Junior-, medior- en senior functies: wat zijn de verschillen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Binnen de meeste bedrijven wordt er gewerkt met de functiebenamingen: junior, medior en senior. Over wat deze functies inhouden bestaan echter vaak twijfels. Niet alleen onder werknemers, maar ook onder werkgevers. Want wanneer ben je geen junior meer? Wanneer mag je doorgroeien? En hoeveel kennis en werkervaring heb je nodig om jezelf als senior te mogen beschouwen? Onderstaand leggen we uit wat de functiebenamingen inhouden en wat de gebruikelijke doorgroeimogelijkheden zijn.

Wat onderscheidt een junior van een medior en senior?

Een junior is een starter die net op de arbeidsmarkt komt kijken. Als junior heb je weinig tot geen ervaring. Je staat hierdoor nog onder directe begeleiding van een medior of senior collega. Daarnaast zijn de verantwoordelijkheden van een junior nog beperkt.

Wanneer je doorgroeit tot medior pak je alle werkzaamheden zelfstandig op. De projecten die een medior uitvoeren zijn groter en als medior ben je meer betrokken bij de strategie van projecten. Toch ben je ook als medior nog lang niet uitgeleerd. Er zijn vanuit de huidige positie nog diverse ontwikkelingsmogelijkheden.

Tot slot de senior. Deze heeft veel ervaring en werkt volledig zelfstandig aan taken. Dit zijn taken waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Daarnaast begeleidt een senior vaak zijn/haar junior en medior collega’s. Ook al heb je veel kennis en ervaring, als senior zit je zeker niet stil. Doorontwikkelen blijft belangrijk en het is vooral belangrijk om trends en ontwikkelingen binnen de sector in de gaten te houden. Zo blijf je ook op het hoge niveau van kennis werken.

Ervaring en dienstjaren

Werkervaring en dienstjaren zijn beide bepalende factoren voor jouw functieniveau. In de basis ben je met 0 tot 2 jaar werkervaring junior, met 2 tot 5 jaar werkervaring medior en met 5 jaar en meer senior. Het is nou eenmaal zo dat je als echte starter op de arbeidsmarkt niet meteen als medior of senior aan de slag gaat.

Toch zijn ervaring en dienstjaren niet de enige factoren die bepalen wat jouw functieniveau is. Jouw kwaliteiten en inzet zijn heel bepalend voor de snelheid van het doorgroeien in functies. Zo zijn er zeer getalenteerde juniors die na de eerste twee jaar werkervaring beduidend beter presteren dan collega’s die het vak al veel langer uitoefenen.

Dit zijn zaken waar de meeste werkgevers uiteraard rekening mee houden. Soms gaan de kwaliteiten boven het aantal dienstjaren of de werkervaring. Dit kan dus betekenen dat je als junior sneller naar een mediorfunctie doorgroeit dan andere collega’s.

Wil je dus graag snel doorgroeien? Dan zijn inzet, talent en je vaardigheden van groot belang. Hoe beter jij presteert, hoe sneller jij stappen kunt zetten in je carrière.

Salarisverschillen

Het grootste verschil tussen de functies is het salaris. Hoe beter je wordt in een vak en hoe meer verantwoordelijkheden je draagt, hoe meer je verdient. De verschillen kunnen behoorlijk groot zijn. Zo verdient een junior meestal niet een heel indrukwekkend salaris. Je moet je als junior vaak eerst nog bewijzen. Heb je je bewezen en is het tijd om door te groeien tot medior? Dan kan je hier bij sommige bedrijven wel honderden euro’s op vooruit gaan.

Solliciteren

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan is het dus belangrijk dat je kijkt naar wat voor functieniveau er op de vacature staat. Op vacatures staat ook aangegeven wat het wenselijke aantal jaren werkervaring is. Mocht de functiebenaming er niet bij staan, kun je dus aan de hand van de gewenste jaren werkervaring bedenken wat de bijbehorende functiebenaming is en dit ook meenemen in je salarisonderhandeling.

Wil je jezelf bij scholen? Of dubbel checken of je kennis op het gevraagde niveau is? Dan kan je assessments oefenen bij Hellotest. Van numeriek redeneren tot logisch redeneren en van grote corporates tot klein bedrijven.

Of je nou junior, medior of senior bent. Blijf jezelf ontwikkelen en een sterke positie binnen een bedrijf behouden. Motiveer jezelf door de wil tot doorgroeien in nieuwe functies en er staat je een glansrijke carrière te wachten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!