Tien fouten die je niet moet maken bij je elevatorpitch 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Het is handig om een elevatorpitch bij de hand te hebben om je voor te stellen tijdens een sollicitatiegesprek of bij een netwerkbijeenkomst. Een elevatorpitch kan echter ook mis gaan. Wat moet je nooit doen?

Elevatorpitch

Wat was ook al weer een elevatorpitch? Een elevatorpitch is een verkooppraatje over jezelf of je eigen bedrijf. De naam is afgeleid van het idee dat je gedurende de tijd dat je in de lift staat van de begane grond tot de hoogste verdieping van een (hoog) gebouw in staat moet zijn om jezelf te verkopen. Als je boven bent aangekomen weet de recruiter of wie er dan ook bij je in de lift staat precies wat jij kan en waarom hij jou zou moeten aannemen. Een beetje snelle lift is in een minuut helemaal boven, dus zolang mag je praatje duren.

Sollicitatiegesprekken, netwerkbijeenkomsten en meer

Een elevatorpitch kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een sollicitatiegesprek als er gevraagd wordt of je iets over jezelf wilt vertellen. Je kunt dan natuurlijk ter plekke iets verzinnen, maar als je daar niet zo goed in bent, kun je beter een kort praatje over jezelf voorbereiden. Je elevatorpitch dus!

Ook bij netwerkbijeenkomsten, op carrièrebeurzen of studentrecruitmentevenementen kan een elevatorpitch van pas komen. Ook op een receptie of een verjaardag kun je hem gebruiken als iemand aan je vraagt wat je doet of naar wat voor baan je op zoek bent. Je weet nooit wat het kan opleveren!

Inhoud elevatorpitch

Met een elevatorpitch moet je dus een ander overtuigen van jouw kunnen. Je vertelt hoe je heet, wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Afhankelijk van het moment waarop je je pitch houdt en het doel, kun je iets vertellen over je opleiding, je huidige baan, je competenties, je prestaties en naar wat voor soort baan of wat voor soort bedrijf je op zoek bent. En dit alles heel kort en bondig.

Indruk maken

Heb je een goede elevatorpitch, dan kun je daar indruk mee maken. Dat hoeft natuurlijk niet te leiden tot een baan, maar het zou zo maar kunnen dat je door je elevatorpitch tijdens een netwerkbijeenkomst wordt uitgenodigd voor een gesprek bij het bedrijf waarbij je graag zou willen werken. Bij een sollicitatiegesprek kun je je pitch vaak houden naar aanleiding van de openingsvraag (“Vertel eens wat over jezelf.”) Gaat de pitch je goed af, dan sta je gelijk al met een nul voor.

Een goed elevatorpitch is dus belangrijk. Maar wat moet je nu absoluut niet doen bij je elevator pitch? Lees hier welke fouten je niet moet maken.

Fout 1: Je hebt je elevatorpitch niet goed voorbereid

Je denkt dat je het zo wel kunt, een praatje over jezelf houden. Wie weet er nu meer over jou dan jijzelf? Toch kan dan vies tegen vallen. Wat was nu ook al weer precies de kern van je betoog? En wat zijn eigenlijk je belangrijkste competenties? Het blijk ook heel lastig te zijn om je zonder oefenen aan de tijd te houden. Een minuut is zo om. Je kunt dus beter wel je pitch voorbereiden. Schrijf hem eventueel zelfs op papier uit. En oefen! En oefen nog een keer, en nog een keer. Net zo lang totdat het hele verhaal vanzelfsprekend en vloeiend uit je mond komt.

Fout 2: Je elevatorpitch is véél te lang

Ben je net afgestudeerd en weet je nog niet zo goed wat je wilt, dan vind je het misschien lastig om die ene minuut vol te krijgen. Veel vaker echter blijkt een minuut heel erg kort te zijn om alles te vertellen wat je wilt. Probeer dus niet je hele cv in je elevatorpitch te proppen. Dat je in Lutjebroek bent geboren en je twintig open dagen bent af geweest voordat je je studiekeuze had gemaakt, kun je misschien later nog een keer vertellen, maar daar is het nu niet het goede moment voor. Focus je op de kern van je boodschap. Je hebt die en die opleiding gevolgd en je bent op zoek naar zus of zo baan. En vergeet niet te vertellen wat je kan.

