaste toename is, dat er een oplopende toename in zit, of dat er een herhalend patroon in zit.

Voorbeeld cijferreeksen oplossen

Twee reeksen door elkaar:

Cijferreeksen Oefenen

Patroon 1 omvat de oneven en doet +3.

Patroon 2 omvat de even getallen en doet +9.

Voorbeeld cijferreeksen oplossen

Vaste toename:

Cijferreeksen Oefenen

Elke keer +2.

Voorbeeld cijferreeksen oplossen

Oplopende toename:

Cijferreeksen-Oefenen-1

Afwisselend +2, +4, +6, +8.

Aanpak:

Het oefenen van cijferreeksen kan je opdelen in een aantal stappen. Zo is er een fase van voorbereiding, en het daadwerkelijke oefenen.

Voorbereiding om cijferreeksen te oefenen

Een goede voorbereiding op het oefenen is het maken van hoofdrekensommen. Zo poets je je rekenkunsten weer een beetje op, waardoor je uiteindelijk sneller en accurater werkt. Het is hierbij echt belangrijk dat je de opgaven zelf uitrekent en niets met de rekenmachine doet. Ga aan de slag met optellen, aftrekken, delen, en vermenigvuldigen. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt rekenen met breuken. Wanneer je voldoende sommen hebt gemaakt en de smaak echt weer te pakken hebt kan je aan de slag met de reeksen.

Het oefenen van Cijferreeksen zijn drie dingen van belang die leiden tot betere resultaten. Ten eerste is het belangrijk dat je creatief bent. Ook is het van belang dat je snel werkt. En als laatst moet je natuurlijk ook erg nauwkeurig werken.

Oefenen van creativiteit:

Creativiteit is belangrijk omdat er vaak meerdere manieren zijn om een stap te maken. Van 2 naar 4 kan je +2 doen, maar ook *2. Door actief te zoeken naar alternatieve oplossingen als deze, maak je de reeksen een stuk makkelijker. Mocht je twee opties hebben, schrijf dan beide mutaties op.

Snel werken

Als je jezelf echt wil leren om sneller te werken dan moet je de tijd bijhouden die je nodig hebt om opgaven te maken. Verwacht er niet te veel van in het begin, maar bij oefeningen met eenzelfde moeilijkheid kan je een verloop verwachten wat hierop lijkt: De eerste los je op in 1 minuut, de tiende in 50 seconden, en de honderdste in 30 seconden. Door de tijd bij te houden motiveer je jezelf om door te blijven gaan, je ziet immers resultaat.

Nauwkeurig werken

Als je nauwkeurig wil werken, moet je zorgen dat je fit en uitgerust bent, zodat je je optimaal kan concentreren. Werk volgens een vaste methode, en gebruik pen en papier om aantekeningen te maken. Door de mutaties op te schrijven als je er niet uit komt, voorkom je kleine foutjes in je redeneringen.

Uiteindelijk geldt: hoe meer reeksen je oplost, hoe makkelijker het herkennen van de patronen wordt.