Hoe solliciteer je op een interne vacature

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vind het juiste oefenpakket voor jouw test

Als je wilt solliciteren op een interne vacature bij het bedrijf waar je al werkt, hoe doe je dat dan? Moet je nog wel een brief schrijven, ze kennen je toch al? En vertel je het aan je collega’s dat je hebt gesolliciteerd? Een interne sollicitatie is net even anders dan een sollicitatie bij een organisatie waar je nog niet werkt. Lees hier hoe je een interne sollicitatie het beste kunt aanpakken.

Interne sollicitatie in klein bedrijf

Hoe de sollicitatieprocedure bij een interne vacature verloopt, hangt voor een groot deel af van de grootte van het bedrijf waarbij je werkt. In een klein bedrijf hoor je misschien rechtstreeks van een collega dat hij vertrekt. Als zijn functie jou dan wel wat lijkt, kun je gewoon op je baas afstappen en vertellen dat jij die functie graag wilt vervullen. Je krijgt dan meestal gelijk wel een indruk of je baas dat wel of niet ziet zitten. Als er meer interne kandidaten zijn, zal er een sollicitatieprocedure moeten plaatsvinden. Maar als jij de enige kandidaat bent, is één gesprek misschien wel voldoende voor je benoeming.

Interne sollicitatie in groot bedrijf

In een groot bedrijf liggen de zaken anders. Het solliciteren is daar formeel geregeld en er zal altijd een vastgelegde sollicitatieprocedure zijn. Interne vacatures worden daar vaak gepubliceerd op intranet of een ander platform. Het kan ook zijn dat je een tip van iemand krijgt of dat je gevraagd wordt om te solliciteren. In alle gevallen is het verstandig om na te vragen hoe de procedure is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In een groot bedrijf kun je er van uitgaan dat er altijd meer (geschikte) interne kandidaten zijn. De procedure zal meestal vergelijkbaar zijn met die van een externe sollicitatie. Je moet een sollicitatiebrief schrijven, er vinden een of meer gespreksronden plaats en misschien moet je wel een assessment ondergaan.

Wel of niet solliciteren?

Als je een interne vacature tegenkomt die jou leuk lijkt, moet je je goed afvragen of je er ook werkelijk op gaat solliciteren. Je laat met solliciteren zien, dat je iets anders wilt gaan doen. Dat kan positief of negatief uitpakken. Het kan je ambitie tonen, maar het kan ook aangeven dat je bent uitgekeken op je huidige functie. Als deze sollicitatie niets wordt en er verder weinig doorgroeimogelijkheden zijn in de organisatie, zal de verwachting zijn dat je snel opstapt. De vraag is of je dat wilt.

Als je nog maar heel kort bij een bedrijf werkt, maakt het over het algemeen geen goede indruk als je al op een andere functie solliciteert. Uitzonderingen zijn natuurlijk mogelijk, maar meestal kun je beter wachten totdat je minstens twee jaar ergens werkt.

Kansen

Solliciteer in ieder geval alleen als je werkelijk kans maakt. Als de functie-eisen niet overeenkomen met wat jij te bieden hebt, maak je waarschijnlijk niet zo veel kans. Als je er toch van overtuigd bent, dat de functie op je lijf geschreven is, vraag dan van te voren een gesprek aan met de contactpersoon of iemand van de afdeling HR. Je kunt dan vragen of het zinvol is dat je toch solliciteert.

Voordeel van intern solliciteren is dat er veel minder kandidaten zijn dan bij een externe sollicitatie. Je maakt dus veel kans om aangenomen te worden. Als tegelijkertijd interne en externe kandidaten geworven worden, maak je als interne kandidaat ook bijna altijd meer kans. Bij gelijke geschiktheid van twee sollicitanten wordt meestal de voorkeur gegeven aan de interne kandidaat. Veel grote bedrijven willen de doorstroom van medewerkers bevorderen.

Sollicitatiebrief en cv

Als in de sollicitatieprocedure is opgenomen dat je een brief moet schrijven, besteed hier dan ook voldoende aandacht aan. Denk niet: ze kennen me toch al! Schrijf een serieuze brief, waarin je motiveert waarom je die andere functie wilt en waarom jij daar zo geschikt voor bent. Noem je kwaliteiten en competenties en geef voorbeelden van relevante ervaring, bijvoorbeeld met de STAR-methode. Het kan moeilijk zijn om de juiste toon voor de brief te vinden. Als je je sollicitatie moet richten tot iemand die je al jaren goed kent, dan moet je er niet een heel formele brief van maken. De aanhef ‘Geachte mevrouw …….’ komt dan erg geforceerd over. Je kunt dan beter beginnen met ‘Beste ….’.

