Persoonlijkheidstest oefenen

Een persoonlijkheidstest kan inzicht geven in je eigenschappen en gedragskenmerken (jouw persoonlijkheidstrekken). Vaak maakt een persoonlijkheidstest deel uit van een assessment dat je moet ondergaan in een sollicitatieprocedure. Er zijn verschillende soorten testen beschikbaar, die allemaal met vergelijkbare vragenlijsten werken.

4.4/5

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Corstiaan Smit

“De beste voorbereiding op het assessment interview,
alleen bij Hellotest.”

Eelloo Q1000

2.000+ oefenvragen

NOA MCT

2.900+ oefenvragen

PiCompany

1.600+ oefenvragen

SHL

2.500+ oefenvragen

Belangrijkste tip voor de persoonlijkheidsvragenlijst

Wees altijd eerlijk op de persoonlijkheidstest. Het heeft geen zin om antwoorden te geven die gewenst zijn. Denk niet te lang na over je antwoord en kies wat het beste bij jou past. Dat levert de beste resultaten op.

Hoe bereid je de persoonlijkheidstest voor?

In principe hoef je jouw persoonlijkheidstest niet voor te bereiden. Maar we kunnen ons voorstellen dat je het wel fijn vindt om een keer een test gemaakt te hebben. Dan weet je namelijk wat je kan verwachten. Maar ook hoe lang je nodig hebt. Daarnaast heb je dan al een beetje een beeld van jouw “persoonlijkheid”. In ieder geval hoe jouw persoonlijkheid in zo’n test naar voren komt.

Daarom kan je hieronder meer lezen over elke test en deze ook oefenen.

Big Five persoonlijkheidstest

De Big 5 persoonlijkheidstest is de bekendste test. Deze dient ook als basis voor veel testen die testontwikkelaars gebruiken. Bijvoorbeeld als persoonlijkheidstest voor een sollicitatie. Of als onderdeel van een selectieassessment. De Big five persoonlijkheidstest kijkt naar vijf eigenschappen. Deze worden samengevat met OCEAN:

 1. O voor openness
 2. C voor conscientiousness
 3. E voor extraversion
 4. A voor agreeableness
 5. N voor neuroticism.

Openness geeft aan hoe open (of gesloten) je bent voor nieuwe ervaringen. Conscientiousness geeft aan hoe zorgvuldig jij bent. Extraversion laat zien of je extravert of juist introvert bent. Agreeableness geeft aan hoe inschikkelijk, vriendelijk en onbaatzuchtig je bent. Tot slot geeft neuroticsm aan hoe emotioneel stabiel je bent.

DISC persoonlijkheidstest

De DISC test staat ook wel bekend als de kleuren persoonlijkheidstest. Deze test gaat ervan uit dat er vier kleuren zijn. Iedereen heeft een voorkeur voor één kleur. In mindere mate heb je dan andere kleuren in jouw persoonlijkheid. Bedrijven die hier gebruik van maken, kijken vaak naar een team. Zodat er meerdere kleuren voorkomen. Of juist dat alle sales mensen een bepaalde kleur hebben.

 • Rood, ook wel D: dominerend, daadkrachtig en direct.
 • Geel, ook wel I: influencer, inspirerend en interactief.
 • Groen, ook wel S: stabiel, sociaal en ondersteunend.
 • Blauw, ook wel C: consciëntieus, correct en calculerend.

Myers-Briggs persoonlijkheidstest

De MBTI is in de de jaren 30 en 40 ontwikkeld. Volgens deze test zijn er 16 persoonlijkheden. Er ontbreekt een wetenschappelijke onderbouwing van deze test. Daarom mag deze test dan ook niet gebruikt worden als selectiemiddel. Eigenlijk is deze test te beperkt en vooral geschikt “leuk om te doen”. Hecht er vooral niet teveel waarde aan.

Roos van Leary

De roos van Leary is bedacht door Timothy Leary. Het interpersoonlijke circumplux is een model dat het gedrag ten opzichte van andere beschrijft. De roos heeft twee assen: verticaal en horizontaal. Hierbij staat de verticale as voor dominant versus volgend. De horizontale as staat voor zelfstandig versus samenwerken.

Persoonlijkheidstest per testontwikkelaar

Als onderdeel van jouw psychometrische test kan je vrijwel altijd een persoonlijkheidstest verwachten. Daarom hebben we hieronder een overzicht van de grootste testontwikkelaar en hun persoonlijkheidstesten geplaatst. Je kan dan zien wat voor soort test het is en je beter voorbereiden.

CubiksFactorsBig five
EellooPersoonlijkheidBig five
HrorganizerShapesBig five
IxlyWerkgerelateerde persoonlijkheid vragenlijstBig five
PearsonPersonality for Professionals Inventory (PfPI)Big five
PiCompanyReflectorBig five
SavilleWaveBig five
SHLOccupational Personality Questionnaire (OPQ)Big five
TestgroupPersoonlijkheidstestBig five, Jung en DISC

Zoals je ziet gebruiken de meeste testontwikkelaars een (eigen) versie van de Big five. Daarom kan je er meestal vanuit gaan dat jij die ook moet maken. Als je benieuwd bent hoe zo’n test eruit ziet, kan je gebruik maken van onze gratis persoonlijkheidstest. Dan kan je goed oefenen voor jouw big five persoonlijkheidstest.

Persoonlijkheidstest tips

 • Blijf jezelf en geef een eerlijk antwoord.
 • Geef de antwoorden zoals je bent en niet zoals je wilt zijn.
 • Denk aan recente situaties, niet hoe je jaren geleden reageerde.
 • Laat vervelende, unieke, situaties niet teveel invloed hebben op jouw antwoorden.
 • Lees de instructies goed en rustig door. 
 • Neem de tijd. Voor een persoonlijkheidstest is er meestal geen deadline alleen een adviestijd.
 • Ga niet alleen neutrale antwoorden geven.
 • Hetzelfde geldt voor alleen maar extreme antwoorden. Tenzij je er natuurlijk echt zo over denkt.
 • Probeer niet de test in te vullen hoe je denkt dat de werkgever het resultaat wil. Blijf eerlijk.
 • Wees consistent in je antwoorden. Sommige vragen komen vaker voor, geef hetzelfde antwoord.
 • Hou rekening met vragen over eerlijkheid en integriteit. Onbetrouwbare en niet integere werknemers worden nooit gewaardeerd.

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Veelgestelde vragen

Een assessmentgesprek is onderdeel van de assessment center methode. Dit gesprek of interview vindt plaats nadat je de capaciteitentest en persoonlijkheidstest hebt gemaakt. 

Het gesprek wordt meestal gevoerd door een psycholoog of enkele medewerkers. In dit gesprek ga je diep in op jouw motivatie, competenties en ambitie om in een bepaalde functie en organisatie te werken.

Meestal duurt het interview zo’n 45 tot 60 minuten. Vraag van tevoren hoe lang het duurt zodat je genoeg tijd reserveert voor het gesprek.

In de meeste gevallen zit je tegenover 2 mensen die het interview afnemen. Dat kunnen junior of senior medewerkers zijn. Maar ook hr-medewerkers, managers of een directeur of partner.

Totaalpakket assessment oefenen voor 69,99

Het totaalpakket is de ultieme voorbereiding op het assessment: 650+ oefentesten met 12.000 oefenvragen.