De beroepskeuzetest: voor als je niet weet wat je moet kiezen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Weet je niet wat je moet gaan studeren of blijkt de studie die je gekozen hebt toch niet bij je te passen? Of misschien ben je wel vastgelopen in je huidige baan en wordt het tijd voor iets anders, maar weet je niet wat. Dan is een beroepskeuzetest misschien wel iets voor je. Door middel van een of meer vragenlijsten wordt gekeken waar je interesses liggen en wat voor beroepen er bij je passen.

Hoe kiezen?

Er zijn oneindig veel beroepen en studierichtingen. Het is lastig hieruit iets te kiezen als je echt geen idee hebt wat bij je past. Sommige mensen lijkt niets leuk genoeg om de rest van hun leven te doen, anderen kunnen niet kiezen omdat ze alles interessant vinden. Daarbij komt dat er veel beroepen zijn waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Of als je er al van gehoord hebt, dat je eigenlijk geen idee hebt wat ze inhouden.

Studiekeuzetraject

Op de middelbare school worden leerlingen vaak begeleid in hun studiekeuze. Meestal bieden de scholen een studiekeuzetraject aan dat onder schooltijd doorlopen wordt. Ook het bezoeken van open dagen van onderwijsinstellingen is een middel om helder te krijgen wat je leuk lijkt. In de laatste jaren van de middelbare school kun je zo proeven aan verschillende studierichtingen. Als dit allemaal niets oplevert, of als je in een andere fase van je leven een (nieuwe) beroeps- of studiekeuze moet maken, kun je een ook beroepskeuzetest doen.

Soorten beroepskeuzetesten

Beroepskeuzetesten zijn er in allerlei soorten en maten. Van een simpel gratis testje op internet tot aan een uitgebreide test door een gespecialiseerd bureau van honderden euro’s. Het resultaat van de laatste zal natuurlijk meer op maat zijn dan het resultaat van de eerste. Oriënteer je dus goed en bedenk wat jij in jouw situatie nodig hebt.

Gratis beroepskeuzetest op internet

Even googelen op ‘beroepskeuzetest’ is voldoende om een groot aanbod aan gratis beroepskeuzetesten te krijgen. De kwaliteit daarvan loopt enorm uiteen. Een aantal goede tests vind je bij:

Bij zo’n test krijg je meestal een aantal vragen voorgelegd waarbij je steeds moet kiezen tussen twee beroepen, activiteiten of eigenschappen. Bijvoorbeeld: ‘treinmachinist’ of ‘verkoper’, ‘het dak repareren’ of ‘in de tuin werken’ en ‘anderen luisteren altijd naar mij’ of ‘ik ben zelfstandig’. Het is de bedoeling dat je in hoog tempo deze dertig of vijftig vragen doorloopt en niet al te lang nadenkt over de antwoorden. Na het geven van de antwoorden krijg je dan gelijk te zien hoe je gescoord hebt.

RIASOC-model

Bij veel van de gratis beroepskeuzetesten wordt je score weergegeven in het RIASOC-model. RIASOC staat voor de persoonlijkheidskenmerken Realistisch, Intellectueel, Artistiek, Sociaal, Ondernemend en Conventioneel. Volgens de theorie achter dit model kunnen alle mensen en ook alle beroepen ingedeeld worden op grond van deze kenmerken. Voor de meeste beroepen zou je geschiktheid af te leiden zijn door een hoge score op twee of drie kenmerken.

  • Onder ‘realistisch’ wordt verstaan dat je het leuk vindt om met je handen te werken of veel buiten te zijn. Beroepen die hier bij horen bevinden zich onder andere in de landbouw, de bouw, de maakindustrie en de transportsector.
  • Intellectueel ‘ ben je als je onderzoekend en analytisch bent en graag je kennis uitbreidt. Hiermee kom je tot je recht in bijvoorbeeld het wetenschappelijk onderwijs of de ICT.
  • Artistiek’ staat voor creatief en origineel. Artistieke beroepen vind je onder andere in de reclamewereld, de kunstsector en de vormgeving.
  • Mensen die ‘sociaal’ zijn richten zich op andere mensen en zijn hulpvaardig. Ze werken graag in de zorg, het onderwijs of de dienstverlening.
  • Als je ‘ondernemend’ bent, ben je initiatiefrijk en neem je graag de leiding. Beroepen die hier bij passen vind je in de handel, het bestuur en de politiek.
  • Conventioneel’ tenslotte gaat over perfectionistische en gestructureerde persoonlijkheden. Deze mensen komen vaak terecht in de financiële sector, de overheid of in juridische beroepen.

