Sollicitatievraag: Wat wil je verdienen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Een vraag die je liever niet krijgt tijdens je sollicitatiegesprek is hoeveel je wilt verdienen. Waarom willen ze dit eigenlijk weten? Willen ze de baan geven aan degene die het laagste bedrag noemt of willen ze zien wat je jezelf waard vindt? Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen én jezelf niet tekort doen. Wat moet je daarom antwoorden op deze vraag?

Onderhandelen over je salaris

Dat je over je salaris moet onderhandelen als je voor een nieuwe functie bent aangenomen, is niet zo gek. Jij en je werkgever moeten tenslotte een contract ondertekenen waarin ook het salaris is opgenomen. Dat is voor jou ook een riante positie om over de hoogte van je salaris te praten: je weet al dat de werkgever jou wil hebben. Jullie moeten het alleen nog eens worden over de voorwaarden.

Lastiger is het als al tijdens een sollicitatiegesprek het onderwerp salaris aan de orde komt en zeker als jij degene bent die een bedrag moet noemen. Vaak gebeurt dit in een tweede sollicitatiegesprek, maar soms zelfs al in een eerste gesprek. Je moet zorgvuldig overwegen wat je dan gaat antwoorden.

Waarom wordt deze vraag gesteld?

De werkgever bij wie jij solliciteert zal ongetwijfeld een bedrag in zijn hoofd hebben dat hij aan zijn nieuwe werknemer wil betalen. Dat kan gebaseerd zijn op een cao, op het salaris van je voorganger of op wat hij met jou denkt te gaan verdienen. Het kan zijn dat hij met deze vraag een schifting wil aanbrengen in zijn kandidaten. Kandidaten met te hoge eisen gaan dan niet door naar de volgende ronde. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn ook werkgevers die gewoon even willen kijken wat jij in gedachten hebt en of dat valt binnen de mogelijkheden. Het echte onderhandelen vindt dan pas in een later stadium plaats.

In plaats van de vraag naar wat je wil verdienen, wordt er ook wel gevraagd naar wat je nu verdient. Je huidige salaris wordt dan als uitgangspunt genomen voor je nieuwe salaris.

Wat moet je niet antwoorden?

Zeker in een eerste sollicitatiegesprek kan een vraag naar het salaris dat je wilt verdienen je overvallen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is dan zomaar een willekeurig bedrag noemen. Het noemen van een te laag bedrag kan je een lager salaris opleveren dan bij de functie past. Dus ook als je wanhopig op zoek bent naar een nieuwe baan en je eigenlijk alles wat je gaat verdienen mooi meegenomen vindt: niet doen! Ook het noemen van een hoger bedrag dan gebruikelijk is voor die functie met jouw ervaring is niet slim. Het kan een reden zijn dat je afvalt in de procedure, omdat andere, gelijkwaardige kandidaten realistischer bedragen hebben genoemd.

Wat is wel een goed antwoord?

Het beste antwoord is in dit geval geen concreet antwoord! Probeer het noemen van een bedrag als het even kan te vermijden. Als er naar je huidige salaris wordt gevraagd, kun je als antwoord geven dat je dat niet relevant vindt. Je gaat er immers vanuit dat je nieuwe salaris wordt vastgesteld op basis van de zwaarte van je nieuwe functie. Alleen als je meer dan tevreden bent over je huidige salaris en je er niet op uit bent er met je nieuwe baan financieel op vooruit te gaan, dan kun je rustig vertellen wat je nu verdient.

Wordt er om een indicatie gevraagd wat je wílt verdienen, dan kun je je het beste ook op de vlakte houden. Zeker in een eerste sollicitatiegesprek kun je aangeven dat je meer informatie nodig hebt over de werkzaamheden en de zwaarte van de functie voordat je hierop kunt antwoorden. Je kunt ook vragen wat de werkgever in gedachten heeft. Als hij aangeeft tussen welk minimum- en maximumsalaris de functie wordt gewaardeerd, dan kun jij wel aangeven of dat voor jou een goed uitgangspunt is om te onderhandelen.

Kom je er niet onderuit om een bedrag te noemen? Hou dan altijd wat slagen om de arm. Geef bijvoorbeeld ook aan dat de hoogte van het salaris dat je wilt verdienen mede afhangt van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Noem alleen een concreet bedrag als je van te voren goed hebt uitgezocht wat een marktconform salaris is.

Hoe kom je er achter wat een marktconform salaris is?

Wat in de ene branche een reëel salaris is voor een bepaalde functie, hoeft dat in een andere branche niet te zijn. Dus als je onderzoekt wat een reëel salaris is dat je kunt vragen, zoek dat dan wel in de goede branche uit. Werkt een bedrijf volgens een bepaalde cao, dan zijn daarin de verschillende functieschalen te vinden. Verder is met een beetje googelen veel informatie op internet te vinden. In zijn algemeenheid hangt je salaris af van de zwaarte van de functie, je opleidingsniveau, je leeftijd, je werkervaring en de branche. Hou daar dus rekening mee als je je over je salaris onderhandelt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!