Hoe vermeld je je werkervaring op je cv?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Wil je een goede indruk maken op een potentiële werkgever? Dan is het belangrijk om te zorgen dat je cv er gelikt uitziet. Je werkervaring is natuurlijk het belangrijkste onderdeel op je cv. Dit wil je dan ook zo goed mogelijk naar voren laten komen. Het is voor een bedrijf heel belangrijk om te weten of je al ervaring hebt en waar dit in is. Geef een duidelijke omschrijving van wat je hebt gedaan. Zo krijgt een potentiële nieuwe werkgever een goede indruk van je competenties. Het internet staat vol met voorbeeld cv’s. Maar wat is nu de beste manier om je werkervaring te presenteren? Op deze pagina staan de belangrijkste tips om je werkervaring te beschrijven op je cv.

Waar staat de werkervaring op je cv?

Het is belangrijk om je cv te rangschikken op relevantie. Plaats daarom het belangrijkste bovenaan. Dit betekent dat je start met jouw persoonsgegevens en het persoonlijk profiel. Meestal plaats je hierna de werkervaring. Doe dit dan wel als je al enkele jaren werkervaring hebt.

Heb je nog weinig (of geen) werkervaring omdat je net klaar bent met je studie? Begin dan na je persoonlijke informatie met het vermelden van je genoten opleidingen. Je geeft hiermee aan dat dit het meest relevant is voor de baan waar je op solliciteert. Vermeld alleen relevante opleidingen en geen basis- en middelbare scholen, tenzij dit je laatst genoten opleiding is.

Hoe omschrijf je jouw werkervaring?

Nu je de locatie van de werkervaring op het cv hebt bepaald, gaan we verder met de daadwerkelijke vormgeving. We doen dit aan de hand van vijf tips.

Tip 1: Werk in a-chronologische volgorde

Dit betekent dat je begint met de meest recente (en relevante) werkervaring. Het is voor werkgevers interessant om te zien wat je laatste functie is geweest. Deze sluit vaak het beste aan op de functie waar je op solliciteert. Het maakt dan niet uit of dit in de consultancy, banking of law sector is. Enkel in het geval dat je van functie of branche wisselt en een eerdere baan relevanter is voor de huidige sollicitatie, kan het verstandig zijn om af te wijken van de a-chronologische volgorde.

Tip 2: Omschrijf kort maar krachtig

Zorg dat de omschrijving van je werkzaamheden kort en krachtig zijn. De potentiële werkgevers krijgen namelijk heel veel sollicitaties binnen en daarom is het belangrijk dat je cv snel te scannen is. Het is dan ook aan te raden om je werkzaamheden op een korte en bondig te vermelden. Daarnaast zijn korte zinnen gemakkelijk te lezen. Deze vallen dus ook meer op. Geef de werkervaring die het meest relevant is voor je sollicitatie, de meeste aandacht en ruimte. Laat deze opvallen door korte zinnen en een duidelijke omschrijving.

Tip 3: Zorg voor de juiste focus

Focus je op opgedane kennis, ontwikkelde competenties en vaardigheden, prestaties, resultaten en verantwoordelijkheden. Bij het vermelden van je werkervaring op je cv is het belangrijk de aandacht te richten op een aantal punten. Kijk daarbij of deze aansluiten op de baan waar je op gaat solliciteren. Beschik je bijvoorbeeld wel over de kennis, maar zijn er geen concrete resultaten? Dan benoem je dus vooral de kennis en kijk je of de andere punten er nog bij aansluiten zoals bijvoorbeeld je vaardigheden en competenties.

Tip 4: Gebruik de taal van het bedrijf

Let goed op de functietitels van de banen die je ziet. Functies die inhoudelijk vergelijkbaar zijn, kunnen verschillende functietitels hebben. Zo is het ene bedrijf bijvoorbeeld op zoek zijn naar een verkoper, terwijl een ander bedrijf een sales medewerker zoekt. Pas de functietitels aan naar de termen die het bedrijf hanteert in de vacaturetekst of op hun website.

Tip 5: Vermijd gaten op je cv

Zijn er periodes in jouw carrière waarin je niet hebt gewerkt? Dan kun je twee dingen doen: deze periodes weglaten of benoemen wat je wél hebt gedaan. Wanneer je de periode weglaat, ontstaat er een ‘gat’ in je cv. Dit is niet erg zolang je weet dat een potentiële werkgever ernaar kan vragen. Wees hierop voorbereid voordat je een sollicitatiegesprek in gaat. Heb je een jaar of langer niet gewerkt? Geef dan op je cv aan wat je wel hebt gedaan in deze periode. Bijvoorbeeld een sabbatical, extra opleiding, vrijwilligerswerk of het verlenen van mantelzorg. Was je werkloos of ziek in deze periode en benoem je dat liever niet? Laat deze dan gerust weg. Tijdens een gesprek kun je dat altijd nog toelichten mocht ernaar gevraagd worden.

Klaar om te solliciteren

Nu je weet hoe je jouw werkervaring verwerkt op je cv ben je bijna klaar om je cv op te stellen de deur uit te sturen. Kijk nog even goed of alles klopt en mooi aansluit en dan ben je ready to go!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!