Zorg ook voor een goede cv. Ga er niet van uit dat het cv waarmee je ooit eerder bij het bedrijf gesolliciteerd hebt, nog wel in je personeelsdossier zit. Werk je cv bij en noem ook relevante cursussen en interne opleidingen. Het cv kan als objectief vergelijkingsmateriaal gebruikt worden, dus zorg dat het jouwe er positief uitspringt.

Leidinggevende en collega’s vertellen?

Als je intern gesolliciteerd hebt, moet je dat dan geheim houden of kom je er openlijk voor uit? Dat hangt natuurlijk een beetje van de situatie af. Het niet aan je leidinggevende vertellen, is meestal geen goed idee. Hij of zij komt er vroeg of laat toch achter en dan kun je het maar beter zelf verteld hebben. Je collega’s? Dat is nog veel lastiger te bepalen. Over het algemeen kun je beter geen ruchtbaarheid aan je sollicitatie geven, maar dat gaat niet altijd op. Stel je solliciteert als afdelingshoofd en een collega vraagt of je hebt gesolliciteerd. Als je dan liegt van niet en je krijgt de functie, dan vertrouwt hij je misschien nooit meer. Probeer het daarom zo min mogelijk aan de grote klok te hangen, maar lieg er liever niet over.

Sollicitatiegesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan pak je dat op dezelfde manier aan als een sollicitatiegesprek bij een onbekend bedrijf. Bereid je goed voor en besteed aandacht aan je kleding. Voordeel is natuurlijk dat je alle ins en outs van het bedrijf kent en bijvoorbeeld ook de dresscode weet. Nadeel kan zijn dat je met bekenden aan tafel kan komen te zitten, wat ongemakkelijke situaties kan opleveren. Bedenk goed wat je gaat zeggen op de vraag waarom je van functie wilt veranderen. Als je de functie waarop je solliciteert niet krijgt, zal je je oude functie moeten blijven vervullen. Zeg dus niet dat je er helemaal op uit gekeken bent. Ga er ook niet van uit dat het al een gelopen race is. Ook als er geen tegenkandidaten zijn, kan het zo maar gebeuren dat je tijdens het gesprek geen goede indruk maakt en dat de functie aan je neus voorbij gaat. Geef aan waarom je de functie wilt en waarom je denkt dat je die goed kunt vervullen. En heel belangrijk: laat duidelijk je enthousiasme blijken!

Aangenomen

Als je wordt aangenomen, vertel dit dan indien mogelijk zelf aan je directe collega’s. Ken je je tegenkandidaten (die dus zijn afgewezen) persoonlijk, ga dan ook even bij hen langs voor een praatje.

Maak goede afspraken over de overdracht van je oude werkzaamheden. Het is niet de bedoeling dat je als je in je nieuwe functie bent begonnen, je je ook nog steeds druk moet maken over je oude functie.

Afwijzing

Krijg je een afwijzing na je sollicitatie, dan kan dat natuurlijk een enorme teleurstelling zijn. Vraag in ieder geval om toelichting op de afwijzing. Daar kun je bij een volgende sollicitatie profijt van hebben, of die nu intern of extern is. Probeer je teleurstelling te verwerken en richt je weer op je huidige functie. Ga in ieder geval niet lopen mopperen of afgeven op de sollicitatiecommissie. Heb je het gevoel imagoschade te hebben opgelopen, probeer dan door extern te solliciteren een andere baan te krijgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees meer artikelen over solliciteren en assessments ...

Inhoudsopgave

Start direct met oefenen

Zorg voor een goede voorbereiding op jouw capaciteitentest.

Waarom Hellotest?

Totaalpakket met 50% korting!

Als bestaande gebruiker krijg je 50% korting op ons totaalpakket. Je betaalt dus geen 69,99 maar slechts 34,99.

Totaalpakket van 199,99 voor 69,99

Beste keus: kies voor het Hellotest Totaalpakket met meer dan 12.500 oefenvragen.

Moet jij een assessment maken binnenkort?

Slechts 45% van de kandidaten slaagt voor het assessment. Begin vandaag dus nog met oefenen voor jouw test. Gebruik de kortingscode: 10eenmalig voor eenmalig 10% korting!