Wat kun je verwachten bij de nabespreking van je assessment

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Meer lezen over assessments? Neem eens een kijkje op deze pagina’s:

Assessment, Assessment Oefenen, Assessment Center, Assessment Interview, Assessment in de sollicitatieprocedure, Assessment maken met faalangst, Assessmentrapport, Rechten tijdens het assessment, Assessmentdag, Assessment nabespreking, Online assessment, Ontwikkelassessment, Veelgemaakte fouten voorkomen.

Als je een assessment hebt ondergaan tijdens een sollicitatieprocedure, is de uitslag natuurlijk altijd spannend. Meestal krijg je de resultaten eerst in een rapport toegezonden, waarna ze later met je besproken worden. Wat kun je verwachten bij zo’n nabespreking?

Rapport met resultaten

Bij een assessment moet je meestal verschillende soorten testen ondergaan. Bijna altijd maken capaciteitstesten daar deel van uit. Daarnaast kun je afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, bijvoorbeeld persoonlijkheidstesten, competentietesten en praktijksimulaties voorgelegd krijgen.

Soms zijn de uitslagen van de testen die je hebt gemaakt gelijk al op de dag van het assessment bekend, maar meestal zal dat pas na ongeveer een week het geval zijn. Je krijgt dan eerst een rapport met de resultaten toegezonden. Meestal gebeurt dat per e-mail, maar soms ook per post.

Opbouw assessmentrapport

In een assessmentrapport wordt in het algemeen in tabellen en grafiekjes aangegeven hoe jij scoort bij de verschillende testen. Dit gebeurt dan in percentages of het aantal opgaven dat je goed hebt beantwoord. Ook staat er vaak bij vermeld hoe jouw resultaten zijn in vergelijking met een referentiegroep, dus of je hoger, lager of gemiddeld scoort.

Bij een persoonlijkheidstest word je meestal op een aantal eigenschappen en gedragskenmerken beoordeeld. Er wordt dan aangegeven in welke mate jij, volgens de test, beschikt over die eigenschap of dat gedragskenmerk. Ook bij een competentietest wordt op die manier aangeven in hoeverre jij over een bepaalde competentie beschikt.

De resultaten van een praktijksimulatie worden meestal in de vorm van een verslagje weergegeven. Er wordt vermeld hoe jij het er bij de opdrachten vanaf bracht en waarmee jij opviel.

Nabespreking van het assessment

Behalve dat jij de resultaten van het assessment in een rapport toegezonden krijgt, heb jij er ook recht op dat ze mondeling met je besproken worden. Vaak wordt op de dag van het assessment hiervoor al een afspraak met je gemaakt. Soms vindt deze nabespreking van het assessment plaats bij het bureau dat het assessment heeft afgenomen. Het is echter ook mogelijk dat de nabespreking telefonisch plaatsvindt. Dat scheelt jou weer reistijd. Doel van deze nabespreking is vooral dat jij vragen kunt stellen over de resultaten en conclusies en jouw kant van de zaak kunt toelichten.

Voorbereiding nabespreking

Het is niet voor niets dat je eerst het rapport met de resultaten toegestuurd krijgt voordat de mondelinge toelichting plaatsvindt. Dit geeft jou de tijd om het rapport goed te lezen. Doe dit dan ook! Het is zinvol om de nabespreking van het rapport goed voor te bereiden. Scoor je overal heel goed op en is het rapport alleen maar positief over jou, dan is dat misschien niet nodig. Scoor je echter wat minder op bepaalde onderdelen of zijn de conclusies van de testen heel anders dan dat jij verwacht had, dan kun je aan een nabespreking veel hebben. Ga voor jezelf dus goed na of er verrassingen in het rapport staan of dat alles conform je verwachting is. Bedenk over welke punten je het wilt hebben en stel een lijstje met vragen op.

Resultaten en conclusies

Bedenk van te voren dat degene met wie je het gesprek voert, voor een groot deel niets aan de resultaten en conclusies kan doen. De resultaten vloeien rechtstreeks voort uit de antwoorden die je zelf gegeven hebt. Alleen de beoordeling van de praktijksimulaties is in meer of mindere mate subjectief. Het beeld dat in deze beoordeling van je geschetst wordt, zal je misschien niet herkennen. Met de nabespreking kun je daar dan het beste over doorvragen. Welke handelingen of reacties van jou liggen aan de conclusies ten grondslag? Door van te voren de conclusies te vergelijken met het verloop van de praktijksimulatie, kun je zelf kijken of je het met de conclusies eens bent.

Houding tijdens het gesprek

Als de uitslag van het assessment niet zo gunstig is, zal je van te voren net erg uitkijken naar de nabespreking. Bedenk echter dat juist in dat geval een nabespreking erg zinvol kan zijn. Degene die de testen bij je heeft afgenomen, kijkt in het algemeen met een objectieve blik naar jou en zo kan jij te weten komen hoe je bij anderen overkomt. Probeer hier voor open te staan tijdens de nabespreking. Stel vragen over de resultaten en conclusies en vraag eventueel advies over wat je een volgende keer anders moet doen. Probeer niet in een verdedigende houding te schieten en kruip ook niet in de rol van slachtoffer. Ja, misschien had jij je dag niet of waren er omstandigheden waardoor je niet zo goed gescoord hebt, maar daar is nu niet zo veel meer aan te doen. Word dus niet boos en zeg ook niet dat jouw slechte resultaat door de test komt. Beschouw de nabespreking als een leermoment waar je zo veel mogelijk uit wil halen.

Bezwaar maken

Weet je echter zeker, dat het assessment niet op een goede manier is verlopen en dat dat van invloed is geweest op jouw resultaten, dan kun je dat tijdens de nabespreking op tafel leggen. Meestal wordt er echter niets meer aan het rapport veranderd, behalve dan het verbeteren van feitelijke onjuistheden zoals je geboortedatum.

In het uiterste geval kun je wel een klacht indienen bij de brancheorganisatie waarbij het assessmentbureau is aangesloten. Meestal is dat het Nederlandse Instituut van Psychologen (NIP).

Rapport niet door laten sturen

Tijdens de nabespreking zal er aan je gevraagd worden of het rapport doorgestuurd mag worden naar de opdrachtgever, meestal de werkgever waarbij je gesolliciteerd hebt. Als jij dat niet wilt, mag dat namelijk niet gedaan worden. Je moet je wel realiseren dat als een werkgever het rapport niet ontvangt, dit voor hem meestal genoeg reden zal zijn om jou niet aan te nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!