Tips voor het schrijven van een krachtige openingszin

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je sollicitatiebrief is de beste manier om jezelf voor te stellen aan een wervende manager. Je weet wel: wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom je de baan wilt. Echter heb je hier maar beperkte ruimte voor. Dus als je echt wilt opvallen tussen de stapels sollicitanten, moet je meteen beginnen met iets dat de aandacht van je potentiële werkgever trekt.

Het starten met een goede openingszin is voor velen een behoorlijk struikelblok. Maar wees niet getreurd, in dit blog artikel geven wij je een aantal handige tips en tricks voor een krachtige openingszin waar jij gegarandeerd de aandacht mee trekt. Lees snel verder!

Tips voor de een effectieve openingszin

Tip 1: Vermijd saaie openingszinnen

Dit lijkt misschien voordehandliggend, maar dit is het zeker niet. Zeker als er meerdere sollicitanten zijn, kun je maar beter niet beginnen met “ik ben enthousiast om te solliciteren voor de functie van ….” of “Uw vacature via … heeft me ertoe aangezet om …”. Je potentiële werkgever ziet dit zo vaak dat ze hun huis ermee zouden kunnen behangen.

Tip 2: Persoonlijkheid en levendigheid

Mensen lezen graag interessante, boeiende dingen. Het soort tekst dat een beeld schetst, een verhaal vertelt, en misschien zelfs een glimlach op hun gezicht tovert. Veel potentiële werkgevers vinden het leuk als je oprecht en menselijk overkomt. Je hoeft niet over te komen als een robot of machine. En daarnaast, het gezegde “hire for personality, train for skills” komt in veel bedrijven steeds vaker voor. Een goede reden om je persoonlijkheid te laten stralen.

Tip 3: Blijf bij de kern

Je openingszin mag dan creatief zijn, het moet wel relevant zijn voor de baan. Begin niet met het benadrukken van een ongerelateerde prestatie of het vertellen van een anekdote die nooit terug te koppelen is naar de reden waarom je solliciteert naar de baan.

Hoe je start je met een openingszin

Laat zien je dat je passie hebt

Potentiële werkgevers willen mensen aannemen die geven om wat ze doen. Als je je sollicitatiebrief opent met te vertellen over je passies, vertel je de lezer dat je een betrokken en gemotiveerde werknemer zult zijn die hoogstwaarschijnlijk voor een lange tijd zal blijven. Bovendien is het een goede manier om het bedrijf meteen te tonen wie je als persoon bent.

Voorbeeld:

Onlangs deed ik een loopbaanonderzoek, waaruit bleek dat ik (functie) moest worden. Ik weet niet precies wat dat is, maar het zette me wel aan het denken: een rol die mijn vaardigheden in … combineert met mijn levenslange passie …. zou mijn absolute droom zijn. En zo kwam ik bij (bedrijfsnaam) terecht.

Begin met bewondering

Bedrijven willen vaak mensen aanwerven die hun merk/bedrijf al kennen en liefhebben. Wat is er beter om je sollicitatiebrief mee te beginnen dan een beetje vleierij? Als je een bedrijf vertelt waarom je van het bedrijf fantastisch vindt, moet je wel oprecht zijn. Want hoewel iedereen van een compliment houdt, kan te complimenteus al snel slijmerig overkomen.

Voorbeeld:

Hoewel ik gelukkig werkzaam ben als marketing manager, begon het na het bekijken van de vacature … toch een beetje te kriebelen. Ik draag/gebruik uw (merk) al vele jaren en ben altijd onder de indruk geweest van de manier waarop het bedrijf omgaat met zijn klanten, werknemers en de gemeenschap in het algemeen.

Begin met humor en creativiteit

Humor is een ‘gevaarlijke’ manier om te starten met je sollicitatiebrief, maar werkt vaak wel. Het kan riskant zijn omdat niet iedere potentiële werkgever het waardeert. Dus voordat je bedenkt om met deze aanpak te beginnen, moet je echt eerst goed huiswerk doen. Leer alles wat je kunt over het bedrijf en de aanwervende manager om te peilen of ze wel of niet een komische noot waarderen. Als ze dat doen, is het een geweldige manier om ze te laten glimlachen en je persoonlijkheid te laten zien.

Voorbeeld:

Toen ik klein was, wilde ik alleen maar een van die mensen zijn die op straat doen alsof ze standbeelden zijn. Gelukkig zijn mijn carrièredoelen in de loop der jaren wat ambitieuzer geworden, maar ik hou ervan om een menigte te trekken en de massa te vermaken, passies die mij de perfecte community manager maken.

Ga jij aan de slag met je openingszinnen? Houd deze tips dan in je achterhoofd, dan weten wij zeker dat je door de eerste selectie heen komt. Succes!

Wil jij meer weten over het schrijven van de beste sollicitatie- en motivatiebrief? Lees dan ook:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!