RIASOC-score

Na de test wordt voor alle zes persoonlijkheidskenmerken in een percentage aangeven hoe jij op dat kenmerk scoort. Het laat natuurlijk alleen zien waar je interesse ligt. Er is niet getest hoe je daadwerkelijk in de praktijk reageert en handelt. Bij sommige testen blijft het hierbij. Een uitgebreidere rapportage kun je dan veelal na betaling krijgen. Bij andere testen worden aan de hand van je score ook een aantal beroepen vermeld die bij je score passen.

Beroepskeuzetest door een bureau

Voor een uitgebreidere test kun je terecht bij een beroepskeuzebureau of een loopbaanadviesbureau. Vaak kun je hier kiezen uit verschillende varianten, alle met hun eigen prijskaartje. Deze testen vinden trouwens niet altijd bij het bureau zelf plaats. Het kan ook zijn dat je ze net als de gratis internettesten online moet invullen.

Afhankelijk van welke variant je kiest, zal de test uit een of meer van de volgende onderdelen bestaan:

Persoonlijkheidstest

Bij een persoonlijkheidstest wordt net als bij de gratis internettesten gekeken naar wat voor persoonlijkheid je hebt. Per bureau is het verschillend met welk type test gewerkt wordt en hoeveel verschillende persoonlijkheidsprofielen er onderscheiden worden.

Interessetest

Bij een interessetest krijg je veelal steeds twee of meer zaken voorgelegd en moet je datgene kiezen wat je het meest interessant vindt. Ook hierbij word je aan de hand van je antwoorden bij een bepaald profiel ingedeeld.

Capaciteitentest

Bij een capaciteitentest worden je vaardigheden getest. Uit zo’n test kan gehaald worden waar je sterke en zwakke kanten liggen, maar bijvoorbeeld ook wat je ontwikkelcapaciteiten zijn en waar je doorgroeimogelijkheden liggen. Afhankelijk van de omvang van de test worden er meestal drie tot negen verschillende onderdelen getest, zoals deductief redeneren, inductief redeneren en ruimtelijk inzicht.

Resultaten

De resultaten van de testen krijg je meestal gepresenteerd in een rapport. Vaak wordt eerst toegelicht welke testen er gebruikt zijn en wat die laten zien. Vervolgens worden alle testresultaten op een rijtje gezet, zodat duidelijk wordt waar je sterke en waar je minder sterke kanten liggen. Bij de capaciteitstesten wordt er vaak ook bij vermeld hoe jij scoort ten opzichte van andere mensen met dezelfde achtergrond, dat wil zeggen dezelfde leeftijd en hetzelfde opleidingsniveau. Er wordt ingegaan op je persoonlijkheidsprofiel en er wordt een link gelegd met het soort beroepen waar je persoonlijkheid bij past.

Er zullen niet altijd kant-en-klare beroepen gepresenteerd worden als resultaat van de beroepskeuzetest. Veelal wordt aangegeven welke richting en welke werkomstandigheden bij je passen. Bij werkomstandigheden moet je dan denken aan zaken als wel of niet zelfstandig kunnen werken, met mensen bezig willen zijn of zoveel buiten aan het werk zijn. Vaak wordt er wel een lijst met beroepen toegevoegd waar je aan zou kunnen denken.

Adviesgesprek

Meestal zal het rapport met de resultaten ook nog met je besproken worden in een persoonlijk adviesgesprek. Als het je niet lukt om naar het bureau te komen, is het vaak ook mogelijk om het gesprek via Skype te voeren. In dit gesprek wordt het rapport met je doorgenomen en worden alle resultaten toegelicht. Natuurlijk krijg je ook uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen.

Soms zullen de resultaten al wijzen in een richting die je had verwacht. Als dat niet het geval is, kan het gesprek je een idee geven over je mogelijkheden voor de toekomst. Het rapport en het gesprek kunnen je een richting geven waar je interesses liggen en voor welke beroepen of studies jij geschikt lijkt. Maar de uiteindelijke keuze blijft natuurlijk aan jezelf.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!