Op naar de top: hoe maak je als vrouw carrière

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Ben je ambitieus en ben je vrouw? Dan bof je dat je in deze tijd leeft en niet honderd of vijftig jaar geleden. Niets staat jou in de weg om carrière te maken. Of toch wel?

Een beetje geschiedenis

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat vrouwen geacht werden om niet te werken. Zeker als een vrouw kinderen had, werd van haar verwacht dat ze thuis bleef om voor zowel die kinderen als voor de huishouding te zorgen. Nog maar zo’n vijftig jaar geleden, in de jaren zestig, moesten vrouwen toestemming aan hun werkgever vragen als ze na hun huwelijk wilden blijven werken. En die toestemming werd zeker niet altijd gegeven.

Na de tweede feministische golf in de jaren zestig en zeventig kwam hier een eind aan. Langzaam maar zeker werd ingezien dat ook vrouwen carrière konden maken en dat ze zeker niet met werken hoefden te stoppen als er kinderen kwamen De eerste feministische golf was trouwens aan het begin van de twintigste eeuw toen er onder andere voor kiesrecht voor vrouwen werd gestreden.

Situatie nu

Inmiddels is er veel veranderd. Maar dat er al sprake is van een volkomen gelijke situatie tussen man en vrouw, dat is nu ook weer niet zo. Meisjes doen het inmiddels wel beter dan jongens in het onderwijs: ze halen hogere cijfers en hun opleidingsniveau is hoger.

Volgens de Emancipatiemonitor, die elke twee jaar door het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau wordt opgesteld, is ruim zestig procent van de vrouwen inmiddels economisch zelfstandig – tegenover tachtig procent van de mannen.

Jonge vrouwen hebben gemiddeld een hoger uurloon dan mannen van dezelfde leeftijd. Dit wordt vooral veroorzaakt door het hogere opleidingsniveau. Als je echter kijkt naar vouwen van ongeveer 35 jaar, dan blijken zij minder te verdienen dan mannen van die leeftijd. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat ze vaker in deeltijd werken. Voor een deel komt dit doordat ze veelal in de sectoren zorg en onderwijs werken, waarbij in deeltijd werken de norm is. Daarnaast gaan ze vaak minder dan mannen werken als ze kinderen krijgen.

Als je over de hele linie kijkt, dan ligt het uurloon van vrouwen lager dan van mannen. Ook blijkt dat vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd zijn in de top van het bedrijfsleven. Ook al neemt het aantal vrouwen in directies toe, hun aandeel is nog steeds maar vijftien procent.

Tips om als vrouw carrière te maken

Als je nu als vrouw aan het begin van je carrière staat en je wilt doorgroeien naar de top, hoe doe je dat dan? Geen kinderen krijgen en (meer dan) fulltime werken? Of kan het ook op een andere manier? Onderstaande tips kunnen je een eindje op weg helpen.

Tip 1: Kies de juiste studie

Misschien heb je aan deze tip niet zo veel, als je net bent afgestudeerd, maar feit blijft dat je in de ene sector meer kans hebt om carrière te maken dan in de andere sector. Traditionele vrouwenberoepen zoals secretaresse of leraar in het basisonderwijs bieden minder perspectief dan de van origine mannenberoepen. Nu moet je altijd een studie kiezen die je leuk lijkt en die bij je past, maar als je carrière wilt maken, is dit wel iets om rekening mee te houden.

Tip 2: Kies voor een baan met doorgroeimogelijkheden

Vrouwen schijnen bij het kiezen van een baan in de eerste plaats te kijken naar de inhoud van de functie. Daarnaast vinden ze de omstandigheden waaronder ze moeten werken erg belangrijk. Zijn er leuke collega’s, is er een korte reisafstand en bestaat de mogelijkheid om ook thuis te werken? Ze kijken minder naar de doorgroeimogelijkheden. Bij een gerichte carrièreplanning moet je daar dus juist wel op letten. Benoem voor jezelf je einddoel en kijk welk pad daartoe kan leiden. Past die leuke baan met die gezellige collega’s daar niet in, dan moet je misschien nog even verder kijken.

Tip 3: Wees niet te bescheiden

Even een cliché: vrouwen zijn over het algemeen veel te bescheiden en hebben niet genoeg zelfvertrouwen. Een vrouw zegt past dat ze iets kan als ze datgene voor meer dan honderd procent beheerst. Een man roept al dat hij iets kan als hij vaag weet waar het over gaat. Zo gaat het natuurlijk niet altijd, maar er zit wel een kern van waarheid in.

Dus benoem (bijvoorbeeld tijdens een beoordelingsgesprek) gewoon wat je kan en wat je gepresteerd hebt in de afgelopen periode. Zorg dat jij de credits krijgt voor dat ene project waar jij zo veel voor hebt gedaan en niet die mannelijke collega.

Tip 4: Laat je ambities duidelijk merken

Nog zo’n eentje: als je ambities hebt, laat ze dan duidelijk blijken. Denk als vrouw niet, dat ‘ze’ (het management bijvoorbeeld) toch kunnen zien wat je presteert en dat ze je dus kunnen vragen voor een vacante functie die bij je past. Onderneem zelf actie en benoem je ambities gewoon. Meld je zelf aan voor die vacante functie, ook als anderen (mannen) wel wordt gevraagd om te solliciteren.

Mensen zijn geneigd om sollicitanten aan te nemen die op hen lijken. Dus mannen zullen in de eerste plaats aan andere mannen denken om hen op te volgen. Laat dus duidelijk merken dat jij als vrouw ook een serieuze kandidaat bent.

Tip 5: Spring af en toe in het diepe

Als je altijd het werk blijft doen dat je al kunt, kom je niet vooruit. Dus twijfel je of je een volgende functie wel aan kan, probeer het gewoon eens. Kennis kun je verdiepen, vaardigheden kun je aanleren. Dus word je enthousiast van de functieomschrijving, ga ervoor! Ook als je niet aan alle eisen voldoet!

Tip 6: Stippel je route uit

Hou steeds je einddoel voor ogen en bekijk hoe je dat kunt bereiken. In de functie die je vervult, moet je kijken wat jou het meest interesseert. Trek extra taken naar je toe die jou interessant lijken. Door je in een nieuw onderwerp te verdiepen, kun je misschien wel uitgroeien tot deskundige op dat terrein. Ook als je niet weet wat je einddoel is, kun je op deze manier wel op een positie komen die je mogelijkheden biedt.

Tip 7: Maak afspraken over de combinatie werken en kinderen

Een heikel punt is natuurlijk de combinatie carrière en kinderen. Ben je net een eindje op weg met je carrière en krijg je dan kinderen, dan wordt het toch net even anders. Het vreemde is dat het mannen meestal niet belet om door te gaan met hun carrière. Denk van te voren goed na, hoe je de opvang van de kinderen gaat regelen. Ga jij minder werken, gaat je partner minder werken, schakel je professionele opvang in of woont er een grootouder om de hoek? Of een combinatie van dit alles? Maak in ieder geval goede afspraken, die voor alle partijen (ook je werkgever) duidelijk zijn.

Tip 8: Bouw aan je netwerk

In je hele carrière is het hebben van een goed netwerk van groot belang. Bouw hier dan ook bewust aan. Infiltreer in de mannennetwerken in je sector en zoek ook vrouwennetwerken op voor steun en tips. Investeer tijd en moeite in deze netwerken. Ze leveren misschien niet direct iets op, maar kunnen op termijn van grote waarde blijken te zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!