Hoe pak je een open sollicitatie aan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je op zoek bent naar een baan, is het logisch om te reageren op vacatures. Maar je kunt ook een bedrijf benaderen voor werk zonder dat er (zichtbare) vacatures zijn. Een open sollicitatie wordt dit genoemd. Hoe pak je dit aan?

Heeft een open sollicitatie zin?

Misschien is er een overvloed aan leuke vacatures in je branche en zijn er genoeg functies waarop je kunt reageren. Dan is solliciteren geen probleem. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zoek je specifiek werk of wil je graag bij dat ene bedrijf aan de slag, dan kun je soms lang wachten voordat die vacature voorbij komt waarop jij wilt solliciteren. In dat geval kun je zelf het initiatief nemen en een open sollicitatie versturen. Heeft dat zin? Jazeker! Het is een goede manier om kenbaar te maken dat jij interesse hebt om bij dat bedrijf te werken. En misschien hebben ze toevallig net wel ruimte voor jou. Anders bewaren ze veelal jouw brief en halen die weer tevoorschijn op het moment dat er een vacature is ontstaan. Dan heb je wel mooi een voorsprong op andere kandidaten.

Gericht solliciteren

Een open sollicitatie versturen heeft alleen zin als je heel gericht solliciteert. Als je ieder bedrijf in de wijde omgeving aanschrijft om maar een baan te krijgen, dan zal dat meestal weinig effect hebben. Het gaat er om dat je bij een bedrijf solliciteert waar jij op je plaats bent en waar je werk kunt doen dat je ligt. Dat kunnen natuurlijk meerdere bedrijven zijn, maar wees wel selectief in de bedrijven die je schrijft. Als je meerwaarde hebt voor het bedrijf, dan zal de werkgever je open sollicitatie over het algemeen zeker waarderen. Je toont initiatief en enthousiasme voor zijn bedrijf. Heb je binnen het bedrijf niets te zoeken, dan zal hij het lezen van je brief zonde van zijn tijd vinden.

Voorbereiding van groot belang

Natuurlijk bereid jij al je sollicitaties grondig voor. Maar als je een open sollicitatie gaat versturen, moet je dat extra goed doen. Je moet namelijk goed kunnen verwoorden waarom je bij dat bedrijf wilt werken en wat voor soort functie je daar zou willen vervullen. Verzamel daarom alle informatie van het bedrijf die je kunt vinden. Lees de website van boven naar beneden, zoek alles over het bedrijf op Google en bekijk het financiële en sociale jaarverslag. Vaak kun je die gewoon downloaden van de website van het bedrijf, maar je kunt er soms ook via de Kamer van Koophandel aankomen.

Netwerk

Misschien kan iemand uit je netwerk je wel helpen bij je open sollicitatie. Ken je iemand die bij het bedrijf werkt, dan kun je daar natuurlijk je voordeel mee doen. Ga eens een keertje met die man of vrouw koffie drinken en toon je interesse in het bedrijf. Je kunt op deze manier wellicht informatie van binnenuit krijgen en ook meer te weten te komen over verschillende functies en de bedrijfscultuur. Misschien kun je zelfs vragen of diegene je bij het bedrijf wil introduceren. Als je iemand binnen het bedrijf kent en met hem of haar gesproken hebt, moet je dat altijd vermelden in je brief.

Van te voren bellen

Het kan een goed idee zijn om eerst te bellen voordat je je brief verstuurt. Bereid dat telefoongesprek wel goed voor, want je wilt natuurlijk wel een goede eerste indruk maken. Als je niemand bij het bedrijf kent, kun je het beste naar iemand van de afdeling Personeel en Organisatie (P en O) vragen. Aan deze persoon kun je in de eerste plaats vragen of het mogelijk is om een open sollicitatie te sturen. Daarnaast kun je vragen hoe bij dit bedrijf de functie genoemd wordt die jij wilt vervullen. Je kunt ook gelijk informeren aan wie je je brief het beste kunt sturen. Vraag hoe je de naam van deze persoon precies schrijft (niemand vindt het leuk als zijn naam fout gespeld is), wat zijn functie is en op welke afdeling hij werkt.

Open sollicitatiebrief

Een brief voor een open sollicitatie lijkt natuurlijk heel erg op een normale sollicitatiebrief. Je zult alleen nog krachtiger moeten aangeven waarom je bij dit bedrijf wilt werken en dus een open sollicitatie stuurt. Je kunt natuurlijk ook niet verwijzen naar de functie die vacant is, maar duidelijk moeten omschrijven wat je competenties zijn en wat voor soort werk je wit doen. Achtereenvolgens moet in je brief aan de orde komen:
  • openingszin met inleiding (als je iemand gesproken hebt van het bedrijf, dan noem je dat gelijk in je inleiding);
  • motivatie voor je sollicitatie (inclusief waarom je zo graag bij dit bedrijf wilt werken en wat je aanspreekt in hun producten of diensten);
  • wat voor functie je wilt vervullen;
  • wat je te bieden hebt (competenties, relevante werkervaring, opleiding);
  • afsluiting (spreek de hoop uit op een gesprek of zeg dat je zelf op korte termijn zult bellen).

Algemene punten sollicitatiebrief

Voor de rest gelden ook bij een open sollicitatie de algemene punten voor een sollicitatiebrief. Schrijf de brief in een goed leesbare stijl die bij jou en bij het bedrijf past en zorg voor een prettige en overzichtelijke opmaak. Geef alle informatie die voor het bedrijf nodig is om er achter te komen dat jij een interessante werknemer voor het bedrijf bent, maar word niet langdradig. Een werkgever zal het liefst kort en bondig beschreven zien waarom jij bij zijn bedrijf wilt komen werken. In je hele levensverhaal is hij waarschijnlijk minder geïnteresseerd. Maak daarnaast geen taal- en typfouten! Laat je brief eventueel door iemand anders nalezen als je er niet zeker van bent of je zelf foutloos schrijft.

Cv

Uiteraard voeg je ook bij een open sollicitatie je cv toe. Hierin zet je kort en overzichtelijk alle relevante informatie over jou, zoals personalia, opleiding, werkervaring, cursussen, vaardigheden en eventueel (relevante) hobby’s. Hier kun je eventueel ook een foto van jezelf toevoegen.

Daarna afwachten

Als je je brief verstuurd hebt, is het in eerste instantie afwachten. Verdwijnt je brief in de prullenmand of is de interesse wederzijds? Soms heb je geluk en word je naar aanleiding van je brief uitgenodigd voor een gesprek. Vaak zal je een reactie krijgen dat er op dat moment geen vacature is, maar dat ze je brief graag willen bewaren. Komt er dan een functie vrij, dan kan het zomaar zo zijn dat je een uitnodiging voor een gesprek krijgt voordat de sollicitatieprocedure wordt gestart. Heb je na een week nadat je je brief hebt gestuurd nog geen reactie ontvangen, bel dan op om te vragen of ze je brief wel ontvangen hebben. Je hebt dan kans dat je brief nog ergens in een mailbox zit, dus kan het geen kwaad om er even wat aandacht voor te vragen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!