Tips voor een soepele salarisonderhandeling

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Heb je eindelijk je droombaan gevonden en staan jullie op het punt de arbeidsvoorwaarden te bespreken? Of staat binnenkort je functioneringsgesprek met je leidinggevende op de planning? Dan is dit hét moment om over je salaris te onderhandelen. Eigenlijk is een salarisonderhandeling de normaalste zaak van de wereld, maar toch zien mensen het vaak als een obstakel. Geen zorgen, want met onze tips zorg je ervoor dat jouw salarisonderhandeling soepel verloopt en je krijgt wat je verdient!

1. De voorbereiding

Er zijn werkgevers die al bij de vacature een salarisindicatie plaatsen. Onthoud dat dit enkel een indicatie is en ga dus altijd de onderhandeling aan. Werkgevers houden namelijk altijd rekening met ruimte voor salarisonderhandelingen. De vraag is dus: wat is reëel om te vragen en wanneer ga je akkoord? Dat doe je door je goed voor te bereiden.

Zorg eerst dat je weet wat je waard bent. De eerste stap die je kunt zetten, is het doen van een online salarischeck. Deze kijken vaak aan de hand van vergelijkbare functies en collectieve arbeidsovereenkomsten wat het gemiddelde salaris is. Ook is het altijd goed om in je omgeving te vragen wat men verdient, denk aan vrienden en familie. Heb je een beetje beeld van wat een gemiddeld salaris voor jou zou zijn? Stel dan een boven- en ondergrens voor jezelf vast.

Nu je weet wat je waard bent is het goed om dat tijdens je onderhandeling ook te kunnen beargumenteren. Zet daarom voor jezelf op een rijtje waarom jij jouw gewenste salaris verdient. Denk hierbij aan ervaring, vaardigheden, kwaliteiten of andere prestaties.

De laatste stap in de voorbereiding is het meenemen van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Uiteraard is het belangrijk om maandelijks een mooi bedrag op je rekening gestort te krijgen. Maar heb je ook al gedacht aan reiskostenvergoeding, vakantiedagen en flexibele werktijden?

2. De onderhandeling

Het is heel belangrijk om wederom te onthouden dat een salarisonderhandeling iets heel normaals is. Als het gesprek rondom de arbeidsvoorwaarden gepland staat voel je je natuurlijk goed voorbereid. Toch kan het zijn dat iemand je overdonderd met de vraag naar jouw salarisindicatie. Blijf in dat geval rustig en neem de tijd voor jouw antwoord.

Daarnaast is het belangrijk dat je de sfeer tijdens het gesprek prettig houdt en er sprake is van duidelijke en open communicatie. Het is daarbij belangrijk dat je de leidinggevende niet met argumenten overdonderd. Geef hem/haar ook alle ruimte voor tegenargumenten. Kunnen ze je niet bieden waar je om vraagt? Zorg dan dat je goed doorvraagt waarom dit zo is en of het in de toekomst misschien wel mogelijk is. Dit helpt jou weer in de overweging om het bod te accepteren.

3. De overweging

Het gesprek is achter de rug en zowel jij als je (potentiële) werkgever hebben hun zegje over het salaris kunnen doen. Zijn jullie er uit gekomen en heb je een bod geaccepteerd? Of moet je nog even wachten op het definitieve aanbod? In beide gevallen is het belangrijk dat je er voor zorgt dat alles op papier wordt vastgelegd. Alle voorwaarden die jullie besproken hebben, ook de secundaire arbeidsvoorwaarden, moeten zwart op wit staan. Alleen op deze manier kun je er later nog een beroep op doen.

Neem voor de laatste overwegingen alle tijd en wees ook niet bang om nog een tegenbod te doen. Het is immers een onderhandeling en er kunnen soms meerdere stappen tot het gewenste resultaat zijn. Een beslissing gemaakt? Zorg dan voor een laatste check voordat je tekent. Nu alle stappen zijn doorlopen ben je er helemaal klaar voor. Zorg dat je sterk overkomt en weet goed wat je waard bent, je kunt dit!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!