Sollicitatievraag: Hoe loste je een conflict op

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je tijdens je sollicitatiegesprek de vraag krijg hoe jij conflicten oplost en of je daar een voorbeeld van kan geven, zit je in een lastig parket. Moet je zeggen dat je nooit conflicten hebt of moet je toch maar een voorbeeld geven? Maar welke dan?

Hoezo conflict?

Iedereen raakt wel eens op zijn werk verzeild in een conflict. Dus als tijdens je sollicitatiegesprek wordt gevraagd, hoe jij omgaat met conflicten, is het niet erg geloofwaardig als je zegt dat je nog nooit een conflict gehad hebt. Je kunt dus maar beter een conflict paraat hebben! Heb je nog helemaal geen werkervaring, dan heb je vast weleens een botsing met iemand gehad tijdens je studie, gedurende je stage of op je sportvereniging. Deze situatie kun je dan ook rustig als voorbeeld noemen. Het gaat erom dat je kunt vertellen hoe het conflict ontstond en wat jouw inbreng bij de oplossing was.

Wat moet je niet antwoorden?

Een goed antwoord op deze vraag staat of valt met de keuze van het conflict. Beschrijf geen conflict waarvan jij zelf de oorzaak was en dat je dus in een slecht daglicht plaatst. Wees ook niet te vaag in je antwoord, maar neem een concreet voorbeeld. Neem ook geen conflict dat niet tot een oplossing gekomen is. Het maakt geen goede indruk als je in je huidige baan al langere tijd problemen met iemand hebt.

Wat is wel een goed antwoord?

Kies een conflict waarvan jij zelf niet de oorzaak was, maar waarvoor wel door jouw positieve bijdrage een oplossing gevonden is. Het beste kun je een conflict als voorbeeld nemen dat herkenbaar is voor andere werkenden.

Beschrijf daarbij nauwkeurig hoe het conflict ontstaan is en wat daar op gevolgd is. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruikmaken van de STAR-methode. Hierbij licht je het conflict toe aan de hand van de punten:

  • Situatie,
  • Taak,
  • Actie en
  • Resultaat.

Je beschrijft de situatie die ontstaan was, wat jouw taak hierbij was en de actie die jij hebt ondernomen. Tot slot geeft je aan wat het resultaat hiervan was, dat het conflict was opgelost dus.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Wat is de G-factor

Wat maakt dat jij zo intelligent bent als je bent? Is daar de zogenaamde G-factor verantwoordelijk voor of spelen er meer factoren hierbij een rol?

Lees verder »

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!