Stel, je ziet een leuke vacature en wilt gaan solliciteren, maar je bent zwanger. Wat doe je dan? Niet solliciteren, wel solliciteren, geheim houden dat je zwanger bent of het juist wel vertellen?
Wanneer vertellen?
Solliciteren begint vaak met het schrijven van een sollicitatiebrief. Er zullen waarschijnlijk weinig vrouwen zijn, die daarin al vermelden dat ze zwanger zijn. Het zou wel heel eerlijk zijn, maar hoe groot zijn dan nog je kansen dat je op een gesprek wordt uitgenodigd? Niet zo heel groot! Maar dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en neem de kans op de baan gelijk een beetje toe. Ga je het dan vertellen? En wanneer dan: gelijk bij binnenkomst of aan het eind van het gesprek? Of toch liever bij het tweede gesprek? Of vertel je het pas als je er al werkt?
Rechten en plichten
Als sollicitant, en ook als zwangere sollicitant, heb je bepaalde rechten en plichten. Zo heb je tijdens je sollicitatie het recht om niet te vertellen dat je zwanger bent. Daar mag ook niet naar gevraagd worden! Komt het toch aan de orde, dan hoef je er niet op te antwoorden. Hetzelfde geldt voor een kinderwens. Dat is ook een verboden onderwerp voor een werkgever of recruiter. Ook vragen naar je gezondheid mag niet.
Medische keuring
Bij sommige werkgevers is een medische keuring verplicht. Volgens de wet mag dit alleen bij bepaalde beroepen om vast te stellen of de werknemer in staat is de functie uit te oefenen zonder de gezondheid van zichzelf of anderen in gevaar te brengen. Een medische keuring mag dus niet gebruikt worden om vast te stellen of je zwanger bent.
Gediscrimineerd?
Als je wel hebt verteld dat je zwanger bent en je wordt afgewezen, dan zal meestal niet openlijk worden toegegeven dat dat in verband met je zwangerschap is. Heb je het gevoel dat jij als zwangere bent gediscrimineerd? Dan kun je contact opnemen met het College voor de rechten van de mens.
Ontslag tijdens zwangerschap
Tijdens je zwangerschap mag je in principe niet ontslagen worden. Dit geldt tot zes weken na je zwangerschapsverlof. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Tijdens je proeftijd mag je werkgever je wel ontslaan, als de zwangerschap zelf tenminste niet de reden is. Ook als je een tijdelijk contract hebt, mag dit gewoon beëindigd worden op de datum dat het afloopt. Daarnaast is zwangerschap ook geen beletsel om iemand op staande voet te ontslaan als daar een dringende reden voor is.
Dus niet vertellen?
Tot zover de wet. Je hoeft dus niets te zeggen, maar is dat ook slim? Bekijk het eens vanaf de kant van de werkgever. Hij denkt een goede kandidaat aangenomen te hebben, maar tegen de tijd dat je begint, kan je al bijna met zwangerschapsverlof. Je zit misschien nog in je inwerkperiode en dan is het lastig als je er ineens vier maanden tussenuit bent. Je werkgever zal dus gelijk een oplossing moeten zoeken voor je afwezigheid tijdens je zwangerschapsverlof. Ook heb je kans dat de werkrelatie verstoord wordt. De werkgever zal misschien toch het gevoel hebben dat hij een kat in de zak heeft gekocht.
Gunstig tijdstip
Daarnaast moet je je afvragen of dit het meest gunstige tijdstip is om met een nieuwe baan te beginnen. Soms heb je geen keus. Als je al werkloos bent of dreigt te worden en dan komt die ene passende vacature voorbij, dan wil je die kans natuurlijk niet laten lopen. Maar heb je werk en wil je gewoon weer eens iets anders, dan is het misschien beter om nog even te wachten tot de baby er is en je aan de nieuwe situatie gewend bent. Kun je gelijk kijken aan welke eisen je nieuwe baan moet voldoen om het goed met het ouderschap te kunnen combineren.
Wel vertellen
Als je toch zwanger solliciteert en je kiest er voor om het wel te vertellen, wat is dan het beste tijdstip? In ieder geval niet gelijk aan de telefoon als je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens het eerste gesprek is misschien ook nog geen goed idee, tenzij je anders op bepaalde vragen geen eerlijk antwoord kunt geven. Je kunt in dit eerste gesprek even rustig de sfeer proeven en bekijken of je zelf deze baan wel wilt. In een eventueel tweede gesprek kun je dan je zwangerschap aan de orde stellen. Maak er echter geen hoofdthema van. Het gaat er in dit gesprek om dat jij geschikt bent voor deze baan en hoe je invulling gaat geven aan de functie. Bewaar het onderwerp zwangerschap tot het einde van het gesprek. Laat merken dat je er over nagedacht hebt hoe je baby en baan gaat combineren en dat volgens jou het werk niet onder de zwangerschap zal hoeven te leiden.
Zwanger aangenomen?
Als je wordt aangenomen terwijl je toekomstige baas weet dat je zwanger bent, is het natuurlijk helemaal goed. Hij is overtuigd van je kwaliteiten en vindt het feit dat je er een poosje tussenuit bent blijkbaar geen probleem. Gefeliciteerd, veel succes met de baan!