Hellotest favicon

Sollicitatievraag: Hoe loste je een conflict op

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Als je tijdens je sollicitatiegesprek de vraag krijg hoe jij conflicten oplost en of je daar een voorbeeld van kan geven, zit je in een lastig parket. Moet je zeggen dat je nooit conflicten hebt of moet je toch maar een voorbeeld geven? Maar welke dan?

Hoezo conflict?

Iedereen raakt wel eens op zijn werk verzeild in een conflict. Dus als tijdens je sollicitatiegesprek wordt gevraagd, hoe jij omgaat met conflicten, is het niet erg geloofwaardig als je zegt dat je nog nooit een conflict gehad hebt. Je kunt dus maar beter een conflict paraat hebben! Heb je nog helemaal geen werkervaring, dan heb je vast weleens een botsing met iemand gehad tijdens je studie, gedurende je stage of op je sportvereniging. Deze situatie kun je dan ook rustig als voorbeeld noemen. Het gaat erom dat je kunt vertellen hoe het conflict ontstond en wat jouw inbreng bij de oplossing was.

Wat moet je niet antwoorden?

Een goed antwoord op deze vraag staat of valt met de keuze van het conflict. Beschrijf geen conflict waarvan jij zelf de oorzaak was en dat je dus in een slecht daglicht plaatst. Wees ook niet te vaag in je antwoord, maar neem een concreet voorbeeld. Neem ook geen conflict dat niet tot een oplossing gekomen is. Het maakt geen goede indruk als je in je huidige baan al langere tijd problemen met iemand hebt.

Wat is wel een goed antwoord?

Kies een conflict waarvan jij zelf niet de oorzaak was, maar waarvoor wel door jouw positieve bijdrage een oplossing gevonden is. Het beste kun je een conflict als voorbeeld nemen dat herkenbaar is voor andere werkenden.

Beschrijf daarbij nauwkeurig hoe het conflict ontstaan is en wat daar op gevolgd is. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruikmaken van de STAR-methode. Hierbij licht je het conflict toe aan de hand van de punten:

  • Situatie,
  • Taak,
  • Actie en
  • Resultaat.

Je beschrijft de situatie die ontstaan was, wat jouw taak hierbij was en de actie die jij hebt ondernomen. Tot slot geeft je aan wat het resultaat hiervan was, dat het conflict was opgelost dus.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Niels Poelsma

Niels Poelsma

Niels is als mede eigenaar en oprichter van Hellotest elke dag bezig met assessments. Hij is eindverantwoordelijk voor de numerieke onderdelen zoals rekenvaardigheden, cijferreeksen en algebra. Daarnaast houdt Niels zich bezig met het ontwikkelen van de website en de online marketing.

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

96% van onze klanten beveelt ons aan!

Capaciteitentest oefenen in 4 eenvoudige stappen

Uitnodiging

Bekijk de uitnodiging van jouw werkgever of opleiding. Daarin staat welke test je moet maken.

1

Overzicht

Staat in jouw uitnodiging niet wie de test maakt? Kijk dan in ons overzicht welke ontwikkelaar hoort bij jouw uitnodiging.

2

Catalogus

Zoek in onze catalogus op jouw test of testontwikkelaar. Dan krijg je vanzelf het juiste oefenpakket te zien.

3

Aan de slag

Binnen 5 minuten ga je aan de slag met het juiste oefenpakket! Zorg dat je alle oefeningen maakt.

4

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Je krijgt de testontwikkelaars te zien die bij jouw zoekopdracht horen.