Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, bereid je je natuurlijk heel goed voor. Je kunt jezelf pitchen en je weet precies wat je sterke en zwakke punten zijn. Maar heb je ook een antwoord als ze vragen waar je het meest trots op bent?
Waarom wordt deze vraag gesteld?
De vraag ‘Waar ben je het meest trots op?’ wordt gesteld om er achter te komen wat jij bereikt hebt in je huidige of vorige baan. Als ze zouden vragen wat jij zoal gedaan hebt, dan zou dat een lang antwoord kunnen opleveren met een opsomming van interessante en minder interessante werkzaamheden. Op de trots-vraag haal jij gelijk het belangrijkste wat jij gedaan hebt eruit. Daarnaast hoort de recruiter graag hóe jij over je prestaties vertelt: ben je enthousiast over je werk en je prestaties of lijkt het je allemaal niet zoveel uit te maken?
Wat moet je niet antwoorden?
Wat je ook antwoordt, aarzel niet te lang over wat je zult noemen. Als het heel lang duurt voordat je met een antwoord kan komen, lijkt het net alsof je niets kunt verzinnen waarop je trots bent. Noem niet iets wat gewoon bij je werk hoort (‘Het lukt mij iedere dag om al mijn mail te beantwoorden’). Wees ook niet te bescheiden over een prestatie, dus zwak jouw aandeel in het resultaat niet af. Overdrijf echter je behaalde succes ook niet. Je komt dan al snel als een opschepper te boek te staan. En weid zeker niet te lang uit over alle fantastische prestaties die jij behaald hebt.
Wat is wel een goed antwoord?
Als je deze vraag verwacht bij een sollicitatiegesprek, dan kun je hem goed voorbereiden. Zet van te voren dus rustig op een rijtje wat je allemaal voor werkervaring hebt opgedaan en welke resultaten je bereikt hebt. Wat vond jijzelf het beste wat je ooit gedaan hebt? Heb je bijzondere prestaties verricht die je kunt noemen? Het beste kun je iets uitkiezen wat aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Neem het liefst iets waaruit jouw proactiviteit en ondernemerschap blijken, want dat stellen recruiters over het algemeen erg op prijs. Vertel kort en bondig iets over je prestatie, bijvoorbeeld met behulp van de STAR-methode. Laat vooral je enthousiasme blijken over je werk en wat je bereikt hebt. Als het om een teamprestatie gaat, omschrijf dan duidelijk wat jouw rol was in het geheel.
En als je nog geen of niet zo veel werkervaring hebt?
Heb je nog niet of nauwelijks gewerkt, dan kun je ook andere voorbeelden noemen van prestaties waar je trots op bent. Een recruiter begrijpt ook wel dat jouw bijbaantje in de horeca tijdens je studie waarschijnlijk niet zo veel bijzondere resultaten heeft opgeleverd. Maar je kunt misschien wel iets noemen van een bestuursfunctie die je gehad hebt of iets wat je in je vrije tijd doet. Ben je in je eentje door Azië getrokken of sport je op hoog niveau? Dan kun je dat ook rustig noemen, want de kwaliteiten die je hiervoor nodig hebt, zijn voor een werkgever ook interessant.