Welke sollicitatievragen kun je verwachten als grafisch ontwerper

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je solliciteert op een functie als grafisch ontwerper, dan krijg je tijdens je sollicitatiegesprek natuurlijk ook de geijkte sollicitatievragen voorgelegd. Maar daarnaast zullen er ook specifieke vragen over jouw werkveld gesteld worden. Welke vragen kun jij als grafisch ontwerper verwachten?

Algemene vragen sollicitatiegesprek

Banen in de creatieve sector liggen in het algemeen niet voor het oprapen. En als er een leuke vacature is, is de concurrentie vaak groot. Als je dan hoort dat je op sollicitatiegesprek mag komen naar aanleiding van die leuke vacature, kun je je sollicitatiegesprek maar beter heel goed voorbereiden. Voor een deel zal jouw sollicitatiegesprek gaan als alle andere gesprekken. Veel standaardvragen als ‘Wat zijn je positieve en negatieve eigenschappen?’ en ‘Hoe zou een collega jou omschrijven?’ zullen ongetwijfeld ook langskomen. Daarnaast willen ze natuurlijk meer weten over het creatieve proces waarmee jouw projecten tot stand komen en of jouw manier van werken past bij de organisatie.

Voorbereiden

Hoe bereid je je voor op die specifieke vragen die je kunt verwachten? In de eerste plaats natuurlijk door je heel goed te verdiepen in de vacature en het bedrijf. Wat voor soort producten worden er van jou verwacht in die functie? En welke stijl past bij het bedrijf? Hoe ziet de huisstijl er uit en wat kun je afleiden uit de website? Ook moet je je portfolio op orde hebben. Zorg dat je op je website kan laten zien wat je zoal hebt gemaakt. Of beter nog: neem een stapel producten (flyers, posters, brochures of wat dan ook) die je eerder hebt gemaakt mee om te kunnen laten zien.

Daarnaast kun je je voorbereiden op je sollicitatiegesprek door alvast een antwoord te verzinnen op onderstaande vragen. Grote kans dat een of meer van deze vragen gesteld gaan worden!

Vraag 1: Vertel eens iets over je ontwerpopleiding en ervaring

Natuurlijk een vraag die je kunt verwachten. Deze vraag is eigenlijk ook niet specifiek voor een sollicitatiegesprek voor grafisch ontwerpers, maar je antwoord moet dat natuurlijk wel zijn. Bereid daarom een korte elevatorpitch voor over je achtergrond als ontwerper. Je kunt hierin vertellen waarom je juist naar die bepaalde opleiding bent gegaan en welke richting je hebt gekozen. Vertel iets over je stijl en welk soort projecten je het leukst vindt. Als je al werkervaring hebt, kun je vertellen wat je daar hebt geleerd. Dar kan een bepaald soort opdrachten zijn, maar ook communicatie met de klant of het presenteren van je ontwerpen. Hetzelfde geldt voor een stage. Vertel waarom je bij dat ene bedrijf stage hebt gelopen en wat je er hebt geleerd. Heb je een bepaalde specialisatie voor ogen waarin de functie waarop je solliciteert past, dan mag dat natuurlijk niet ontbreken.

Maak je pitch niet te lang, maar stip de verschillende onderdelen alleen even aan. Je geeft de interviewer zo de gelegenheid door te vragen op de onderdelen die hij interessant vindt.

Vraag 2: Kun je iets vertellen over jouw ontwerpproces?

Een lastige vraag, ze zitten hierbij niet per definitie te wachten op de waarheid. Dus dat je eerst een ochtend bezig bent met werkontwijkend gedrag, dan eindeloos opnieuw begint en uiteindelijk tot diep in de nacht zit te werken om iets op tijd af te hebben, dan kun je dat maar beter niet vertellen.

Wat in ieder geval in je ontwerpproces beschreven moet worden is dat je overlegt met de klant, onderzoek doet naar zijn behoefte, de doelgroep en de gevraagde stijl en je aanpast aan de budgettaire mogelijkheden. O ja, iets met samenwerking doet het ook altijd goed.

Vraag 3: Wat vind je zelf het meest geslaagd uit je portfolio en waarom?

