De elevatorpitch: presenteer jezelf in een minuut

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je op zoek bent naar een baan, dan moet je jezelf goed kunnen presenteren. Dit kan van pas komen tijdens een sollicitatiegesprek, op een netwerkbijeenkomst of zelfs op een verjaardag. In het kort vertellen wie je bent en wat je wilt, dat doe je met de elevatorpitch.

Elevatorpitch

Het idee van een elevatorpitch is, dat je gedurende de tijd die je in een lift staat, pakweg een minuut, een verkooppraatje over jezelf kunt houden. Kort en bondig dus. Tegen de tijd dat de liftdeuren opengaan, weten je medepassagiers wat voor baan je zoekt. Maar ook waarom jij geschikt bent.

Wanneer kun je dit gebruiken?

Een goed voorbereide elevatorpitch kan op veel momenten van pas komen. Tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld na de openingsvraag ‘Kun je iets over jezelf vertellen?’. Of tijdens een netwerkbijeenkomst. De elevatorpitch kun je altijd gebruiken om jezelf kort te presenteren.

Opbouw elevatorpitch

Wat moet je in een elevatorpitch vertellen? Samengevat gaat het om wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt.

  • Eerst vertel je wie je bent en wat je nu doet.
  • Daarna vertel je wat je kunt en wat je gepresteerd hebt.
  • Tot slot geef je aan wat je wilt.

Eerst op papier

Maak de pitch eerst op papier. Als je bezig bent met schrijven, zal je merken dat het helemaal niet zo gemakkelijk is. Schrijf alles op wat in je opkomt en ga dan aan de tekst schaven. Wat zijn je sterke punten en waar ben je trots op? Welke eigenschappen en vaardigheden wil je noemen? Bedenk ook een pakkende openingszin.

Invuloefening

Niet iedereen is een goede speechschrijver die de ene wervelende zin na de andere verzint. Heb je geen inspiratie? Beschouw het dan als een invuloefening. Bouw de pitch als volgt punt voor punt op:

Ik ben ………………… en heb ………………… gestudeerd.

Ik werk nu bij ………………… als …………………

Ik heb ervaring met ………………… en ben goed in …………………

Een voorbeeld hiervan is …………………

Ik zoek werk als/bij …………………

Daarbij vind ik het belangrijk dat …………………

Afsluiting pitch

Ook de afsluiting van de pitch is belangrijk. Een goede afsluiting kan zijn om met een vraag te eindigen. Je kunt bijvoorbeeld om de contactgegevens van je gesprekspartner vragen of verzoeken om een afspraak. Tijdens een sollicitatiegesprek is dit niet nodig. Daar volgt de volgende vraag meestal vanzelf.

Hardop oefenen

Is de pitch naar je zin? Oefen hem dan hardop. Soms merk je dat de tekst toch niet helemaal goed loopt. Dan zal je hem nog moeten aanpassen. Leer de tekst uit je hoofd. Maar raffel hem tijdens het uitspreken nooit af. Spreek luid en duidelijk. Ben je zelf tevreden? Zoek dan publiek en vraag om commentaar.

Tips voor de elevatorpitch

Tot slot nog enkele tips voor de elevatorpitch:

  • Let goed op je formuleringen in de pitch. Kom niet te aarzelend over. Zeg dus niet dat je dénkt dat je iets goed kunt, maar dat je het kúnt.
  • Laat je enthousiasme blijken. Vertel enthousiast over je ervaring, maar zeker ook over de baan die je zoekt. Niet alleen de tekst is hiervoor belangrijk, maar ook de toon waarop je hem uitspreekt. Hoe gemotiveerder je overkomt, hoe groter de kans is dat je elevatorpitch ergens toe leidt.
  • Maak verschillende pitches voor verschillende situaties. Oefen deze allemaal goed, zodat je de juiste pitch in de juiste situatie kunt gebruiken.
  • Wees altijd eerlijk. Natuurlijk vertel je alleen positieve dingen over jezelf, maar vertel geen onwaarheden.
  • Leer van je fouten. Gaat de eerste keer dat je je pitch houdt, niet helemaal goed? Er zullen nog vele keren volgen dat je het beter kunt doen! Evalueer die ene minuut en bedenk wat je volgende keer anders moet doen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!