Fout 3: Je elevatorpitch is te algemeen

Het is verleidelijk om één elevatorpitch uit je hoofd te leren en die overal te gebruiken, maar de ene situatie is de andere niet. Je kunt dus beter verschillende pitches paraat hebben, zodat je kunt kiezen welke het beste past. Bij een sollicitatiegesprek moet je aansluiten bij de specifieke eisen voor de functie en de cultuur van het bedrijf. Worden bepaalde competenties belangrijk gevonden, dan moet je die zeker niet vergeten te vermelden. Wat goed werkt is, dat je een basispitch hebt, waarop je kan variëren.

Fout 4: Je elevatorpitch bevat te veel vaktaal

Sommige dingen zijn voor jou inmiddels zo gewoon, dat je niet meer ziet dat andere mensen soms niet weten waar jij het nu precies over hebt. Gebruik dus niet al te veel vaktaal in je pitch en begrippen die misschien niet direct duidelijk zijn. Bij een sollicitatiegesprek kun je vaak wel verwachten dat een toekomstige collega weet waar je het over hebt, maar de recruiter die ook bij het gesprek zit waarschijnlijk niet. Hou het voor iedereen duidelijk en omschrijf wat je gedaan hebt of wat je wilt in begrijpelijke taal en gebruik even geen vakjargon.

Fout 5: Je vertelt de verkeerde dingen

Het kan lastig zijn om precies te bepalen wat relevant is om te vertellen. Bedenk dus goed wat voor informatie die ander nodig heeft om een afspraak met je te willen maken of, bij een sollicitatiegesprek, je te beschouwen als een serieuze kandidaat voor de functie. Ga bijvoorbeeld niet uitgebreid in op het feit dat je een half jaar na het behalen van je diploma nog geen baan hebt, maar vertel wat je kan en wat je wilt.

Fout 6: Je elevatorpitch is een saaie opsomming van feiten

Als je je gesprekspartner voorzichtig ziet geeuwen, dan weet je dat je geen sprankelende elevatorpitch hebt gehouden. Niemand zit te wachten op een dorre opsomming van feiten. Dus maak er geen chronologisch betoog van wat je in je leven hebt gedaan. Benoem je unique selling points en geef aan wat je wilt en waar je energie van krijgt.

Fout 7: Je dreunt je verhaaltje op de automatische piloot op

Onvoorbereid je elevatorpitch houden is niet goed, maar té goed voorbereid is ook niet goed. Je loopt dan de kans dat je op de automatische piloot je verhaaltje opdreunt. Dit risico loop je ook als je je elevatorpitch al vaak achter elkaar hebt gehouden. Probeer je enthousiasme steeds door te laten klinken. Zo voorkom je dat het bij je gesprekspartner overkomt als een verplicht nummer dat je even afdraait.

Fout 8: Je praat te snel

Het is natuurlijk verleidelijk om zo veel mogelijk informatie in die minuut te stoppen die je elevatorpitch mag duren. Door sneller te praten kun je meer informatie kwijt. Vergeet echter niet dat als je rustiger praat, je boodschap beter overkomt. Als je altijd erg snel praat, omdat je mond de ideeën in je hoofd probeert bij te houden, moet je echt even oefenen om je spreektempo wat omlaag te brengen. Je elevatorpitch zal dan beter binnenkomen en blijven hangen.

Fout 9: Je geeft de ander niet de gelegenheid om te reageren

Een elevatorpitch lijkt eenrichtingsverkeer, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Geef de ander de gelegenheid om te reageren. Als jij vertelt dat je ‘Global Sustainability Science’ hebt gestudeerd en de ander wil weten wat dat inhoudt, moet je er niet overheen walsen met de rest van je elevatorpitch, omdat je die nu eenmaal in je hoofd hebt. Als je op die manier met elkaar in gesprek raakt, is je doel al bereikt. Even later kun je dan waarschijnlijk op een natuurlijke wijze ook wel vertellen waar je naar op zoek bent en wat je kan.

Fout 10: Je vergeet te ‘oogsten’

Bij een sollicitatie is de pitch meestal het begin van het gesprek. Na je pitch zullen er vragen komen en uiteindelijk sta je na een uur weer op straat en krijgt je sollicitatie wel of niet een vervolg. Als je in een andere situatie een elevatorpitch houdt, moet je zien te voorkomen dat er verder geen actie op volgt. Natuurlijk levert niet iedere keer dat jij wat over je zelf vertelt iets op, maar wees er wel alert op om te oogsten als dat kan. Neem visitekaartjes mee om uit te delen of wissel telefoonnummers uit. Vraag of je een keer langs mag komen om verder te spreken of vraag advies hoe je met de juiste mensen in contact kunt komen. Heb je dat ter plekke niet gedaan, dan kun je ook later nog contact leggen via LinkedIn of per mail bedanken voor het gesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!