Dat portfolio dat je wilt laten zien, heb je natuurlijk met zorg samengesteld. Is het in de vacante functie vooral de bedoeling dat je websites gaat vormgeven, dan moet je niet alleen met je visitekaartjes aankomen waarin jij zo goed bent. Voor digitale producten kun je een tablet meenemen waarop je alles klaar zet en met een druk op de knop kunt laten zien.

Als er naar je eigen voorkeur wordt gevraagd, mag je natuurlijk eerlijk zeggen wat je zelf het mooist vindt. Het is dan wel goed om daarbij aan te geven dat je opdrachtgever hier ook heel tevreden over was of dat het erg goed viel bij de doelgroep. Je successen benadrukken kan nooit kwaad.

Vraag 4: Met welke ontwerpsoftware heb je ervaring?

Natuurlijk beheers je de programma’s van Adobe volledig: InDesign, Illustrator en Photoshop (en zo niet, zorg dat je dat je dat wel leert). Er zal waarschijnlijk niet anders van je verwacht worden. Kun je met nog meer software uit de voeten, vergeet dat dan vooral niet te melden. Wordt er in de functieomschrijving van de vacature software genoemd de je niet beheerst, verdiep je daar dan voor het sollicitatiegesprek is, zodat je hierover mee kunt praten. Zoek uit wat je met die software precies kunt en hoeveel tijd het jou gaat kosten om het je eigen te maken.

Vraag 5: Waar word je door geïnspireerd?

Je kunt door deze vraag overvallen worden, als je hem niet hebt voorbereid. Misschien heb je het gevoel dat de inspiratie altijd vanzelf komt, maar dat is niet zo’n goed antwoord. Beter kun je aangeven hoe je op de hoogte blijft van ontwikkelingen op het vakgebied en waar je door wordt beïnvloed. Instagram, blogs, tijdschriften, exposities? Misschien ga je regelmatig een weekendje naar een of andere stad in Europa of haal je je inspiratie uit verre reizen. Of loop je dagelijks in het bos en haal je je inspiratie uit de natuur. Laat ook merken dat je weet wat de laatste trends zijn.

Vraag 6: Wat doe je om een project op tijd af te krijgen?

Deadlines zijn altijd lastig, maar als er zo iets als inspiratie nodig is om tot een ontwerp te komen al helemaal. Je hebt meestal niet alleen een deadline voor het eindproduct, maar ook voor het eerst idee en alle fasen in het traject. Heb je al werkervaring, dan kun je aan de hand van een project dat je hebt gedaan vertellen hoe je met de werkdruk en deadlines bent omgegaan. Laat zien dat je goed bent in timemanagement, prioriteiten stellen, samenwerken en eventueel delegeren. Vergeet even dat project waarbij het volledig uit de hand liep, maar focus je op iets wat wel goed ging. Heb je nog geen werkervaring, neem dan een voorbeeld uit je studie. Daarin heb je ongetwijfeld ook met deadlines te maken gehad.

Vraag 7: Hoe reageer je op creatieve feedback waar je het niet mee eens bent?

Die feedback op je werk kan best een lastig puntje zijn als je creatief bezig bent. Heb je zelf het gevoel dat je een fantastisch ontwerp hebt gemaakt en dan vindt de klant het maar zo zo.

Als je op een startersbaan solliciteert, kun je bij deze vraag aangeven dat je jezelf nog aan het ontwikkelen bent en graag wilt leren van de feedback die je krijgt. Dus dat hoe moeilijk je dat soms ook vindt, je de feedback serieus neemt en in een volgend ontwerp probeert toe te passen.

Je kunt ook iets zeggen als dat je altijd investeert in een grondig onderzoek naar de wensen van de klant en de behoefte van de doelgroep, waardoor de kans op negatieve feedback kleiner is. Erken wel dat de klant het laatste woord heeft, ook als jouw artistieke eer gekrenkt wordt.

Vraag 8: Wat voor logo zou je voor ons bedrijf ontwerpen?

Als je graag voor dit bedrijf wilt werken, vind je dit natuurlijk een leuke vraag. Als je je al helemaal in het bedrijf verdiept hebt door de website te spellen en alle social media te volgen, dan heb je daar waarschijnlijk ook al wat ideeën over. Maak voorafgaand aan het sollicitatiegesprek wat schetsen met logo-ideeën. Geef aan dat je normaal gesproken eerst met de klant praat, maar dat je op basis van hun bedrijfsdoelen alvast wat ideeën op papier hebt gezet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!